Riget-direktør: »Vi har en del udfordringer med Sundhedsplatformen«

28. februar 2017 kl. 12:295
Der er tilfælde, hvor Sundhedsplatformen sletter ordineret medicin. Men det skyldes, at lægerne bruger systemet forkert, lyder det fra ledelsen på Rigshospitalet.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

»Vi er i fase, hvor vi har en del udfordringer med Sundhedsplatformen, og derfor ser vi mange frustrationer.«

Det siger vicedirektør på Rigshospitalet Susanne Poulsen til Ugeskrift for Læger.

»De første fire måneder med Sundhedsplatformen er ikke gået anderledes end forventet. Men vi oplever nu, at mange problemer gentager sig, folk bliver utålmodige, og det giver en form for mathed hos de fleste. Det er især arbejdsgange i FMK (Fælles Medicinkort, red.), der driller lægerne, og derfor har jeg her til morgen aftalt med folkene bag Sundhedsplatformen, at de skal følge flere læger og dykke ned i de konkrete problemer,« siger Susanne Poulsen til ugeskriftet.

Sundhedsplatformen

Sundhedsplatformen er et fælles it-projekt mellem Region Sjælland og Region Hovedstaden.

Systemet leveres af amerikanske Epic, og prisen forventes at ende på 2,8 milliarder.

I alt skal 44.000 ansatte og 2,5 millioner borgere bruge systemet, når det er færdigimplementeret i 2017.

Med Sundhedsplatformen følger også patientportalen Min Sundhedsplatform. Her kan patienter kontakte hospitalet, se svar på prøver og få indblik i deres egen journal.

Rigshospitalet gik live med it-systemet d. 5. november kl. 3. Og fire måneder med problemer kan synes som lang tid, erkender direktøren, men det er det ikke i denne sammenhæng, fastslår hun.

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Der går lang tid endnu, før vi kommer i mål og får udnyttet det fulde potentiale,« siger Susanne Poulsen.

Ugeskriftet nævner, at ifølge formanden for Overlægerådet på Rigshospitalet, Fin Biering-Sørensen, har der været flere tilfælde af autoseponering af medicin, hvilket betyder, at systemet simpelthen sletter ordineret medicin.

Men det skyldes, at lægerne bruger Sundhedsplatformen på en forkert måde, siger Rigshospitalets vicedirektør.

»Det er altså ikke systemets fejl, men skyldes en omstændelig arbejdsgang. Og så kan man spørge, om det er det rigtige, at der er lavet en arbejdsgang, hvor sådan noget kan ske. Det skal vi naturligvis have ændret, så det ikke sker. For hvis lægen overser, at patienten ikke får den medicin, patienten skal have, giver det øget patientrisiko,« siger Susanne Poulsen.

Susanne Poulsen understreger, at lægernes kritiske tilgang til det omdiskuterede it-system kun er godt.

5 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
4
28. februar 2017 kl. 17:17

...alene approachen "Nu skal lægerne selv taste" afslører at dette var en spareøvelse. Hvis man bibeholder den gamle arbejdsgang er der intet sparet ergo er det Sundhedsplatformen en ren udgift.

3
28. februar 2017 kl. 14:20

Det man skal huske, er at Sundhedsplatformen i høj grad er en konfigurérbar workflowmotor. Når man så finder workflows, der er uhensigtsmæssige, er det faktisk noget, man kan forandre, modsat tidligere, hvor systemerne satte begrænsninger.

Der er så et hav af afhængigheder der gør, at det ikke lige er noget man gør i en håndevending, men man har faktisk valgt et system, der kan udvikle sig og tilpasses, når man finder ud af, at man ikke ramte rigtigt i første forsøg.

2
28. februar 2017 kl. 13:27

»Det er altså ikke systemets fejl, men skyldes en omstændelig arbejdsgang. Og så kan man spørge, om det er det rigtige, at der er lavet en arbejdsgang, hvor sådan noget kan ske. Det skal vi naturligvis have ændret, så det ikke sker. For hvis lægen overser, at patienten ikke får den medicin, patienten skal have, giver det øget patientrisiko,« siger Susanne Poulsen.

Altså, med andre ord: Det er ikke Sundhedsplatformens skyld, bortset fra at arbejdsgangen er så omstændelig at der begås fejl. Men eftersom formålet med hele øvelsen vel er at facilitere disse opgaver, så er det vel per definition en mangel i Sundhedsplatformen at måden opgaverne løses på er fejlbehæftet? Og hvordan i alverden kan det være noget som helst andet en fejl i et system at kritisk data slettes mod brugerens intentioner?

For pokker; stil krav!

1
28. februar 2017 kl. 13:14

autoseponering af medicin, der betyder, at systemet simpelthen sletter ordineret medicin

at dette logges/registeres, således at hvis en patient fx død af manglende medicinering, så kan det ses at systemet selv har slettet ordineringen.