Rekordår for it-uddannelserne: Studerende vælter ind under coronakrisen

Illustration: Kzenon | Bigstock
Stigningen i optaget på it-uddannelserne er større fra 2019-2020 end de sidste fem års stigning tilsammen. IT-Universitetet tilbyder hele 26 pct. flere studiepladser.

Mens coronakrisen har skruet ned for adskillige dele af samfundet har den umiddelbart accellereret optaget på it-uddanelserne. Det viser årets opgørelse fra Den Koordinerede Tilmelding (KOT).

Af tallene fremgår det, at optagelsen på it-uddannelserne er steget med 13 procent, svarende til 852 personer fra 2019 til 2020.

Læs også: Arbejdsløse multimediedesignere spænder ben for flere datamatikere

Tabel over optag 2016-2020 Kilde: KOT Illustration: Mads Lorenzen

Populære bacheloruddannelser

Den største stigning i optagelsen på it-uddannelser fra 2019 til 2020 er sket blandt professionsbachelorer og bacheloruddannelserne, der begge har haft en stigning på 16 pct. svarende til henholdsvis 125 og 531 personer.

De sidste fem år har udviklingen af optagne på it-uddannelserne været i støt fremgang, men det er især i år, udviklingen i antallet af optagne har taget fart.

Læs også: Studieoptag: Masser af ledige pladser på datalogi og datamatik

Fra 2016 til 2020 er antallet af optagne på it-uddannelserne steget med 19 pct. svarende til 1.148 personer. Væksten i optagne på it-uddannelserne er hermed markant hø-
jere end væksten i optagne til alle de videregående uddannelser, da den samlede optagelse er steget med 5 pct. i samme periode.

Læs også: It-uddannelser mangler penge til pladser: Rekordstor efterspørgsel i år

'Coronapladser' har hjulpet ITU

På IT-Universitetet i København glæder studieleder Lene Rehder sig over stigningen, der for ITU’s vedkommende er på hele 26 pct. sammenlignet med 2019.

Mens det andre steder er uklart om det er folketingets STEM-pakke fra årsskiftet og det øgede optag som følge af coronakrisen, der har gjort en forskel, er sammenhængen ifølge Lene Rehder helt tydelig på IT-universitetet, fordi der er mange ansøgere om relativt få pladser.

»Dels skyldes stigningen, at regeringen har givet ekstra midler til STEM-.uddannelserne og dels skyldes den de 5000 ekstra studiepladser som følge af Coronapandemien. Men begge tiltag er midlertidige,« påminder hun med henvisning til, at STEM-pakkens midler og hovedparten af coronapakkens midler skal bruges i år.

De høje ansøgertal på ITU betyder dog ikke, at universitetet optager alle ansøgere, da der som forudset også er flere ansøgere i år. Dels skyldes det den generelle stigning på uddannelserne og dels havde folketinget inden corona-pladserne blev vedtaget forventet, at 2000 flere unge unge ville søge uddannelse på et år, hvor ungdomsjobs og rejser begge er mindre tilgængelige.

»Vi har haft rigtig mange ansøgere i år, så på softwareudvikling vil vi komme til at afvise en del kvalificerede ansøgere. Men det er selvfølgelig færre, end vi ellers havde haft afvist,« siger Lene Rehder.

ITU har øget optaget på samtlige uddannelser, men kommer alligevel til at afvise i alt 1301 ansøgere, mens 504 får tilbudt en plads ved midnat. De afviste ansøgere tæller imidlertid også ansøgere, der ikke var kvalificerede til at blive optaget.

Opmærksomme på ledighed

Optaget er desuden steget klart mere på de it-uddannelser med lav ledighed efter endt uddannelse. De uddannelser, der er dimensionerede på grund af ledighed har nemlig kun oplevet fem procents fremgang.

Imens har de it-uddannelser, der er ikke er blevet dimensioneret og hvis dimittender ikke oplever høj ledighed efter endt uddannelse oplevet tyve procents fremgang, fremgår det af tallene fra KOT.

Tabel over dimensionerede og ikke-dimensionerede uddannelser. Kilde: KOT Illustration: Mads Lorenzen
Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (0)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Log ind eller Opret konto for at kommentere