Rettighedshavere i aggressiv kamp mod piratkopieret indhold på Google
Rettighedshavere fra især musik- og filmindustrien har overlæsset Google med de såkaldte DMCA-erklæringer, som går ud på at få Google til at fjerne links til hjemmesider med piratkopieret indhold, der bryder med ophavsretten.
Mens selskabet i 2008 kun blev bedt om at fjerne links til 62 sider, så er tallet de senere år eksploderet og nåede i 2014 op på 345 mio, ifølge Torrentfreak. Det svarer til en stigning på 556 mio. pct.
Google fjerner normalt størstedelen af de links, som DMCA-henvendelserne drejer sig om, men giver afslag i de tilfælde, hvor der ikke er tale om materiale, der er beskyttet af ophavsretten, eller hvis henvisningerne tidligere er blevet fjernet.
Det er især siderne 4shared.com, rapidgator.net og uploaded.net, som har tiltrukket mest vrede fra rettighedshaverne. Google har for hver især modtaget anmodninger om at fjerne fem mio. links til siderne.
Den ubestridt mest aktive rettighedshaver er gruppen BPI fra den engelske musikundustri, der har stået for over 60 mio. anmodninger.
Google ændrede i oktober 2014 en del af søgealgoritmerne, så hjemmesider der indeholder piratkopieret materiale bliver nedprioriteret i søgeresultaterne.
Selskabet har dog også slået tilbage mod rettighedshaverne og sagt, at de selv har et ansvar for at bekæmpe pirateri:
»Pirateri opstår ofte, når forbrugernes efterspørgsel ikke bliver mødt med et legitimt udbud. Tjenester som Netflix, Spotify og iTunes har demonstreret, at den bedste måde at bekæmpe pirateri på er med bedre og mere bekvemme og lovlige tjenester,« har Google tidligere meldt ud.
»Den rette kombination af pris, bekvemmelighed og indhold er langt bedre til at bekæmpe pirateri end håndhævelse.«

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.
Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.
Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.
Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.