Renoveringspuljen dropper Word-filer efter brugerbøvl

Renoveringspuljens tilsagn om tilskudskroner udsendes i Word-format, og det kan give problemer hos brugere af OpenOffice, og endda af MS Office. Derfor vil Erhvervs- og Byggestyrelsen nu ændre proceduren og sende i PDF-format.

Erhvervs- og Byggestyrelsen vil nu ændre procedurer, så tilsagn om tilskudskroner, der sendes til ansøgerne af Renoveringspuljen, ikke udsendes i Microsofts Word-format.

Det er nemlig ikke alle borgere, der kan læse Word-filerne, og det reagerer man nu på hos Erhvervs- og Byggestyrelsen, efter Version2 har gjort opmærksom på problemet.

»I eftermiddag holder vi et møde, hvor min holdning vil være, at vi skal pålægge sagsbehandlerne at udsende tilsagn som PDF'er til ansøgerne af Renoveringspuljen i stedet for Word-filer,« siger specialkonsulent i Erhvervs- og Byggestyrelsen, Henrik Fastrup.

Fik Openoffice til at crashe

Jørgen Thomsen er en af de Version2-læsere og ansøgere af Renoveringspuljen, der har haft besvær med at læse de to fremsendte Word-filer, der indeholder tilsagnet.

»Jeg har fået to emails som svar på min ansøgning til renoveringspuljen. Disse to emails indeholder udelukkende en vedhæftet .doc fil, og jeg har ikke MS Office-pakken installeret på min pc, da jeg anvender Openoffice 3.0.1,« fortæller Jørgen Thomsen.

»Openoffice crasher under forsøget på at læse begge filer,« tilføjer han.

Et hurtigt kig i egenskaberne for Word-filerne afslører, at de er af typen Word.Document.8, altså Word 97 eller senere.

Jørgen Thomsen har efterfølgende prøvet at flytte filerne til en pc med en Office 2003 SP1, men det har ikke hjulpet meget.

»Den første fil kunne læses, mens der blev rapporteret fejl på den anden fil, og Words repair-funktion gik derefter i uendelig løkke,« siger Jørgen Thomsen.

»Altså aner jeg principielt ikke, om jeg har fået en godkendelse eller afslag på min ansøgning. Når man logger ind på www.boligforbedringer.dk, kan man kun se sin ansøgning, ikke resultatet,« siger Jørgen Thomsen.

Bygget op på fem uger

Hos Erhvervs- og Byggestyrelsen peger man på den korte tidsperiode, man har haft til at oprette hele maskineriet bag Renoveringspuljen som en del af årsagen til, at der ikke er ordenligt styr på dokumentformaterne.

Det skal dog ikke være en undskyldning for ikke at ændre på det nu.

»Man skal tænke på, at vi har haft fem uger til at sætte sådan et stort system op, men det er klart, at vi simpelthen skal have lavet proceduren om, så vi ikke sender Word-dokumenter ud, som folk ikke kan læse,« siger Henrik Fastrup.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (20)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#1 Sune Elvig

Google Docs kan læse word filerne. Mit forslag til en work around er at oprette en konto hos Google. Upload dokumenterne til Google Docs. Læs dokumenterne uanset styresystem og installerede office pakker.

 • 0
 • 0
#4 Leif Lodahl

Jeg er enig i, at det er ubegribeligt.

PDF som format for afsluttede dokumenter: ja, det vil være det mest fornuftige i dette tilfælde. RTF for dokumenter, der skal rettes i: ubetinget nej.

Der er ingen tvivl om, at de danske myndigheder skal benytte et af de to vedtagene åbne standarder, nemlig odf eller OOXML.

I det konkrete tilfælde synes jeg bare vi skal kalde det ubegribeligt. Det understreger blot hvor (lidt) alvorligt myndighederne tager hele formatspørgsmålet.

Jeg synes at det vil være passende, hvis den ansvarlige minister får stillet et spørgsmål 'i salen' om emnet.

 • 0
 • 0
#10 Deleted User

Ja for MS Office er jo en klippe af stabilitet. Især ved rigtig store dokumenter der kommer over et par hundrede sider er det en fryd at bruge. Man forstår slet ikke hvordan noget har kunnet finde på at lave noget som autosave. Men det er så acceptabelt, idet MS Office er et program man får smidt gratis efter sig.

 • 0
 • 0
#12 Jørgen Elgaard Larsen

De oplyser selv, at de kun har haft 5 uger til at lave systemet. Altså er det et nyt system.

B103 stiller krav til, at alle nye systemer i det offentlige skal kunne udveksle dokumenter med borgerne i åbne formater.

Det har IT- og Telestyrelsen så forvansket til, at det er nok for systemerne at kunne [i]modtage[/i] OOXML og ODF (se http://www.itst.dk/arkitektur-og-standarder/Standardisering/Aabnestandar...)

Det må snart være på tide at indføre krav til, hvilke formater, de offentlige myndigheder må udsende.

Den konkrete sag bliver ikke ligefrem bedre af, at borgerne skulle benytte Flash for overhovedet at kunne ansøge...

 • 0
 • 0
#13 Jakob Bruun Hansen

For mit at se, er det nu også pinligt at Open Office ligefrem crasher. Det må bare ikke kunne ske at et inkompatibelt dokument får programmet til at crashe - det skal håndteres bedre.

Jeg havde et powerpoint-dokument der konsekvent fik MS Office 2003 til at fryse fast. Eneste udvej var at slå processen ihjel. Ikke nogen fantastisk oplevelse, nå man står og skal holde oplæg for 30 mennesker.

Det viste sig at være et eksternt link til et skjult billede, der ikke længere virkede, men det følte programmet ikke noget behov for at fortælle.

 • 0
 • 0
#14 Mads Knudsen

De beskrevne Word-problemer er da bare Microsoft som det altid har været. Og det med åbne standarder har offentlige institutioner da glemt alt om efter at Fogh-Rasmussen var ovre for at besøge Bill Gates. Et møde han sikkert var meget beæret over (Fogh Rasmussen, altså)

 • 0
 • 0
#15 Christian Madsen

Desværre er der mange udviklere som mener at defensiv programmering ikke er nødvendigt - at det er brugerens skyld at dokumentet ikke kan læses og at programmet derfor fryser, crash'er eller opfører sig underligt.

Har forsøgt at arbejde sammen med flere. Hver gang deres program crash'ede, skulle skylden placeres et andet sted selv om at det egenligt skyldtes programmørens manglende rettidige omhu og nødtørftige aftestning.

Puha. Det gjorde godt at få den historie fortalt.

 • 0
 • 0
#18 Michael Deichmann

som en anden var inde på: Er det et dokument, der i gamle dage ville blive sendt på papir: Sendes det i PDF (og ja - jeg ved godt der kan rettes i PDF men ikke af hvem som helst. Skal modtagerne kunne rette i det skal det selvfølgelig være i et aftalt format - den slags sker jo normalt i grupper, og der kan være features man har brug for som ikke er understøttet i et format som RTF.

Ellers må man lave templates i ODF og/eller OOXML.

 • 0
 • 0
#19 Vagn Hansen

Nu kan man måske tilføje en uduelig styrelse under en uduelig regering. Hvad er det dog for en gang makværk. Er det gamle kontorchefer, der har siddet og sammenstrikket den gang makværk. Efter en uge læser man nu, at 2000 har fået tilsagn om støtte. Så går der åbenbart 42 uger før alle 86000 har fået tilsagn.

 • 0
 • 0
#20 Bue Vester-Andersen

For noget tid siden var der her på Version2 en del artikler og en længere debat om det offentliges mangel på evne og vilje til at lave hjemmesider, som er tilgængelige for alle, også for mennesker med handicap eller folk med alternativt hardware eller andre browsere. I den forbindelse gik bølgerne ind imellem højt, og Bedst På Nettet blev f.eks. kaldt for "Bedst for de blinde".

Jamen, her er da et eksempel på utilgængelighed, som alle kan forstå: Nogen har lidt travlt og "glemmer" at følge en given standard med det resultat, at en større eller mindre gruppe brugere pludselig er afskåret fra noget information fra det offentlige. I den forbindelse spiller det ingen rolle, om det er fordi, brugeren er handicappet eller fordi, brugeren af den ene eller den anden grund er nødt til (eller har valgt?) at bruge OpenOffice.

Det er meget morsomt at se reaktionen, her hvor jeg står. En masse mennesker bliver pludselig meget forargede og føler sig måske oven i købet diskrimineret, fordi de for en enkelt gangs skyld er havnet på den gale side af gærdet. De er ellers vant til at kunne få adgang til alt, hvad de klikker på over hele internettet og ser ikke, som vi andre, diskriminationen vise sit hæslige ansigt på skærmen hver dag. Jamen, så kan I lære det, allesammen!

Derudover er jeg enig i det meste, der er blevet skrevet i denne forbindelse. De vedtagne standarder skal følges, i dette tilfælde de åbne standarder. Så kan vi altid diskutere, hvilke standarder der skal følges hvornår.

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere