Rettighedsalliancen: Brug af ulovligt indhold skal straffes hårdere

3. marts 2017 kl. 09:1327
Rettighedsalliancen: Brug af ulovligt indhold skal straffes hårdere
Illustration: The Pirate Bay.
Samfundet skal bakke op, hvis kampen mod pirateri skal vindes. Det fastslår Rettighedsalliancen til en høring i Folketingets Retsudvalg.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Den danske trafik til sider med ulovligt indhold er faldet med 76 procent, siden man i 2012 begyndte at blokere adgangen til dem.

Det viser tal, som Rettighedsalliancen fremlagde i går, torsdag, på en høring i Folketingets Retsudvalg.

Maria Fredenslund, direktør for Rettighedsalliancen

Ikke desto mindre appellerede Rettighedsalliancen til, at domstole og politikere sætter stærkere ind mod sider, hvor man kan tilgå ulovligt indhold.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Indtil videre har blokering været et meget brugt værktøj – og et værktøj, som Maria Fredenslund, direktør for Rettighedsalliancen gerne ser, at man gør mere brug af. Men det kan ikke stå alene.

»Vi kan se, at det har en klar effekt, når man lægger en DNS-blokering ned over et site, kombineret med oplysning om, hvor man kan finde indholdet lovligt,« siger hun.

Samfundet skal med

Men blokeringer er ikke nødvendigvis svære at omgå, og de sider, som man hos Rettighedsalliancen forsøger at bekæmpe, er heller ikke langsomme til at oprette nye mirrorsites, så brugeren fortsat kan skaffe sig adgang.

»Blokeringerne står ikke alene og kun et håndhævelsesværktøj til at stoppe trafikken til en hjemmeside. Vi løser ikke alle udfordringer ved kun at blokere. Vi ville ønske, at samfundet havde en klarere holdning til, at det er ulovligt at bruge tjenesterne,« siger Maria Fredenslund.

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Vi har brug for, at man – blandt anklagemyndigheden og politiet – hurtigere og tydeligere kommunikerer det,« tilføjer hun.

Som det er nu, er retspraksis indrettet efter et princip om ansvarssubjekt. Det vil sige, at der skal være en bagmand, som kan stilles til ansvar for forbrydelsen – i dette tilfælde at tilbyde ulovligt indhold. Dog har denne bagmand meget sjældent bopæl/hovedsæde i Danmark, og så opererer man pludseligt uden for dansk jurisdiktion – og han kan derved ikke bare sådan lige forfølges.

Et andet sted, hvor Rettighedsalliancen gerne vil slå ned på siderne, er gennem den pengestrøm, som de genererer.

Et fald på 75,76 procent besøgende på blokerede sites. Kilde: Rettighedsalliancen

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Vi har et helt erhvervsdanmark, som er klar til at reagere, eksempelvis ved at stoppe pengestrømmene til de ulovlige sites. Det forudsætter dog, at vi ved, hvornår noget er ulovligt, og der mangler vi at få et straffesystem på banen,« siger Maria Fredenslund.

Teleindustrien er skeptiske

Indtil nu har man blokeret 109 sider. Langt de fleste blokeringer er sket, siden Teleindustrien i samarbejde med Kulturministeriet og Rettighedsbalancen i efteråret 2014 lavede en Code of Conduct - en nedskrevet praksis omkring blokeringen af siderne.

Men ved Teleindustrien er man ikke nødvendigvis enig i, at en blokering er det, som skal løse problemet.
Jakob Willer, som er direktør for Teleindustrien, var også til høringen i onsdags. Han mener, at man kan komme meget længere med at gøre markedet lettere tilgængeligt for brugeren.

»Jeg tvivler på, at folk, som downloader ulovligt, er motiveret af tanken om at stjæle. De er motiverede af at se en film, som de ikke kan få adgang til. Derfor mener jeg, at den egentlige løsning er at give kunderne et lovligt alternativ,« siger han.

Dette sker eksempelvis ved Share With Care-tiltaget, hvor man forsøger at lede brugerne væk fra de ulovlige sider, og hen til de lovlige alternativer.

I Storbritannien tropper man op

Til samme høring, som Maria Fredenslund holdt et oplæg ved, var Peter Radcliffe, efterforskningsleder ved The Police Intellectual Property Crime Unit (PIPCU) i London, til stede.

Han kunne berette, at man i december igangsatte en kampagne, hvor man begyndte at møde op hos folk, som har downloadet ulovligt indhold gennem sin IP-adresse.

»De får en advarsel og en påmindelse om, at vi ved, hvad de laver, og at vi holder øje med dem,« sagde Peter Radcliffe til høringen.

Indtil videre er dette dog kun sket i 11 tilfælde.

Annonce:
Kom gratis med til Danmarks største IT-sikkerhedsevent!

Infosecurity, Europas mest populære IT-sikkerhedsevent, afholdes i Danmark den 3. og 4. maj 2017. 60 udstillere, 5 konferencesale og mere end 80 seminarer og caseoplæg fra ind- og udland. Læs mere her.

27 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
27
7. maj 2018 kl. 11:35

DOM-Ingen data til rettighedshaverens -borgernes retssikkerhed DR fik skrevet noget selv, og linket virker ikke mere. Vi ser nok også noget på v2 og ing på et tidspunkt. Her er der ny linkhttps://www.dr.dk/nyheder/viden/teleselskaber-kan-ikke-tvinges-til-udlevere-kundedata

Kundeoplysninger vigtigere end forretningen Det er første gang, at retssystemet har taget stilling til, om borgernes retssikkerhed eller filmselskabers kommercielle interesser vægter højest.

Og i dette tilfælde har landsretten således ment, at kundernes ret til at få oplysningerne beskyttet er vigtigere.

  • Landsretten har i kendelsen (...) blandt andet foretaget en afvejning af hensynet til abonnenternes krav på hemmeligholdelse af oplysninger om brug af internettet over for hensynet til rettighedshaverens interesse i at få oplysningerne udleveret til brug for retsforfølgning af et eventuelt krav mod abonnenten, lyder det i dommen.
26
7. maj 2018 kl. 10:57

Landsret DOM: Teleselskaber kan afvise at udlevere data

https://www.dr.dk/nyheder/indland/landsret-teleselskaber-kan-afvise-udle...

Sagen bliver sikkert taget til højesteret, men kan ikke se at den der, kan få andet udgang. Måske også teleselskaberne skulle tage en omgang med staten, men hensyn til deres kunder og ulovligt overvågning. Bare stop logning, og vent på en anklage. Dommeren vil formentlig følge love giveningen, som er gælden for EU.

25
9. marts 2017 kl. 12:51

Jeg sidder selv i et helt andet problem. Jeg har en kone der er ved at lære dansk, men hun taler ikke flydende dansk endnu, så skal vi se noget der ikke er på engelsk skal der være engelske tekster.

Og hvordan er det så lige det virker i dag? Tja, filmbranchen har stort set skrottet engelske tekster på blu rays, der er de nordiske sprog, så vil min kone se en ikke-engelsk sproget film (eksempelvis Les aventures extraordinaires d'Adèle Blanc-Sec, som jeg ejer på blu ray, Børnehjemmet som jeg har på DVD, og så videre med omkring 40 film i min samling), så er vi fucket. I de gamle DVD dage havde de fleste film også en engelsk tekst på, men det er røget i dag. Hvorfor må guderne vide, det burde sgu være plads til et par tekstspor mere, og i den gamle dage kunne de smide 20 landes tekster på en DVD, så hvorfor gør man ikke det mere? Nåh ja, grådighed :)

Jeg kan ikke købe filmen på blu-ray i Danmark, jeg kan ikke bruge den danske Netflix (da de ikke har engelske tekster på det meste af deres, eksempelvis Amelie eller Oldboy). Så jeg kan enten prøve at se om jeg kan købe en blu-ray version i udlandet, som har engelske tekster, og virker på en region B blu-ray afspiller, jeg kan bryde Netflix regler og få fat i US versionen af Netflix, og håbe på at de har filmen, eller hente den ulovligt. Jeg kan selvfølgelig ikke udelukke at jeg kan rippe min DVD/Blu-ray (men jeg risikerer vist at bryde en lovgivning eller 2 ved dette, eller en kopibeskyttelse der gør at jeg ikke kan rippe dem), men jeg kunne forestille mig at en subtitle fil fra nettet ikke nødvendigvis matcher det rip jeg så selv laver.

Ved nogle film er der SLET ingen muligheder, det er eksemplevis ikke muligt at finde Olsen Banden (som min kone jo forventes at kende for at blive integreret) med engelske tekster. Det tætteste jeg kan komme på det, legalt ELLER illegalt, er at jeg kan finde en DVD med den norske version af Olsen Banden på Amazon UK.

Så jeg vil da med kyshånd modtage forslag fra den danske filmbranche om hvad jeg skal gøre for at være en god lovlydig borger. Jeg ejer 814 film på DVD eller blu-ray (og jeg har endda givet en del DVDer væk fordi jeg har købt en blu ray-version i stedet) og har mindst 40 film som jeg ikke kan se sammen med min kone. Og skulle vi have interesse at købe nye film så er vi fastlåst til engelsksprogede film, selv nyere danske film som Jagten, Afdeling Q filmene, eller Under sandet har IKKE engelske tekster.

24
6. marts 2017 kl. 12:30

Det rettighedhaverne forsøger for tiden, er at få medhold i at du har ansvaret for at der ikke foretages ulovligheder via din husstands IP. Da det er muligt at slå op hvilken husstand der havde en given IP på et givent tidspunkt (med mindre der fuskes) vil det være muligt for fx et pladeselskab at kontakte dig hvis deres materiale er blevet delt via en IP som på det tidspunkt var koblet til din husstand.

Der er så vidt jeg ved ikke nogen dommer der har kigget på det og givet grønt lys, men med den lave standard af sikkerhed på consum routers glæder jeg mig som et barn juleaften til den dag en dommer er dum nok til at sige god for antagelsen. Så er det afsted til samtlige rettighedshaveres bopæl og downloade et shitton copyright materiale, eller endnu bedre noget mere ulovligt og så ellers melde dem.

23
6. marts 2017 kl. 12:16

Jeg læste det som en samtale med ejerene af IP adressen

Nåh ja, ok, de må da gerne tage en snak med TDC, eller hvem der end "ejer" IP-adressen. Hvem "ejer" egentlig en IP-adresse, et telefonnummer eller lignende? En email-adresse? Hvad betyder det at eje den? Er det ligesom en hund? Hvis min IP-adresse bider dit barn, kan du så søge erstatning? Kan jeg forsikre min IP-adresse? Låner jeg den i virkeligheden bare af en internetudbyder? Som en dynamisk IP? Som jeg må dele videre? Eller må jeg ikke? Der er jo næsten ingen ubekendte i dette regnestykke :-)

22
4. marts 2017 kl. 22:22

Ja nu var 2012 også året hvor Netflix kom til Danmark

21
4. marts 2017 kl. 00:07

Jeg mener dog at rettighederne burde være flydende

Det burde være sådan ja, det er bare ikke sådan. Jeg kan desværre ikke lige finde den fine vejledning jeg fik fra OPUS advokatfirmaet omkring ulovlig download, men der stod netop at det ikke var sådan lovgivningen gang sammen. Så bare fordi jeg fx har netflix og kan se film X der igennem, har jeg ikke lov til at downloade film X, og på samme måde hvis jeg ejer film X på dvd el. blueray må jeg iflg. gældende lovgivning heller ikke hente den ned.

Husk på at det her er en branche der ikke har foretaget sig andet end at kæmpe mod udviklingen helt tilbage fra da vi begyndte at kunne optage på kassetebånd.

"I say to you that the VCR is to the American film producer and the American public as the Boston strangler is to the woman home alone." President MPAA

20
3. marts 2017 kl. 21:58

Hvad med at rulle lovgivningen tilbage til hvordan den var for 100 år siden eller noget i den stil.

Som jeg forestår det, så var det således sådan at sålænge der ikke er penge involveret eller lign. så behøvede man ikke at spørge forfatteren om lov til f.eks. at dele en kopi af en bog ud til ens venner og familie. Mig bekendt var det kun i forbindelse med erhvervs eller hvor produktet eller underholdningen koster penge at man skulle spørge forfatteren om lov til at gennemføre det pågældende arrangement.

Sådan burde det også være i dag. Private ting okay. erhverv eller lign, så skal man have en tilladelse, g derudover burde man droppe den der 70 års regel med at rettighederne først udløber 70 år efter forfatterens død, det må da være vejen frem.

19
3. marts 2017 kl. 21:10

Køber du en dvd i USA, og download en version med danske undertekster eller et andet kommentarspor eller andre små ændringer er det ikke det samme værk, dvs du ikke har rettigheder til det.

Jeg mener dog at rettighederne burde være flydende, sådan at når jeg køber dvd'en så har jeg ret til enhver version der minder om min, så hvis jeg har købt den version af Blade Runner, hvor der er 5 versioner i pakken så burde jeg have ret til enhver version af den film. Så kan der være behov for et lille tillægsbeløb når jeg gerne vil opgradere til 1080 versionen.

18
3. marts 2017 kl. 19:06

Jeg tillader mig at gå ud fra at den måde de måler trafikken til et site som blokeres, er ved at se hvor mange "hits" deres server med "Fyha, du er da vist en slemmer en" websiden ligger på, får.

Svarer det ikke lidt til at blokere hovedindgangen til Føtex og så glæde sig over at der er færre kunder der forsøger at komme i Føtex og så glemmer vi lige at der er en anden indgang som folk nu benytter.

Derudover er der vel heller ingen tvivl om at Netflix og lignende tjenester har gjort at antallet af ulovlige filmdownloads er faldet.

Nå ja og så er der vel også en del der ikke rammer deres DNS fælde, fordi de bruger popcorn time og streamer torrents direkte på den måde.

17
3. marts 2017 kl. 16:14

Skal vi ikke lige bruge 5 sek på at mindes AntipiratGruppen (Johan Schlüter) der havde svindlet filmbranchen mfl. for millioner af kroner... Samt en bedragerisag i Frankrig, hvor der bla. blev svindlet med ophavsretten til musik og millioner af kroner...

Og self. er der et drop i antal af besøgene, som overnævnte også skriver, så omgår man det nemt, ellers har Netflix og HBO mv. jo gjort deres i at give kunderne en fin løsning.

16
3. marts 2017 kl. 13:52

Kan du linke til en sag hvor en dansk domstol har vurderet det ulovligt at ændre ens filer fra dvd til usb?

Det har jeg ikke sagt var ulovligt, det må du hjertens gerne så længe det er til dig selv og ikke til naboen.

Du må bare ikke lade andre gøre det for dig (download af DVD rip).

Du må heller ikke omgå kopibeskyttelse §75c Bekendtgørelse af lov om ophavsret. Det har så vidt jeg ved ikke været forbi en dommer, og da de specifikt skriver at du ikke må omgå "effektive tekniske foranstaltninger" kan det da godt tænkes at du får medhold i en evt. retssag da det vel kan diskuteres hvor effektiv foranstaltningen har været nå enhver idiot kan omgå den.

http://www.meistrup.dk/dk/info/digikopi.htm

15
3. marts 2017 kl. 13:47

Der er ikke mange virksomheder/brancher der fungerer ved at kriminalisere sine kunder, men 'underholdningsbranchen' er en af dem, hvilket yderligere bringer dem i kategori med parkeringsselskaber.

En flok flæbende amatører der ikke bidrager denne verden noget positivt.

Ironi forekommer ikke.

13
3. marts 2017 kl. 13:34

Hvor har du det fra?

Kan du linke til en sag hvor en dansk domstol har vurderet det ulovligt at ændre ens filer fra dvd til usb? Eller hvor de vurdere at det er pirateri at købe licensen et sted og bruge den i anden format?

Det er bla MS der har brugt meget tid på det sidste og de tabte en stor retsag om videresalg af licenser. Det er ejeren der ejer dem, ikke firmaet der har udgivet det

14
3. marts 2017 kl. 13:34

Der tager du fejl. Det er nemlig ikke klokkeklart

Det er jo bla. også derfor mange EU lande betaler en "pirat" skat på DVD medier, netop for at give en tudekiks til branchen når folk LOVLIGT flytter rundt på den format deres produkt er i

Du må altid skifte rundt, du har jo ikke købt en "KUN dvd licens".. Det ville de elske, men sådan er det ikke.

12
3. marts 2017 kl. 13:23

"At tilskrive sig selv/ DNS blokkering af hjemmesider æren for at trafikken til piratrelaterede hjemmesider er faldet, er rent ud sagt, at have for store tanker om sig selv og sin organisation."

Ja, men Lyv, Lyv og Lyv igen, så tror de ukyndige på det. Dét er svært at hamle op med mennesker og firmaer, der oversælger deres produkter og har råd/opbakning til at blive ved.

"Rettighedsalliancens beskidte metoder bidrager ikke til mindre pirateri. Det gør bedre lovlige produkter."

Der er færre torrent-sites online, og mistænksomheden er større. TVaddons er blevet populært. Der er en tendens til, at nye blockbustere findes til download som Cams i gebrækkelig kvalitet 5 minutter efter præmieren. En kammerat og jeg forsøgte at se en sådan udgave af den seneste Starwars, opgav og gik i biografen og så den i stedet. Og skal jeg være helt ærlig, filmens kvaliteter ufortalt..., genopdagede jeg min kærlighed til biografen. Måske andre har det på samme måde?

10
3. marts 2017 kl. 13:14

Få kommunikeret godt ud til borgerne, hvad man må, og hvad man ikke må!

Det er der da styr på? Du må ikke hente et DVD rip ligegyldigt om du har købt DVD'en eller ej.

Du må kun omgå kopibeskyttelse hvis det er nødvendigt for at du kan afspille DVD'en.

Altså er det ikke lovligt for dig at rippe en DVD du har købt hvis denne er kopibeskyttet, med mindre du aligevel var nød til at omgå denne beskyttelse for at kunne afspille DVD'en på din PC.

Det var ihvertfald status sidst jeg læste op på vores knapt så gennemtænkte lovgivning på området.

9
3. marts 2017 kl. 12:34

Nogen burde fortælle rettighedsalliancen at man ikke bliver mere relevant af at stå og råbe "vi er relevante".

Jacob Willer har (igen) ret, og jeg har meget svært ved at se at deres omgang med tal på nogen måde er forsvarlig. Til at starte med er "trafik til blokerede" sites ingen indikator på hvor meget der downloades ulovligt, for trafikken har det med at rykke til sites der ikke er blokeret...

Når det så er sagt, så har vi siden 2012 fået en hel række streamingtjenester der tilbyder det meste af det indhold der tidligere blev hentet ulovligt. Tænk bare, hvis man giver folk mulighed for nemt at give en penge for det produkt man laver, så giver folk en penge for det produkt man laver. Det giver så selvfølgelig ikke helt så mange penge til Maria Fredenslund og venner...

8
3. marts 2017 kl. 11:25

Jeg har både Netflix, Viaplay og HBO.

Men da jeg er hifi freak, så henter jeg emnerne som torrents, da fx Netflix ikke kan sende Dolby Digital eller DTS lyd med.

Er det egentlig ulovligt?

Hvis jeg kunne få en ordenlig klient som kunne sende mig god lyd, uden en hjernedød komprimering, så havde jeg afinstalleret min torrent klient.

Spil køber jeg altid.

7
3. marts 2017 kl. 11:02

At tilskrive sig selv/ DNS blokkering af hjemmesider æren for at trafikken til piratrelaterede hjemmesider er faldet, er rent ud sagt, at have for store tanker om sig selv og sin organisation.

Man kan ikke stoppe pirateri, men man kan lave bedre lovlige løsninger som Netflix, således at det ulovlige produkt ikke er bedre end de lovlige. Inden Netflix o.l., var valgmulighederne:

  1. Cykel ned til nærmeste Blockbuster, betal 40 Kr for en ridset DVD og stå tidligt op søndag for at aflevere den igen.

  2. Vent på at TV3 sender filmen, og lev med reklamer hvert 15 minut.

  3. Download og nyd filmen.

Rettighedsalliancens beskidte metoder bidrager ikke til mindre pirateri. Det gør bedre lovlige produkter.

6
3. marts 2017 kl. 11:02

Jeg giver Jakob Willer helt ret, jeg har selv både spotify, C-more, HBO, TV2 play og Netflix. Synes ikke jeg skal til at have flere tjenester. Men nye film fra USA kommer tit i god kvalitet på nettet, før de kommer i de danske biografer, så hvad gør man så, tager en flybillet over atlanten for at se en film? Eller skal vi bare vente? Det er sgu bare svært! og så er der også problemet med at, selvom jeg har 4 video streamingtjenester er der stadig mange film jeg ikke kan se gennem dem. Hvorimod at alt musik, mere eller mindre, er på Spotify. Kom med nogle alternativer, og jeg vil med glæde betale for det.

5
3. marts 2017 kl. 11:01

Jeg syntes det havde været dejlig hvis man lige havde haft en graf over hvordan trafikken på netflix/HBO/youtube har udviklet sig.

Jeg er sikker på at når folk ikke kopi'er så meget i dag så er der fordi der faktisk er kommet nogle tilbud som er bedre.

Der har været flere under søgelser som viser at dem som kopi'er mest også er dem som bruger flest penge på indhold.

Jeg har gang på gang oplevet hvordan at når inhold blev kopi'er så var det fordi det ikke var tilgænligt ad anden vej.

Jeg kender flere som har en HBO abonnement, men ser deres serie fra Torrents fordi der s teknisk løsning ikke er god nok.

Jeg har selv oplevet nogle gange hvor jeg har købt lydbøger hvor jeg så ikke kunne afspille dem på grund af drm :(

Man skal huske at mange af de penge som går til KODA og Rettighedsalliancen ikke kommer ud til dem som laver indhold, men forsvinder til advokater.

4
3. marts 2017 kl. 10:43

Uhadada, måske rettighedsmafiaen bør tage en alvorlig snak med deres medlemmer, så de ikke lægger ulovligt indhold på nettet.

Mere seriøst, det er ved at være ret anstrengende at høre underholdningsindustrien blive ved med deres jammer, i stedet for de selv fik ryddet op, og etableret nogle modeller der virker - vel at mærke modeller som tilgodeser kunstnerne, og ikke fedtlaget af gammelmands selskaberne og advokater.

3
3. marts 2017 kl. 10:36

Vi kan se, at det har en klar effekt, når man lægger en DNS-blokering ned over et site, kombineret med oplysning om, hvor man kan finde indholdet lovligt,« siger hun.

Sorry to say, men WTF.. Tror, alle, i dagens Danmark ved hvordan man skifter til eg. Google DNS og så er denne blokering ovre, så det hjælper da intet at smide en DNS blokering henover.

2
3. marts 2017 kl. 10:36

Er IP-adressen nu noget værd?

Jeg læste det som en samtale med ejerene af IP adressen, ikke som et led i en strafferetlig process. Med andre ord, så henvender politiet sig til ejeren af IP adressen og siger at der er foregået noget potentielt ulovligt fra din adresse. Tænk lige over om det er noget du vil gøre noget ved.

Ofte vil det nok medføre at far går ind og snakker lidt med teenageren.

1
3. marts 2017 kl. 10:13

Så få opdateret den lovgivning, og få styr på hvad I kan rent teknisk og bevismæssigt! Få kommunikeret godt ud til borgerne, hvad man må, og hvad man ikke må!

...en kampagne, hvor man begyndte at møde op hos folk, som har downloadet ulovligt indhold gennem sin IP-adresse.

Er IP-adressen nu noget værd? Det har den ikke været tidligere. Jeg deler net med et par naboer, og har nogle åbne accesspoints fordi det er lettest. Jeg har måske også et par gamle proxyservere kørende endnu. Desuden er vi flere i husstanden, der deler "MIN" IP-adresse.

Hvad må man downloade? Jeg har flyttet hele min DVD- og CD-samling til harddiske. For nogle af skiverne var det hurtigst at downloade et DVD-rip på nettet. Må jeg det, hvis jeg har købt den i forvejen, og jeg ikke deler den med andre? (altså ingen bittorrent upload). Hvad må jeg gøre med medierne bagefter? De fleste smed jeg ud, som god og lovlydig borger. Måske gav jeg nogle af dem til en genbrugsbutik, der kan tage 2-5 kr stykket for dem. Men det er jo en ren piratbiks, hvis jeg har gemt en kopi på en harddisk der hjemme.

Jeg er ved at digitalisere så meget af min bogsamling som muligt nu. Må jeg downloade en e-bog fra et vilkårligt site, hvis jeg har købt papirbogen allerede? Må jeg købe eller låne en e-bog, og fjerne DRM-snasket, så jeg kan læse den på min gamle e-bog-læser, hvis jeg har købt papirbogen allerede? Må jeg gøre andet med papirbøgerne, end at brænde dem (med mindre det er blasfemi?!? Jeg har både biblen og koranen og nogle religiøse værker fra Jobs og Torvals), hvis jeg gemmer en e-bog-udgave selv? Jeg må vel ikke give dem væk til det lokale bog-bytte-skab?