Rentokil flytter 35.000 brugere til Gmail - uden søvnløse nætter

Skadedyrsfirmaet Rentokil flytter 35.000 brugere over på Gmail fra 40 forskellige e-mail-løsninger. Sikkerhed og den pivåbne webprotokol HTTP får ikke it-direktøren til at ligge vågen om natten.

Den globale virksomhed Rentokil har indgået den hidtil største aftale med Google, som kunde hos tjenesten Google Apps, der dækker over Gmail og kalender-funktioner. Virksomheden har 80.000 ansatte i 50 lande, hvoraf 20.000 bruger e-mail i dag.

I forhold til server-baserede løsninger peger Rentokils analyser på, at Google Apps er mellem 50 til 70 procent billigere.

De forskellige dele at virksomheden har tidligere haft frie hænder til selv at finde på en email-løsning, så næsten alle forskellige løsninger er prøvet af. Det har indtil videre betydet en blanding af 40 forskellige produkter - open source, kommercielle programmer, via hostede løsninger og på interne servere.

»Som en del af vores fem års "turn-around" projekt har organisationen ønsket at få et globalt system, som forbinder organisationen på en måde, som har været meget svær før i tiden. Vi har f.eks. ikke en fælles global directory over e-mail,« fortæller engelske Martyn Howe, it-direktør i det globale hygiejne-firma Rentokil, til Version2.

Indtil videre er 1.000 brugere flyttet over på den nye platform. Udover de 20.000 eksisterende brugere, skal yderligere 15.000 ansatte, som ikke har anvendt email før, over på Google Apps.

»Vi kiggede på en række forskellige løsninger, herunder at udrulle server-baserede løsninger over hele organisationen, men det har været svært, da vi ikke rigtig har netværksinfrastrukturen på plads. Vi forventede også at det ville tage meget længere tid end sky-baserede systemer.«

De største eksisterende mail-systemer i virksomhedens afdelinger er forskellige open source-løsninger samt Microsoft Exchange.

Webløsning hitter

I år startede Rentokil derfor et pilotprojekt i firmaets afdeling for indendørslandskaber. Det bestod af 800 klienter, som skulle vise, hvad firmaet kunne forvente sig af en udrulning i større skala. Det var baggrunden for at indføre Gmail hos firmaets 20.000 email-brugere, men også at udrulle den øvrige del af virksomheden.

Det er den webbaserede natur, som gør Gmail attraktivt.

»Alt, vi behøver at gøre, er at udstede en brugerkonto og et password, og alle med en internetforbindelse kan øjeblikkeligt få adgang til den.«

Ifølge Martyn Howe var det ikke muligt at finde andre leverandører end Google, når det handlede om en global løsning i samme prisklasse.

Ukrypteret overførsel ikke noget problem
Martin Howe mener ikke, at sikkerheden i Gmail og Google Apps er et problem, på trods af, at overførslen af email i Rentokils tilfælde er ukrypteret over det offentlige internet, og at et amerikansk universitet for nylig oplevede, at Gmail-konti stod pivåbne i 24 timer.

»Der er mange dimensioner i sikkerhed. Vi evaluerede sikkerheden i vores pilotprojekt, og var tilfreds med, at det overgik det, vi havde i forvejen. Specielt det, at man kan håndtere brugerne som et hele, giver os en synlighed i forhold til risici, som vi ikke har i dag.«

Rentokil benytter antivirus og antiphishing-værktøjer i forbindelse med deres løsning, men der er eksempelvis ikke nogen kryptering af meddelelserne, når de passerer fra brugernes pc'er til Googles servere via det offentlige internet.

»Mange folk vil nok tænke, at de kommer til at ligge vågen hele natten og tænke på sikkerheden, men jeg ser det som en fordel, fordi vi kan udrulle uafhængigt af enheder. Det giver folk adgang til systemet, på en måde som de ikke kunne få før.«

Rentokil benytter i lille grad også andre software-som-tjenester-systemer, f.eks. til salgsstøtte (CRM), men det, der gør en forskel, er, at e-mail i dag er at regne for et hyldevare-produkt i dag, siger Martin Howe.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (19)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#2 Jacob Bang

Helt enig. Jeg forstår heller ikke helt hvad det er der menes når der hele tiden i artiklen nævnes at forbindelsen ikke er krypteret. Først og fremmest kan man slå HTTPS til inde i GMail:

http://mail.google.com/support/bin/answer.py?answer=74765&hl=da

IMAP og POP3 er allerede krypteret med TLS eller SSL: http://mail.google.com/support/bin/answer.py?answer=13287

http://mail.google.com/support/bin/answer.py?answer=78799

 • 0
 • 0
#4 Jannik Lindquist

Ja, meget frustrerende, at artiklen end ikke nævner https - for slet ikke at tale om en diskussion af sikkerheden i https-protokollen. Det styrker indtrykket af, at det er blevet meget trendy at skrive grimt om Google.

 • 0
 • 0
#8 Deleted User

Hej,

Det er Rentokil, som har valgt at bruge ukrypteret forbindelse, ifølge Martin Howes oplysninger.

Historien om det amerikanske universitet kan bl.a. læses her:

http://www.readwriteweb.com/archives/whoops_students_going_google_get_to...

En læser har i øvrigt gjort opmærksom på, at Lund Universitet har en større mængde Gmail-brugere end Rentokil. Googles PR-forbindelse har overfor mig godtgjort, at der skulle være tale om den største indføring af Google Apps globalt. Der er så noget, der ikke stemmer der.

Mvh Tania Version2

 • 0
 • 0
#9 Jannik Lindquist

Tania, du skriver: "Martin Howe mener ikke, at sikkerheden i Gmail og Google Apps er et problem, på trods af, at overførslen af email er ukrypteret over det offentlige internet, og at et amerikansk universitet for nylig oplevede, at Gmail-konti stod pivåbne i 24 timer". Som det står, kan det ikke læses på anden måde end, at du siger, at Gmail altid er ukrypteret - og det jo helt enkelt forkert.

 • 0
 • 0
#11 Jannik Lindquist

Super - men jeg mener nu stadig, at artiklen er tvetydig med hensyn til Gmails sikkerhed. Jf. teksten lige under overskriften: "Sikkerhed og den pivåbne webprotokol HTTP får ikke it-direktøren til at ligge vågen om natten." Allerede der, vil næsten alle Gmail-brugere tænke: "Nå - og hvad så med https?"

 • 0
 • 0
#12 Peter Frandsen

Oplysningerne vedrørende antallet af brugere skyldes sandsynligvis at der skelnes mellem forskellige grupper af apps brugere:

Uddannelsesinstitutioner (fx Lund som tidligere nævnt). Offentlige institutioner/government (fx District of Columbia, som vist også har flere brugere end Rentokil). Virksomheder, som Rentokil

Mvh

/Peter

 • 0
 • 0
#13 Peter Frandsen
 • 0
 • 0
#15 Niki Nicolas Grigoriou

Martin Howe mener ikke, at sikkerheden i Gmail og Google Apps er et problem, på trods af, at overførslen af email i Rentokils tilfælde er ukrypteret over det offentlige internet, og at et amerikansk universitet for nylig oplevede, at Gmail-konti stod pivåbne i 24 timer.

Ovenstående er stadig misvisende og mangelfuldt eller ligefrem forkert.

Reelt øger brug Google Apps sikkerheden omkring e-mails for mange mindre virksomheder, som ikke selv har kompetencer til at vedligeholde egne IT-systemer og den dermed relaterede sikkerhed. Sikkerhedsaspekter som backup, virus og hacking i IT-infrastruktur/servere håndteres af Google.

For større virksomheder, som har behov for et højt IT-sikkerhedsniveau, og som har kompetencerne og råd til at opretholde et højt IT-sikkerhedsniveau er brug af Google Apps og Cloud services ikke et skridt fremmad. Virksomhederne har ikke fuld kontrol med deres data og deres sikkerhed.

/Niki

 • 0
 • 0
#16 Peter Favrholdt

Hvad med at lave et karakter-givnings-system så vi læsere kan bedømme artiklerne?

Gerne på en måde så vi kan give karakter for "research", "nyhedsværdi", "sprog" osv.

Det kunne være det ville hjælpe til at højne kvaliteten af artiklerne :-)

 • 0
 • 0
#17 Martin Stub

Artiklen minder om en maskinoversættelse. Var det version2 der bragte spørgsmålet om kryptering på banen eller var det "Martyn" Howe? Det virker malplaceret i artiklen og så uden at nævne at det er muligt.

Og for virksomheder generelt, er der altid et spørgsmål omkring sikkerhed.

Det kan selvfølgelig være, at Martin Howe kun har været cc'et på mails omkring beslutningen og egentlig ikke rigtigt har gidet, at sætte sig ind i løsningen.

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere