Riget-direktør: »Vi har en del udfordringer med Sundhedsplatformen«

Der er tilfælde, hvor Sundhedsplatformen sletter ordineret medicin. Men det skyldes, at lægerne bruger systemet forkert, lyder det fra ledelsen på Rigshospitalet.

»Vi er i fase, hvor vi har en del udfordringer med Sundhedsplatformen, og derfor ser vi mange frustrationer.«

Det siger vicedirektør på Rigshospitalet Susanne Poulsen til Ugeskrift for Læger.

»De første fire måneder med Sundhedsplatformen er ikke gået anderledes end forventet. Men vi oplever nu, at mange problemer gentager sig, folk bliver utålmodige, og det giver en form for mathed hos de fleste. Det er især arbejdsgange i FMK (Fælles Medicinkort, red.), der driller lægerne, og derfor har jeg her til morgen aftalt med folkene bag Sundhedsplatformen, at de skal følge flere læger og dykke ned i de konkrete problemer,« siger Susanne Poulsen til ugeskriftet.

Læs også: Læge og blogger: Sundhedsplatformen ligner en IT-katastrofe under opsejling

Rigshospitalet gik live med it-systemet d. 5. november kl. 3. Og fire måneder med problemer kan synes som lang tid, erkender direktøren, men det er det ikke i denne sammenhæng, fastslår hun.

»Der går lang tid endnu, før vi kommer i mål og får udnyttet det fulde potentiale,« siger Susanne Poulsen.

Læs også: Vicedirektør på Riget om go live for Sundhedsplatformen: »Alt gik efter planen«

Ugeskriftet nævner, at ifølge formanden for Overlægerådet på Rigshospitalet, Fin Biering-Sørensen, har der været flere tilfælde af autoseponering af medicin, hvilket betyder, at systemet simpelthen sletter ordineret medicin.

Men det skyldes, at lægerne bruger Sundhedsplatformen på en forkert måde, siger Rigshospitalets vicedirektør.

»Det er altså ikke systemets fejl, men skyldes en omstændelig arbejdsgang. Og så kan man spørge, om det er det rigtige, at der er lavet en arbejdsgang, hvor sådan noget kan ske. Det skal vi naturligvis have ændret, så det ikke sker. For hvis lægen overser, at patienten ikke får den medicin, patienten skal have, giver det øget patientrisiko,« siger Susanne Poulsen.

Læs også: Ung læge på Riget: Åbenlyse funktioner mangler i Sundhedsplatformen

Susanne Poulsen understreger, at lægernes kritiske tilgang til det omdiskuterede it-system kun er godt.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Følg forløbet
Kommentarer (5)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
#1 Claus Bobjerg Juul

autoseponering af medicin, der betyder, at systemet simpelthen sletter ordineret medicin

at dette logges/registeres, således at hvis en patient fx død af manglende medicinering, så kan det ses at systemet selv har slettet ordineringen.

  • 2
  • 0
#2 Dan Villiom Podlaski Christiansen

»Det er altså ikke systemets fejl, men skyldes en omstændelig arbejdsgang. Og så kan man spørge, om det er det rigtige, at der er lavet en arbejdsgang, hvor sådan noget kan ske. Det skal vi naturligvis have ændret, så det ikke sker. For hvis lægen overser, at patienten ikke får den medicin, patienten skal have, giver det øget patientrisiko,« siger Susanne Poulsen.

Altså, med andre ord: Det er ikke Sundhedsplatformens skyld, bortset fra at arbejdsgangen er så omstændelig at der begås fejl. Men eftersom formålet med hele øvelsen vel er at facilitere disse opgaver, så er det vel per definition en mangel i Sundhedsplatformen at måden opgaverne løses på er fejlbehæftet? Og hvordan i alverden kan det være noget som helst andet en fejl i et system at kritisk data slettes mod brugerens intentioner?

For pokker; stil krav!

  • 3
  • 0
#3 Thomas Watts

Det man skal huske, er at Sundhedsplatformen i høj grad er en konfigurérbar workflowmotor. Når man så finder workflows, der er uhensigtsmæssige, er det faktisk noget, man kan forandre, modsat tidligere, hvor systemerne satte begrænsninger.

Der er så et hav af afhængigheder der gør, at det ikke lige er noget man gør i en håndevending, men man har faktisk valgt et system, der kan udvikle sig og tilpasses, når man finder ud af, at man ikke ramte rigtigt i første forsøg.

  • 5
  • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere