Rentokil flytter 35.000 brugere til Gmail - uden søvnløse nætter

13. oktober 2009 kl. 09:0617
Skadedyrsfirmaet Rentokil flytter 35.000 brugere over på Gmail fra 40 forskellige e-mail-løsninger. Sikkerhed og den pivåbne webprotokol HTTP får ikke it-direktøren til at ligge vågen om natten.
Artiklen er ældre end 30 dage

Den globale virksomhed Rentokil har indgået den hidtil største aftale med Google, som kunde hos tjenesten Google Apps, der dækker over Gmail og kalender-funktioner. Virksomheden har 80.000 ansatte i 50 lande, hvoraf 20.000 bruger e-mail i dag.

I forhold til server-baserede løsninger peger Rentokils analyser på, at Google Apps er mellem 50 til 70 procent billigere.

De forskellige dele at virksomheden har tidligere haft frie hænder til selv at finde på en email-løsning, så næsten alle forskellige løsninger er prøvet af. Det har indtil videre betydet en blanding af 40 forskellige produkter - open source, kommercielle programmer, via hostede løsninger og på interne servere.

»Som en del af vores fem års "turn-around" projekt har organisationen ønsket at få et globalt system, som forbinder organisationen på en måde, som har været meget svær før i tiden. Vi har f.eks. ikke en fælles global directory over e-mail,« fortæller engelske Martyn Howe, it-direktør i det globale hygiejne-firma Rentokil, til Version2.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Indtil videre er 1.000 brugere flyttet over på den nye platform. Udover de 20.000 eksisterende brugere, skal yderligere 15.000 ansatte, som ikke har anvendt email før, over på Google Apps.

»Vi kiggede på en række forskellige løsninger, herunder at udrulle server-baserede løsninger over hele organisationen, men det har været svært, da vi ikke rigtig har netværksinfrastrukturen på plads. Vi forventede også at det ville tage meget længere tid end sky-baserede systemer.«

De største eksisterende mail-systemer i virksomhedens afdelinger er forskellige open source-løsninger samt Microsoft Exchange.

Webløsning hitter

I år startede Rentokil derfor et pilotprojekt i firmaets afdeling for indendørslandskaber. Det bestod af 800 klienter, som skulle vise, hvad firmaet kunne forvente sig af en udrulning i større skala. Det var baggrunden for at indføre Gmail hos firmaets 20.000 email-brugere, men også at udrulle den øvrige del af virksomheden.

Det er den webbaserede natur, som gør Gmail attraktivt.

»Alt, vi behøver at gøre, er at udstede en brugerkonto og et password, og alle med en internetforbindelse kan øjeblikkeligt få adgang til den.«

Ifølge Martyn Howe var det ikke muligt at finde andre leverandører end Google, når det handlede om en global løsning i samme prisklasse.

Ukrypteret overførsel ikke noget problem
Martin Howe mener ikke, at sikkerheden i Gmail og Google Apps er et problem, på trods af, at overførslen af email i Rentokils tilfælde er ukrypteret over det offentlige internet, og at et amerikansk universitet for nylig oplevede, at Gmail-konti stod pivåbne i 24 timer.

»Der er mange dimensioner i sikkerhed. Vi evaluerede sikkerheden i vores pilotprojekt, og var tilfreds med, at det overgik det, vi havde i forvejen. Specielt det, at man kan håndtere brugerne som et hele, giver os en synlighed i forhold til risici, som vi ikke har i dag.«

Rentokil benytter antivirus og antiphishing-værktøjer i forbindelse med deres løsning, men der er eksempelvis ikke nogen kryptering af meddelelserne, når de passerer fra brugernes pc'er til Googles servere via det offentlige internet.

»Mange folk vil nok tænke, at de kommer til at ligge vågen hele natten og tænke på sikkerheden, men jeg ser det som en fordel, fordi vi kan udrulle uafhængigt af enheder. Det giver folk adgang til systemet, på en måde som de ikke kunne få før.«

Rentokil benytter i lille grad også andre software-som-tjenester-systemer, f.eks. til salgsstøtte (CRM), men det, der gør en forskel, er, at e-mail i dag er at regne for et hyldevare-produkt i dag, siger Martin Howe.

17 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
1
13. oktober 2009 kl. 09:19

mine google apps installationer benytter https...det er da trods alt en form for kryptering...

5
13. oktober 2009 kl. 10:27

Først og fremmest kan man slå HTTPS til inde i GMail:

Og når det er slået til, så kan man slet ikke anvende gmail via http. Når det er slået fra, kan man vælge om man vil bruge http eller https.

6
13. oktober 2009 kl. 10:52

Tja. Rentokil har åbenbart valgt ikke at bruge https. Men det kan man vel ikke klandre google apps for.

7
13. oktober 2009 kl. 11:11

...artikel. "Et amerikansk universitet.." - kom med en kildeangivelse, Version2! Dette minder bare om unødvendig Google-bashing.

14
13. oktober 2009 kl. 22:05

Dårlig research, dårlig artikel, Noget nyt? Det er som regel bedre at skrive noget halvmangelfuldt uden at undersøge sagen grundigt :)

15
14. oktober 2009 kl. 13:35

Martin Howe mener ikke, at sikkerheden i Gmail og Google Apps er et problem, på trods af, at overførslen af email i Rentokils tilfælde er ukrypteret over det offentlige internet, og at et amerikansk universitet for nylig oplevede, at Gmail-konti stod pivåbne i 24 timer.

Ovenstående er stadig misvisende og mangelfuldt eller ligefrem forkert.

Reelt øger brug Google Apps sikkerheden omkring e-mails for mange mindre virksomheder, som ikke selv har kompetencer til at vedligeholde egne IT-systemer og den dermed relaterede sikkerhed. Sikkerhedsaspekter som backup, virus og hacking i IT-infrastruktur/servere håndteres af Google.

For større virksomheder, som har behov for et højt IT-sikkerhedsniveau, og som har kompetencerne og råd til at opretholde et højt IT-sikkerhedsniveau er brug af Google Apps og Cloud services ikke et skridt fremmad. Virksomhederne har ikke fuld kontrol med deres data og deres sikkerhed.

/Niki

16
15. oktober 2009 kl. 07:37

Hvad med at lave et karakter-givnings-system så vi læsere kan bedømme artiklerne?

Gerne på en måde så vi kan give karakter for "research", "nyhedsværdi", "sprog" osv.

Det kunne være det ville hjælpe til at højne kvaliteten af artiklerne :-)

17
15. oktober 2009 kl. 12:22

Artiklen minder om en maskinoversættelse. Var det version2 der bragte spørgsmålet om kryptering på banen eller var det "Martyn" Howe? Det virker malplaceret i artiklen og så uden at nævne at det er muligt.

Og for virksomheder generelt, er der altid et spørgsmål omkring sikkerhed.

Det kan selvfølgelig være, at Martin Howe kun har været cc'et på mails omkring beslutningen og egentlig ikke rigtigt har gidet, at sætte sig ind i løsningen.

18
16. oktober 2009 kl. 18:20

FYI: Paa Genentech skiftede vi til Gmail og det var staekt irriterende at man ikke kunne benytte task-kombinationer mere. Isaer hvis man bruger talegenkendelses programmer som sender control beskeder (f.eks. Ctrl-N) via VBA

3
13. oktober 2009 kl. 09:29

Og det kan man også i Google Apps. Under domæneindstillinger.

4
13. oktober 2009 kl. 09:48

Ja, meget frustrerende, at artiklen end ikke nævner https - for slet ikke at tale om en diskussion af sikkerheden i https-protokollen. Det styrker indtrykket af, at det er blevet meget trendy at skrive grimt om Google.