Reuters: EU klar med ny kæmpebøde til Google for Android-monopol

12. juni 2018 kl. 12:4014
Reuters: EU klar med ny kæmpebøde til Google for Android-monopol
Illustration: EU.
Google kan se frem til en ny EU-bøde næste måned, der forventes at overstige sidste års bødebeløb på 18 milliarder kroner, som Google fik for at skævvride søgeresultater.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Google forventes at blive ramt af endnu en kæmpe EU-bøde i næste måned for at blokere for konkurrenter på mobilmarkedet gennem Androids dominerende markedsposition.

Det skriver nyhedsbureauet Reuters på baggrund af oplysninger fra tre fortrolige kilder, der er bekendte med sagen.

EU-Kommissionen, der har efterforsket Android siden 2015, kan udstede deres afgørelse allerede 9. juli, fortæller kilderne, og bødens størrelse vil formentlig overstige de 18 milliarder kroner, som Google blev pålagt at betale sidste år for at skævvride søgeresultater til fordel for deres egen onlinehandel.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Derudover vil EU også påbyde Google at stoppe den konkurrenceforvridende praksis, som blandt andet inkluderer brug af licensaftaler, der forhindrer smartphone-producenter at promovere alternativer til apps som Google Search og Maps.

Når afgørelsen falder, bliver det den anden af i alt tre EU-sager mod Google for monopoldannelse. Den tredje, der vedrører en anklage fra 2016 om, at Google blokerer rivaler i virksomhedens AdSense søgemarkedsføring, vil formentlig trække ud til slutningen af året eller senere, skriver Reuters på baggrund af andre kilder. Google har siden stoppet denne praksis.

EU-Kommissionen afslår at kommentere på sagen, skriver Reuters, mens Google henviser til et blogindlæg af dets generalkonsul Kent Walker fra 2016, hvori han afviser anklagerne.

14 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
13
16. juni 2018 kl. 12:42

Alt det du skriver gælder jo også Apple. Måske endda i endnu højere grad.

Fx:

"Google laver det samme: Google kræver Google Play og andre apps. Og telefoner må ikke leveres med en anden store end Google Play. "

og

"Det er ligemeget. At apps er præinstalleret giver Google en konkurrenceforvridende fordel."

12
13. juni 2018 kl. 19:55

Microsoft har da i højere grad været et de facto monopol uden nogen som helst åbne api's ingen compatibilitet med gamle versioner etc.

Din beskrivelse passer måske på Windows Phone (jeg ved det ikke), men den passer på ingen måde med Desktop versionen af Windows. Desktop versionen af Windows kan stadigvæk køre den software jeg skrev for over 30 år siden og API'erne at generelt rigtigt godt beskrevet.

Producenterne er ikke forpligtet til at ligge Google Play Store eller lignende på telefonen. Det gør nok fordi, at det ville være ret nederen at ende med Samsung Store eller Amazon Store.

Man kan ikke køre Google Play Services på devices der ikke er Google certificeret. Og Google certificerer ikke devices som ikke har Google Play. Og man kan ikke kommercielt få diverse Google Apps uden Google Play.

Det er ganske fair at gå efter Google ... også selvom jeg godt kan lide Android. Lov er lov og lov skal holdes. Uanset om det er venner eller fjender.

11
13. juni 2018 kl. 19:12

Producenterne er ikke forpligtet til at ligge Google Play Store eller lignende på telefonen. Det gør nok fordi, at det ville være ret nederen at ende med Samsung Store eller Amazon Store.

"Third, the Commission argues that we shouldn’t offer some Google apps as part of a suite. No manufacturer is obliged to preload any Google apps on an Android phone. But we do offer manufacturers a suite of apps so that when you buy a new phone you can access a familiar set of basic services. Android’s competitors, including Apple’s iPhone and Microsoft’s Windows phone, not only do the same, but they allow much less choice in the apps that come with their phones. On Android, Google’s apps typically account for less than one-third of the preloaded apps on the device (and only a small fraction of device memory). A consumer can swipe away any of our apps at any time. And, uniquely, hardware makers and carriers can pre-install rival apps right next to ours. In competition-speak, that means there’s no “foreclosure”."

Som Google selv siger, du skal ikke præinstallerer noget, men Google opfordre det dog, fordi rigtig mange bruger Gmail osv.

Eksempelvis burde da så også være en bøde på vej til Amazon for deres Kindle produkt. Her kan du kun finde Amazon App Store. Det samme bør gælde for Apple osv osv.

Jeg synes, at Google er utrolig fair i deres vedligeholdelse af Android - det virker direkte forkert at gå efter Google og Android, når de levere et system der kan afvikles på rigtig mange enheder, med eller uden Googles tjenester. Apple og Microsoft har helt sikkert leveret godt med gryn til folkene i EU. Denne bøde er helt til grin.

9
13. juni 2018 kl. 18:11

Microsoft har da i højere grad været et de facto monopol uden nogen som helst åbne api's ingen compatibilitet med gamle versioner etc.

8
13. juni 2018 kl. 16:29

</p>
<p>En bøde for at være bedst

Du har ret, Google er langt den bedste søgemaskine. Alternativer som BING er latterlige. Næsten direkte ydmygende for microsoft.

Men derfor findes der stadig konkurrence regler som træder i kraft, når du kommer tæt på monopolstatus. OG det er Google. Du har helt ret i at EU er meget efter Google. Men hvis det er noget at komme efter, så synes jeg det er orden.

Det er bare synd at de ikke have samme holdning, da MS var et monopol på desktoppen i 90 og 00 'erne

7
13. juni 2018 kl. 15:40

Jeg har aldrig forstået hvorfor EU er så meget efter Android hvad angår monopolvirksomhed.

Virksomheder må ikke bruge en dominerende position indenfor en produkttype til at understøtte andre produkttyper. Eksempel: I gamle dage var det Microsoft der ikke måtte bruge sin dominans indenfor OS til at hjælpe Internet Explorer med at dræbe Netscape. Microsoft udnyttede at Internet Explorer var præinstalleret med Windows. Brugere kunne så installere Netscape hvis de ville ... ganske få gjorde det.

Google laver det samme: Google kræver Google Play og andre apps. Og telefoner må ikke leveres med en anden store end Google Play. På dette punkt er Google ikke bedre end Microsoft ... også selvom Googles politik faktisk har en del positive afledte effekter for brugerne.

På Android må du jo netop installere lige den launcher du vil, den browser, det tastatur, den SMS-app du vil osv - og vel at mærke vælge dem som standard. Du kan også installere en alternativ appbutik hvis du ikke gider Google Play.

Det er ligemeget. At apps er præinstalleret giver Google en konkurrenceforvridende fordel. I øvrigt er alternative stores ikke noget for almindelige brugere.

5
13. juni 2018 kl. 00:44

Det kan så diskuteres om det er bedst!

Men som jeg ser problematikken, så er de største syndere producenterne, som ikke vil frigive specifikation og drivere, samt effektivt sørger for at bootloader er utilgængelig, så der ikke kan installeres en alternativ Rom.

Og det virker som om Android opfører sig på samme måde som en gammel Windows maskine, og over tid bliver langsommere og langsommere - og da producenten har ladt forbrugeren i stikken, så tvinges denne som regel til at købe en ny enhed og dermed blive sovset endnu mere ind i Googles univers.

Et eller andet sted er det jo fuldstændig grotesk at f.eks. en tablet der er nogle få år gammel, trods firekernet processor og 1GB Ram, dårligt nok kan trække en browser - hvis noget tilsvarende gjorde sig gældende med en PC kunne man altid installere et alternativt OS, og den ville kunne køre godt igen.

Uagtet hvad man så ellers kan mene om måske, måske ikke, do måske måske ikke, evil Google, så ville jeg hellere at EU stillede krav til producenterne om at der ikke måtte sælges hardware som forbrugeren ikke selv havde, eller kunne få, fuldt ejerskab over.

3
12. juni 2018 kl. 21:33

Lobbyisme og lige nu, er de andre efter Google. Her kan de nemlig få foden inden for døren, hvor de har givet op på Apple.

2
12. juni 2018 kl. 21:21

Jeg har aldrig forstået hvorfor EU er så meget efter Android hvad angår monopolvirksomhed. På Android må du jo netop installere lige den launcher du vil, den browser, det tastatur, den SMS-app du vil osv - og vel at mærke vælge dem som standard. Du kan også installere en alternativ appbutik hvis du ikke gider Google Play.

Hvad med Apple? Her må du stort set ingenting, og systemet kører kun på Apples egne enheder. I mine øjne er det et større monopol.

1
12. juni 2018 kl. 17:05

....det giver mening