Richard Stallman trækker sig fra MIT og går af som leder for Free Software Foundation

18. september 2019 kl. 13:016
Richard Stallman trækker sig fra MIT og går af som leder for Free Software Foundation
Illustration: Privatfoto.
Stallmann hævder, at hans kommentarer knyttet til seksualforbryderen Jeffrey Epstein blev misforstået.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Richard M. Stallman (66) trækker sig med øjeblikkelig virkning fra stillingen som gæsteforsker ved MIT, Massachusetts Institute of Technologys institut for datavidenskab og kunstig intelligens.

Han går samtidig af som præsident – og trækker sig fra alle poster i Free Software Foundation, den idealistiske organisation, han grundlagde i 1985.

»Jeg opsiger min stilling ved MIT med øjeblikkelig virkning. Det gør jeg grundet pres mod MIT og mig efter en serie misforståelser og miskarakteriseringer,« hedder det i en kort meddelelse mandag.

Free Software Foundation skrev mandag, at deres grundlægger har sagt op som præsident, og at arbejdet med at finde en erstatning starter med det samme.

Påstår, at han er blevet misforstået

Afgangen sker, efter at hans dømmekraft er blevet draget i tvivl. Blandt andet med påstande om, at han har forsvaret den afdøde seksualforbryder Jeffrey Epsteins handlinger.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Selv afviser han disse påstande på det kraftigste. Stallman skrev lørdag:

»Intet kunne være længere fra sandheden. Jeg har kaldt Epstein en ‘serievoldtægtsmand’ og sagt, at han fortjente fængsel. Men mange tror nu, at jeg forsvarede ham. Jeg er virkelig såret over, hvad de tror, at jeg har sagt.«

Det kræver lidt baggrundsviden at forstå, hvad der er sket.

For nylig kunne avisen New Yorker afsløre, at MIT har taget imod millioner af dollars fra Epstein, selv om de vidste, at finansmanden var dømt for seksuelt misbrug af børn helt ned 14-årsalderen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Mens eliteuniversitetet holdt sig for næsen, og internt kaldte donoren ‘Voldemort’ (ham, hvis navn ikke må nævnes), tog ledelsen efter sigende skridt til at skjule, at pengegaverne kom fra Epstein. Skandalen førte også til, at MIT Media Lab-direktøren Joi Ito gik af i forrige uge.

»Ikke overgreb«

Sidste fredag viste MIT-studerende deres afsky mod ledelsens hemmeligholdelse med en demonstration på campus. Indkaldelsen nævnte flere prominente MIT-folk, som Epstein plejede omgang med, blandt andet MIT-professor og AI-pioner Marvin Minsky, som gik bort 88 år gammel i 2016.

Et af Epsteins ofre har tidligere hævdet, at hun som mindreårig, 17 år gammel, blev tvunget til at have sex med blandt andet Minsky. Han er anklaget for overgreb mod pigen, står der i en parentes i indkaldelsen til protesten.

Stallman reagerede mod brugen af ordet ‘overgreb’. I stedet argumenterede han for, at den 17-årige højst sandsynligt gav indtryk af at byde sig til over for professoren helt frivilligt.

Han gav også udtryk for, at det er »moralsk absurd« at definere voldtægt som afhængig af »mindre detaljer«, såsom om offeret var 18 eller 17 år gammel. Dette gjorde han i en e-mailtråd på MIT-instituttet, hvis indhold siden er offentliggjort af mediet Vice.

Alt dette udløste krav fra flere om, at Stallman skulle fjernes fra sin stilling ved universitetet, skriver blandt andet Engadget.

Fredag publicerede Daily Beast desuden en dræbende artikel, hvori de påstår, at Stallman i mere end 15 år har skrevet dusinvis af tekster på egne hjemmesider, hvor indholdet kan tolkes som støtte til legalisering af pædofili og overgrebsbilleder.

Kultstatus

Stallman har kultstatus som hovedarkitekten bag operativsystemet GNU, forfatter til compileren GCC, teksteditoren Emacs og GPL-licensen, for blot at nævne nogle.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Som stærk modstander af proprietære systemer startede han fri software-bevægelsen først i 1980’erne, netop ved prestigeuniversitetet MIT.

Han er en af de mest markante bidragydere til software, som i dag er grundlaget for store dele af internettet. I 2013 blev Richard Stallman indlemmet i Internet Hall of Fame.

Artiklen er fra digi.no.

6 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
6
7. oktober 2019 kl. 15:48

Hvorfor stemme dette indlæg ned.. ? der står jo bare, at man kun kan stemme noget ned en' gang.

nå, pyt-knappen er trykket i bund og alt er ok.

timectamb's siger alt.. og ha' nu en god dag ;O)

5
7. oktober 2019 kl. 15:42

Enig og tak, for at pointere det 8O)

3
6. oktober 2019 kl. 17:09

ja... man kan kun stemme ned en gang..

;O)

2
6. oktober 2019 kl. 15:52

folk læser virkeligt hurtigt.. 17 a4 sider fra linket: https://sterling-archermedes.github.io/index.htmlfor så at stemme det ned efter 15 minutter.. så der er læst og forstået 17 a4 sider på 15 minutter.

eller osse er der nogen der er fakta-resistente og bare hader alt og alle.

ha' stadig en go' dag 8O)

x