Rejseplanen blev offer for Danmarks første hackathon for testere

23. januar 2015 kl. 06:298
Rigspolitiet fik sig en ubehagelig overraskelse, da deres hold mødte op for at konkurrere mod nogle af Danmarks bedste softwaretestere om at være 'bedst i test'.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Der var masser af Matador-mix og pizza fra Dominos på bordene, da syv hold af softwaretestere torsdag mødtes til et hackathon for at dyste om titlen som Danmarks bedste testhold.

Med nøgleord som 'automatiseret regressionstest' og godt samarbejde var det ellers op til testerne at gå løs på Rejseplanen og finde ud af, hvordan de på den bedste måde kunne finde frem til fejl i systemet.

Anledningen var testernes egen messe TestExpo i Bella Center den 29. januar, hvor omkring 450 testere vil finde sammen og diskutere de nyeste metoder til, hvordan man bedst opdager fejl i it-systemerne. Det er også her, vinderholdet bliver kåret.

Kampgejsten og kådheden var høj blandt de fleste teams, der under introduktionen kom med tilråb. 

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Vi er kommet for at blive bekræftet i, at vi er de bedste«, lød det kækt fra softwaretesterne fra Lego, mens det mandlige hold fra Rigspolitiet kom 'fordi, kvinderne havde sagt, at vi skulle'. 

Målet for de 28 deltagere var som sagt at lave og udføre en plan for at teste Rejseplanen, der til daglig kun har en enkelt tester tilknyttet. Den er med sine 20 mio. månedlige søgninger blandt Danmarks mest populære online-tjenester.

»Det kan godt blive lidt presset, når man kun er én tester på holdet, så det er en fantastisk mulighed for at høre, hvad andre testprofessionelle går og tænker,« siger Rejseplanens testansvarlige, Kinnie Pedersen, til Version2.

Rigspolitiet blev taget på sengen

I bedste hackathon-stil blev alle deltagerholdene fordelt på hver deres rundbord og havde så otte timer til at levere en test af Rejseplanen. 

Artiklen fortsætter efter annoncen

Holdene kom fra nogle af de største virksomheder som Lego, PFA, Saxo Bank og eBay, men også Rigspolitiet havde stillet op med både et kvindeligt og mandligt hold. De fik sig dog en ubehagelig overraskelse, da det gik op for dem, hvordan konkurrencen skulle forløbe. 

»Vi er helt på spanden,« lød det fra Rigspolitiets kvindelige testhold, mens de stod rådvilde ved deres arbejdsbord.

Dommerne havde under introduktionen gjort det klart, at der blandt andet blev lagt vægt på en særlig måde at lave test på. 

»Og den bruger vi ikke hos Rigspolitiet,« indrømmede deltagerne. 

Der var tale om en såkaldt automatisk regressionstest, mens Rigspolitiets testere normalt laver manuel regressionstest.

Regressionstest er den prøve, som testerne udsætter alle de eksisterende features i et system for, når der bliver tilføjet nye funktioner, som f.eks. når en app bliver opdateret til en nyere version. Det gør testerne for at se, om de gamle funktioner stadig virker, som de skal.

»Ved at automatisere regressionstesten spares meget tid for testerne. Desuden sikres det, at man kommer rundt i samtlige hjørner af systemet, hver eneste gang regressionstesten udføres,« siger Johan Thomsen, der ud over at være udvikler hos Sellpoint Mobile udgør en af de fem dommere i hackathon-konkurrencen.

Ifølge Johan Thomsen er det ofte vanskeligt at finde tid til eksekvering af en fuld manuel regressionstest - især i meget agilt drevne udviklingsteams, hvor en bred vifte af automatiske testcases kan være en stor hjælp.

Artiklen fortsætter efter annoncen

For at finde ud af, om Rejseplanen kan finde en korrekt adresse, ville nogle eksempelvis tjekke, om man kan køre fra København til Aarhus, og så derefter bare antage, at systemet virker. Men det er ikke nok, mener han. I stedet må man lave en automatisk test, der kommer ud i alle afkroge af systemet.

»Hvis det hele skulle gøres manuelt, så ville testen tage en måned, efter at udviklingsfasen er færdig,« siger Johan Thomsen og uddyber:

»Man er mere sikker på, at tingene er i orden, når man laver agil udvikling, hvis der er mange automatiske test.«

Efter et par timers hackathon er rigspolitiholdene lidt mere fortrøstningsfulde og insisterer på, at de nok skal vinde, selv med deres manuelle tilgang. Og da der er en time tilbage, melder det kvindelige hold som det første, at de næsten er færdige. 

Nogle udvider horisonten, andre gør, som de plejer

Som tiden skrider frem, er der bred enighed blandt testerne om, at det er sjovt at komme ud og prøve nogle nye teknikker af og skulle arbejde sammen som et hold. 

Hos Systematics testerhold prøver en af testerne Cucumber-værktøjet for første gang, der banalt sagt forsøger at oversætte den tekniske udviklerjargon til et sprog, som kunder og forretningspartnere kan forstå. På den måde bliver testerne en slags bindeled i mellem de to. 

»Det er sjovt at sparre omkring testdata og teknikker, og det er meget anderledes end i hverdagen, hvor vi tit sidder og tester hver for sig,« siger Jacob Ilsø, der er udvikler hos Systematic.

Lego-teamet er ikke så interesseret i, om de finder nogle fejl hos Rejseplanen eller ej. I stedet bruger de en del af tiden på at få Microsofts Test Management-værktøj til at virke for at prøve nogle nye ting af.

»Vi håber at få indblik i de andres strategi. I vores virksomhed er testerne meget ens, så derfor er det godt at se andres tanker og fremgangsmåder,« lyder det fra Lego-testerne.

Rigspolitiet er dog igen en undtagelse. Det mandlige testhold sidder stille med dybe fuger i panden, mens kvinderne er lidt mere ligefremme:

»Nej, vi har ikke lært noget nyt i dag. Vi gør, som vi plejer,« lyder det fra gruppen, der siger, at fordelen ved deres manuelle tilgang til test er, at det er lettere at ændre i testen løbende, når der er menneskelige brugere på.

»Vi har prøvet at lave automatiseret test hos Rigspolitiet før, men det var for bøvlet, så vi droppede det og har ikke forfulgt det siden,« kommer det fra holdet.

Vinderholdet af TestExpo Hackathon 2015 afgøres til TestExpo-konferencen i Bella Center den 29. januar kl. 16, hvor Version2 også vil være til stede.

Du kan også deltage i Version2's gratis webinar om softwaretest hvor it-arkitekt Henning Isager Troelsen fra Saxo Bank fortæller og svarer på spørgsmål om test og testdesign. Det foregår torsdag den 29/1 kl. 11-12. Tilmeld dig her.

Opdateret den 23. januar 2015 kl. 15.25 med præcisering af udtalelser fra dommer Johan Thomsen.

8 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
5
23. januar 2015 kl. 21:39

"POlitiets testere var fuldstændig lige så engagerede og aktive deltagere i dette arrangement som alle andre, og jeg er ked af at se dem blive trukket ned på den måde. Hav dog respekt for andres faglighed"

Jeg har også set mange 1 klasser være engagerede og aktive uden det var raketvidenskab de have med at gøre. Synes at Politiets egen kommentar til opgaverne giver en god forståelse af deres arbejde og deres tilgang til sagen. Ellers har vi jo set deres arbejde fremlangt i en lang og yderst pinlig sag for anklager og politi. Eller har de fundet ud af hvem der var på nettet fra/på den tyske Jernbane.

Så det er ikke kun i dag, og fra denne artikel på V2 at jeg har dannet mig et indtryk af Politiets Inkompetence med hensyn til EDB, de siger jo også selv at de ikke kan finde ud af at håndtere, eller har resurser til at håndtere selv enkelte kreditkortsvindel. Selv hvor de har mulighed for at gå med posten og anholde manden. De mener at når bankere, og forsikringsselskaber bliver snydt gør det ikke noget, de har jo råd. Selv om det er os alle der betaler, også den mindre erhvervsdrivende der må leve med større og større selvrisiko.

Med hensyn til kvaliteten af debat indlægene, så er der efter JS ikke mere er så aktiv, selv om det var en del underholdningsværdi i hans indlæg. Så synes jeg der en rimelig god tone på debatten, og kvaliteten af indlæg er tit meget højere ind de oversatte artikler fra diverse online fora.

Selv om V2 kalder sig professionelt, er der sjældent at der er nye artikler som ikke allerede er bragt i andre Danske medie, hvor der tit også er en journalistik indgang på historien, og hvor man kan høre at udgiver har ringet rundt og undersøgt kilder, og prøvet at kommer længere med historien. DR's "EDB" historie har faktisk være bedre, og mere detaljeret ind V2 det sidste halve års tid. Så jeg er begynd at få Danske nyheder der fra, de udenlandske på de 4-5 jeg abonnere på via, zinio. Med lidt held kan man få et helt år til mindre et hvad et dansk nummer koster, og der er meget mere indhold.

Også bruge jeg V2 til underholdning, når der endelig er en rigtigt god teknisk artikel, så er det typisk fra Ingeniøren. Hvis V2 ikke kan se det, så må de spørge sig selv, hvor var de under CSC retssagen. Den kunne og burde have været bedre dækket. De skulle have savlet over alt den presse og spalteplads de kunne have fyldt. Samt have fuldt op på mange af de ting der blev fremlagt.

I stedet når man bringer en historie, så er det kun som mikrofon holder, eller tit meget være en PR for et vilkårligt product, som bliver til en nyhed her på siden.

Historien om de unge iværksætter var en oplagt mulighed, istedet for at hoppe på vognen om "man skal sælge skinnet, før bjørnen er skudt." Nej de stod helt nøgen. Og dem der have skudt bjørnen, er de "it-investoren" som tager sig godt betalt for at hjælpe de håbefulde unge, som tror de kan blive den nye Bill Gates uden viden, uden arbejde, uden ideer. SÅ de som 25 årige kan læne sig tilbage og side i Spanien. Hvis man brænder for en ting, tænker man ikke på at trække sig tilbage ?

https://www.version2.dk/artikel/lave-den-naeste-facebook-maa-man-saelge-skindet-foer-bjoernen-er-skudt-76132

Samt det betyder heller ikke så meget hvad der bliver diskuteret, kender ingen i min omgangskreds der læser V2, og kun en enkelt eller 2 som kender det, men synes det er alt for nørdet, og deltagelse og brug af tid til læsning, og især i debatten er for dem som ikke har et liv. (point taken)

4
23. januar 2015 kl. 14:32

"Nej, vi har ikke lært noget nyt i dag. Vi gør, som vi plejer" Jeg håber den står for V2s regning.

2
23. januar 2015 kl. 10:41

Jeg var en af de 5 dommere til gårsdagens arrangement, og vil gerne lige kommenterer et par af de ting der bliver nævnt i Bent Jensens kommentar ovenfor. For det første så var det en fejl kommunikation fra vores side af i går morges der gjorde at der blev lagt for meget vægt på automatisering i præsentationen. Det har hele tiden været kommunikeret ud til de kommende deltagere at det ikke var obligatorisk at teamet kunne automatisere idet det var test metode og team samarbejde der var det vigtige. Det fik vi desværre kommunikeret lidt uheldigt i går morges hvilket gav den efterfølgende frustration. Vi gjorde os derfor umage for efterfølgende at tale med holdene om at dette var en fejl. Jeg vil derfor tillade mig at afvise kommentaren omkring folks kompetencer Med hensyn til resten af kommentaren kan jeg kun ryste på hovedet. Hvordan man kan drage så vidtrækkende konklusioner på så lille et grundlag kan jeg virkelig undre mig over. POlitiets testere var fuldstændig lige så engagerede og aktive deltagere i dette arrangement som alle andre, og jeg er ked af at se dem blive trukket ned på den måde. Hav dog respekt for andres faglighed.

Venlig hilsen Gitte Ottosen

3
23. januar 2015 kl. 11:12

Enig, et ynkeligt, useriøst indlæg fra Bent Jensen. Desværre er version2 fyldt med bedrevidende kommentatorer, der elsker at hakke på det offentlige og gerne de store IT-virksomheder, baseret på delvist populistiske artikler, som man ikke skal tage for mere end de er. Det vidner Bent Jensens profil-historik om.

Det er aldrig en god idé at anfægte andre folks kompetence når man ikke kan stave til ordet (det var så det useriøse i mit indlæg, på forhånd undskyld, kunne ikke dy mig)

1
23. januar 2015 kl. 08:48

"»Vi har prøvet at lave automatiseret test hos Rigspolitiet før, men det var for bøvlet, så vi droppede det og har ikke forfulgt det siden,« kommer det fra holdet."

Det virker ikke særligt betryggende at Politiet ikke ved hvad der forgår, og ikke kan følge med.

Hvorfor har de droppet automatisk test, fandt de så mange fejl i deres system, at deres Cheffer ikke kunne få deres bonusser for at systemet virker, og kontrakter var overholdt.

Hvis sådan automatiske test kan spare måneder, så går det jo heller ikke, de har jo lige fået en halv milliard, der skal bruges til tester ? Ellers ved vi jo ikke hvad vi skal sætte den til, så må vi jo ansætte folk med computer kompetance i stedet for politifolk, det går ikke.

Hvad siger det om folks kompetance, at man møder op til en konkurrence, uden at vide hvad der består i.

Ved ikke hvad jeg jeg skal sige til folk, som arbejder med det medie som måske udvikler sig aller hurtigst, når de siger vi bare gør som vi altid har gjort. Og kan du ikke lige flytte foden fra min hulstrimmel.