Reset: Sådan nulstiller du Windows 8 uden at geninstallere

Illustration:
Windows 8 får en ny funktion, der skal eliminere besværet med at geninstallere Windows. Version2 testede det på den udleverede tavle-pc.

De fleste it-afdelinger har jævnligt en Windows-pc liggende på operationsbordet, som er i færd med at få formatteret harddisken og kopieret et frisk image med Windows ind, så pc'en kan gives videre til en ny bruger.

Men den opgave vil i mange tilfælde kunne klares nemmere i Windows 8. Microsoft har nemlig indbygget en ny Reset-funktion, som kan gendanne systemet til dets oprindelige tilstand.

Reset-funktionen kan sammenlignes med den funktion, der findes i de fleste mobiltelefoner, hvor man kan slette alle brugerdata og -indstillinger og genetablere systemet til den rå firmware.

I Windows 8 kan man som administrator tilsvarende slette alle brugerinstallerede applikationer, alle brugerfiler og alle brugerindstillinger.

Microsoft oplyste i forbindelse med Build-konferencen i sidste uge, at der ville være et kommandolinjeværktøj, som kunne bruges til at tilpasse en anden gendannelsesfunktion, Refresh, som kun sletter brugerens applikationer. Værktøjet ville gøre det muligt eksempelvis at tilføje applikationer, som skulle bevares.

Læs også: Windows 8: Nu er det slut med at geninstallere Windows

Microsoft har imidlertid ikke oplyst, hvorvidt det vil være muligt for it-afdelingerne at konfigurere en Reset-tilstand, så visse applikationer som eksempelvis Office-pakken ikke bliver fjernet.

På Build-konferencen udleverede Microsoft en Samsung tavle-pc til deltagerne, og journalisterne, heriblandt fra Version2, fik mulighed for at låne den samme tavle-pc i tre dage under konferencen.

Da den skulle afleveres igen, var det en oplagt mulighed for at afprøve Reset-funktionen. Microsoft lover, at det tager mindre end 10 minutter, og det var også tilfældet her. Vi havde dog kun installeret ganske få programmer og oprettet få filer, og Samsung-enheden benyttede en SSD-disk.

Det er også klart, at hvis maskinen eventuelt skal sælges, så er det usikkert, hvorvidt de slettede data vil kunne gendannes, hvis de ikke er overskrevet på disken. Det kan man komme uden om ved eksempelvis at benytte den indbyggede diskkryptering Bitlocker til at kryptere dokumenterne.

Microsoft har endnu ikke beskrevet, præcis hvordan Reset-processen fungerer, men fra brugerens synspunkt er processen lige så enkel som på en mobiltelefon.

Reset-funktionen kan findes i Kontrolpanelet i Windows 8, og man skal bekræfte, at man vil nulstille systemet og indtaste sin adgangskode, før processen går i gang. Alt i alt tog processen på Samsung-testmaskinen blot otte minutter, hvorefter systemet var tilbage i samme tilstand, som da vi fik den udleveret.

Fotos af Reset-processen kan ses i galleriet herunder.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (8)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
#1 Rasmus Andersen

Er det bare mig, eller har alle Windows 8 nyheder omhandlet hvordan BSOD nu ser ud, samt hvordan man reset'er boxen NÅR den er tilstrækkelig virusramt. (Ved godt der her fokuseres på reset i.f.m. overdragelse men mon ikke flertallet reset'er til eget genbrug...)

  • 1
  • 1
#8 Venligst Slet Min Bruger

Hvad havde du forventet af Henrik?

Pas - jeg kender ham ikke.

Hvad så når virusser skriver sig selv ind i reset imaget ? Så resetter brugeren sin pc men virussen overlever.

Du skal næsten have et svar på den. Det er ikke anderledes end på telefoner og div. tablets, når man laver en hard-reset på denne, så vidt jeg har forstået. Og disse er vel ikke blevet proppet med virus endnu.

Hvordan det helt præcist virker, må tiden vise. Men lur mig om ikke de har tænkt over problemstillingen.

  • 1
  • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere