Rekord: 406.000 brugere streamede nytårs-tv fra DR under Yousee-nedbrud

2. januar 2017 kl. 16:1712
En flaskehals et sted i DR's streaming-setup betød, at systemet i perioder blev overbelastet.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Nedbruddet på Yousees kabeltv nytårsaften fik ekstraordinært mange danskere til at forsøge at streame dronningens nytårstale og rådhusklokkerne fra DR via internettet. Det var imidlertid ikke alle, der var i stand til at få forbindelse til DR's streaming-tjeneste.

»DR's streamingtjeneste oplevede et helt ekstraordinært pres nytårsaften klokken 18 til dronningens nytårstale og igen klokken 24 til rådhusklokkerne. Vi kan se et peak på 406.000 samtidige streaming-brugere. Seneste rekord var til OL-håndboldfinalen i august, hvor vi havde 220.000 samtidige streaming-brugere på DR's tjeneste,« skriver underdirektør Mikkel Müller fra DR Teknologi i et e-mailsvar til Version2.

Det var ikke alle, der kunne få forbindelse til DR's streaming-tjeneste nytårsaften under Yoursee-nedbruddet.
Der var altså næsten dobbelt så mange samtidige brugere på tjenesten som den hidtidige rekord, og trafikken toppede på cirka 362 gigabit pr. sekund.

DR benytter Content Delivery Network-udbyderen Akamai til at håndtere det store antal samtidige brugere, og den del af infrastrukturen var ifølge Mikkel Müller i stand til at følge med det ekstraordinært store antal brugere.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Alligevel oplevede flere brugere, at de ikke kunne få forbindelse til DR's streaming-tjeneste.

»Systemet blev desværre overbelastet i perioder, så brugere oplevede, at det var langsomt eller umuligt eller komme ind og streame. Akamai havde ikke problemer og kunne skalere til det høje niveau. Flaskehalsen ligger altså et andet sted i systemerne, og vi er i fuld gang med at analysere dette, men har ikke svaret endnu,« skriver Mikkel Müller.

DR's tekniske afdeling arbejdede i løbet af nytårsaften på blandt andet at tilføje flere applikationsservere for at håndtere situationen og øge kapaciteten.

12 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
11
3. januar 2017 kl. 13:55

Ingen problemer med at se DR1 på nettet den 31/12 kl 18:00 - vel at mærke via Yousee's net på coax. Jeg kom også til at se lidt DR3 efter livgardens flag var plantet sikkert i standeren. På DR3 så jeg Den Korte Radioavis - Nytårstalen ;) Både Dronningens og den anden tale har jeg siden genset, for at modvirke evt. tendens til rygtedannelser i hippocampus.

IPv6 er efterhånden en ældre arbejdshest. Præsenteret på Digital Network University i foråret 1991.

10
3. januar 2017 kl. 13:50

Kan du uddybe din betragtning

Gerne. Hvis man ønsker sig f.eks. en offentlig IP på eget udstyr, så er YouSee eneste mulighed, selvom Hiper reklamere med at understøtte dette. Sagem modemerne virker ikke med alternative udbydere i bridge mode...

8
3. januar 2017 kl. 12:35

Er at DR har valgt et eller andet "loft" på akamai servicen (max antal streams per kanal?)

Alle andre kanaler virkede nemlig fint (dr3, ultra osv.)- og en bekendt havde 1 strøm kørende, og ville lige starte den op på en anden computer, men så ville den ikke starte der, altimens den kørte videre på den der havde forbindelsen.

Så ind og finde "checkboxen" i akamai settings ;)

7
3. januar 2017 kl. 11:28

En helt anden sag er at man ikke kan forlade YouSee på coax, hvis man ønsker samme muligheder som DSL. :/

6
3. januar 2017 kl. 10:09

Tak til version2 for også at stille skarpt på DR's problemer med at levere signal til alle licens-modtagere via nettet nytårsaften. Jeg håber, der kommer en teknisk minded opfølgning, når de har fundet frem til flaskehalsen, lige som jeg er sikker på, at der vil gøre det, når YouSee er kommet frem til en forklaring, de vil dele med offentligheden.

5
2. januar 2017 kl. 22:33

Nå, så kunne YouSee for én gangs skyld bruges til noget fornuftigt alligevel. Test af DR's streaming service, så den bliver mere robust i fremtiden. Tak for det YouSee. Er dog stadig glad for jeg kappede navlestrengen til TDC "monopolet".

4
2. januar 2017 kl. 21:17

Det bliver bare endnu en ting som kan gå galt, og koster penge at understøtte.

Er det virkelig så dyrt at indføre IPv6 - er det ikke bare en bekvem undskyldning for at sidde på hænderne og se udviklingen suse forbi?

Man kan også vende den om og sige, at DR ved at lade som om de stadig befinder sig i 90'erne pålægger internetudbydere med CGN ekstraudgifter til kapacitet og i sidste ende vil yde en ringere service til dem, der betaler gildet, dvs. danskerne.

Den slags detaljer er selvfølgelig ligegyldige, når kunderne ikke har noget valg.

3
2. januar 2017 kl. 20:57

IPv6-transitionen mangler bare lidt politisk opbakning. Man kunne f.eks. Indføre en skat på 100kr/år for alle internetforbindelser uden IPv6.

Det ville næppe tage mere end et års tid før der var stort set 100% udbredelse af IPv6 til alle kunder i DK.

2
2. januar 2017 kl. 17:53

Svaret er vel ret simpelt. Alle "kunder" jo IPv4, DR når ikke nogen nye seere ved at tilføje IPv6-understøttelse. Det bliver bare endnu en ting som kan gå galt, og koster penge at understøtte.

Grundlæggende er hele IPv6-transitionplanen (eller mangel på samme) meget dårligt designet.

1
2. januar 2017 kl. 17:06

Er der ikke en begavet sjæl hos DR, der kan forklare hvorfor de ikke bruger IPv6, hverken på deres eget website eller hos streaming-tjenesten fra Akamai?

Noget kunne tyde på at de ikke engang er begyndt at teste det:

http://bgp.he.net/AS29266

Er der en god grund til det?