Rettighedsalliancen vil have DNS-blokering af piratsider

21. februar kl. 09:5312
Maria Fredenslund
Illustration: Pressefoto/RettighedsAlliancen.
»Det er hjemmesider, der krænker rettigheder, men som bestemt også udgør en sikkerhedstrussel, fordi der jo tit findes malware,« siger direktør i Rettighedsalliancen Maria Fredenslund.
Artiklen er ældre end 30 dage

I sidste uge annoncerede teleselskabernes brancheforening, Teleindustrien, at der er givet grønt lyst af myndighederne til at etablere DNS-blokeringer som standard i mobil- og internetabonnementer. Blokeringerne har blandt andet til hensigt at beskytte brugeren mod malware eller phishing fra ondsindede sider.

Læs også: Nu må teleselskaberne blokere hjemmesider som standard: »Det kommer til at gøre en mærkbar forskel«

Artiklen fortsætter efter annoncen

Piratstreamingtjenester eller andre rettighedskrænkende hjemmesider skal indgå i denne kategori af ondsindede sider, lyder det ifølge MediaWatch fra Rettighedsalliancen, der er en interesseorganisation for mere end 100.000 danske rettighedshavere inden for blandt andet film-, musik- og litteraturbranchen, hvis formål er at beskytte de kreative branchers rettigheder på internettet.

»Det er hjemmesider, der krænker rettigheder, men som bestemt også udgør en sikkerhedstrussel, fordi der jo tit findes malware. Når man går ind på de her ulovlige hjemmesider som bruger, udsætter man sig selv for risikoen for at få malware på sin computer og få stjålet sine identitetsoplysninger for eksempel,« siger direktør i Rettighedsalliancen Maria Fredenslund til MediaWatch.

12 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
11
28. februar kl. 10:01

Af hvad jeg kan forstå på denne artikel, handler det måske mere om den almene bevidstheds niveau for sikker færden på nettet. Det er ikke alle der kender til eksistensen eller DNS’ens funktion, som vi gør. Det er noget hø i min verden som DNS er sat op i dag. Og at de kan pege mod de største datahøster der findes, så som 1.1.1.1 eller 8.8.8.8, jeg får helt kuldegysninger. Der er jo ingen tjek på ondsindet eller malware inficerede sider overhovedet! Skal man bruge Cloudflare’s løsning, så slut IPv4 adressen med et 2 tal i stedet for.https://blog.cloudflare.com/introducing-1-1-1-1-for-families/

Da nogle DNS resolvere var nede på et tidspunkt, mærkede jeg det ikke, fordi jeg bl.a. bruger Quad9 (9.9.9.9), der ligger placeret i Schweiz og de arbejder på at give brugerne privatlivs orienteret og sikker løsning.https://quad9.com/

Det bliver endnu bedre, for når der er flere DNS resolvere der tilbyder QUIC protokollen, så bliver ”TCP” lignende forespørgsel lige pludselig hurtigere (datapakken har størrelse som UDP) og krypteret. Det vil jeg mene, at det ændrer trusselbilledet for nogle mennesker og dem der har en trang til købe en masse IoT enheder, som for det meste er rettet mod internettet.

12
28. februar kl. 10:13

Det kan godt være jeg misforstår, men skrev ud fra ordet, der fangede mig - malware

10
22. februar kl. 15:11

Vi udsættes dagligt for phishing og fraud fra både øst og vest og DNS beskyttelse kan være et supergodt redskab til at tage de 80%.

MEDMINDRE nogle særinteresser får held med at hijacke det til eget formål, for så ender det med at drukne i bureaukrati og regler som vil gøre den langsommelig, værdiløs og udskældt når "Day zero" bliver meeeget lang.

Rettighedsalliancen er i den sammenhæng en privat lobbyist der sætter egne økonomiske interesser over den offentlige sikkerhed

5
21. februar kl. 18:17

Jeg er bekymdret for, at interesseorganisation Rettighedsalliancen lider af et storhedsvanvid. Alt i verden handler ikke om intellektuelle rettigheder. DNS-blokering er et drastisk værktøj at tage i brug og kan have utilsigtede konsekvenser på sigt. Derfor er det vigtigt, at det kun bruges i slemme tilfælde.

Det er heldigvis også det som Center for Cybersikkerhed mener:

"Der skal være tale om blokeringer, der alene beskytter mod indhold, der udgør en konkret trussel mod sikkerheden. Det betyder, at der med sikkerhedsløsningerne ikke må blokeres for adgang til andre typer indhold, som fx er stødende eller på anden måde uønsket – men som ikke udgør en konkret sikkerhedstrussel. Endvidere er det vigtigt, at blokeringerne ophæves, når indholdet ikke længere udgør en konkret trussel, og at kunderne orienteres om blokeringsordningen og mulighederne for at fravælge beskyttelsen, hvis de ønsker det" - Center for Cybersikkerhed

Man henledes til at overveje, om Rettighedsalliancen overhovedet er seriøse med deres forslag. Kan de vitterlig ikke se forstå de hensyn vi tager her i samfundet? Sandheden er nok, at det bare er en lobbyorganisation der opfører sig som en lobbyorganisation: uden hensynstagen til samfundet - kun hensynstagen til egne interesser. Det er et useriøst indspark i debatten, og derfor ikke noget der skal betragtes som serisøst eller relevant.

7
21. februar kl. 22:47

DNS blokering lokaslt er intet værd, indhold er få klik væk. Som at smide den lokal reklame telefonbog væk, mens den store fra Jysk stadigt ligger ved telefonen.
Ide med at fjerne "farligt indhold" er god, men det kunne ordenlige Internet kondomer som lige nu fjerner en stor del af dem fra Version2 kunne hjælpe med. uBlock Oringin og Privacy Badger er feks rigtige god og virker godt sammen.

Problemet er misbrug, er det næste at vi kun kan tilgå regerings medier, og nej det er ikke en joke, se Hong Kong eller Afghanistan der en gang var frit, og hvor man i dag bruger gamle "kartoteker" til at finde og fjerne uønsket. I morgen kan det være Danmark, og Jørder, komunister, Demokrater, Sexuelt afvigen (alle som ikke er far mor og 4 børn), narkomaner, Kristen, Muslimer, ....

Se alle mine kommatere for hjælp og link

https://www.facebook.com/groups/1270918230421852/?hoisted_section_header_type=recently_seen&multi_permalinks=1277210869792588

4
21. februar kl. 16:21

Ja, det er helt bestemt for at hjælpe de stakkels "pirater" med at undgå malware, at rettighedsalliancen foreslår dette.

3
21. februar kl. 13:40

DNS-blokering? Jeg skælver.

Enhver der ved bare en lille bitte smule om IT ved hvordan man undgår dette, f.eks. ved at sætte sin DNS til 1.1.1.1 (CloudFlare) eller 8.8.8.8 (Google). Og selv hvis I blokerede på IP niveau kan man få en VPN til 45kr om måneden og fortsætte på verdenshavene. Det er fuldkommen trivielt.

Jeg forstår godt at rettighedshavere gerne vil beskytte deres kunst, men jeg vil gerne lige gøre opmærksom på hvorfor folk piratkopierer, bare så rettighedshavere kan forstå det i stedet for bare at lukke ned for internettet:

  • Indholdet kan simpelthen ikke købes i landet af absolut ingen årsag overhovedet. Det er bare væk eller blokeret i Danmark. Det kan dog købes i andre lande. Vil I ikke have mine penge? Fair nok, det er så jeres tab.
  • Indholdet kan ikke afspilles selvom det købes legitimt - f.eks. jeg har en Linux maskine fordi jeg ønsker kontrol over min computer, men jeg kan dermed ikke afspille 4K BluRays fordi kunstneres rettigheder skal ligge over mine rettigheder som forbruger, f.eks. kopi til personlig anvendelse. Hvordan er det rimeligt?
  • Jeg betaler faktisk for retten til at kopiere indhold til privat brug i form af KODA-afgift, men I forhindrer det til trods.

Som altid er rettighedskrænkelse et serviceproblem. Hvis I ikke vil gøre det tilgængeligt... ja, så gør folk hvad de er nødt til.

Jeg kender helt ufatteligt få der stadig piratkopierer hvis de overhovedet har mulighed for at betale. Faktisk 0 tror jeg.

Jeg har dermed en usædvanlig lille respekt for rettighedshaverorganisationer i Danmark. Jeg betaler med glæde for digitale medier og har en kollektion af tusinder af film, bøger, og spil jeg har købt - og det er konstant til gene! Jeg ved ikke hvor meget det går op i, men jeg tror sagtens vi kan komme op nær 100,000kr. Hundredvis af dem kan ikke længere afvikles pga. DRM. I mange tilfælde sker dette fordi DRM fungerer som rootkits eller systemmodifikationer - fuldstændig som virusser gør det. Så argumentet om sikkerhed kan I også godt forkaste. Min sikkerhed er allerede på spil.

6
21. februar kl. 22:37

"Indholdet kan ikke afspilles selvom det købes legitimt - f.eks. jeg har en Linux maskine fordi jeg ønsker kontrol over min computer, men jeg kan dermed ikke afspille 4K BluRays fordi kunstneres rettigheder skal ligge over mine rettigheder som forbruger, f.eks. kopi til personlig anvendelse. Hvordan er det rimeligt?"

Du må gerne lave en kopi som du kan afspille, hvis du har købt indhold legitimt, du må også tage kopier af det. Dvdfab virker stadigt og er fuldt loveligt i de tilfælde.
https://www.dvdfab.cn/

Om du må låne din kopi eller en backup ud er meget i gråzone, helt uden for er at at sælge eller tage penge for det. Du kan tage flere kopier, som eksempel til bil, hvor man normalt får riset sin original cd så meget at den ikke virker, den burde dog kunne byttes, de lovet jo at det medie kunne holde til alt ;-)
En kopi beskytter også mod nedbrydning af CD, igen fra et medie der kunne holde "evigt" i følge reklamen.

Du har en god sag, ligeså snart sagen er kommen videre fra Frederiksberg byret. Hvis du HAR piratkopier, så er prisen normalt et par kr per CD og 5 kr for en DVD, du må efterfølgende beholde dem, ifølge højesteretsdom. Igen så længe du ikke køber og sælger, lad være med det. Det er IKKE god tone at tjene penge på andres arbejde.

8
22. februar kl. 10:08

Jeg kendte ikke dette program. Jeg kendte dog et andet som ikke kan klare UHD. Men tak da!

Men vi ved godt begge at dette er meget imod Rettighedsalliancens ønsker selvom det er lovligt, og vi ved også at dette ikke reparerer mine spil.

9
22. februar kl. 11:21

Har du prøvet MakeMKV ?

2
21. februar kl. 11:37

Som jeg husker det, så var det KUN for at lukke for børneporno. Ikke for spil, medisin, .....

At det teknisk kan løses meget nemt ved et par klik, ved at bruge Google eller åbne DNS som 1.1.1.1 og 8.8.8.8, ikke en gang brug af VPN er nødvendigt. Det gør mange allerede i dag.

Sådan forsøg er døde på forhånd, hvis man ikke kræver kontrol som i KINA og Rusland, eller det er måske der hvor politikerne vil have os hen. Tænk på børnene!

1
21. februar kl. 10:03

Jeg har stor respekt for, at rettighedshavere vil beskytte deres produkter, men DNS blokering er ikke den rigtige vej frem, efter min mening:

  • Der mangler klare retningslinier for, hvad der kan og må blokeres - hvem kan tage stilling og hvordan anker man? Offentlig gennemskuelighed i processen? Dette kan blive en glidebane til sensur som ingen ønsker.
  • Adskil nu lige sikkerhed og rettighed - at slå dem sammen og benytte undskyldning omkring sikkerhed for at beskytte rettighed er forkert og er med til at udbrede mistillid til dette system. Der findes sikre piratstreaming tjenester, og der findes usikre sider uden piratindhold, så lad være med at rode de to ting sammen i debatten.
  • DNS blokering virker måske for den simple Hr. og fru danmark, men pirat streamerne er typisk rimelig teknisk velfunderede og kan sagtens finde ud af at lave VPN, benytter TOR eller I2P - det er jo blot at benytte en alternativ browser og så er man på "darknet" - ved at presse brugere derover, så vanskeliggør man efterforskning markant og dermed underminerer rettighedshavernes mulighed for at begrænse misbrug.