Rejsekort retter op på 14 år gammel forsømmelse

28. januar 2015 kl. 14:0128
Det var ikke med på den oprindelige kravspecifikation i 2001 og har været en plage for mange lige siden. I dag oplyser Rejsekort så, at det er muligt selv at skifte betalingskort ved tank-op-aftaler
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

»Ganske som man kender det fra andre hjemmesider«, siger administrerende direktør i Rejsekort A/S Bjørn Wahlsten om den sprit nye funktionalitet, som selskabet nu tilbyder sine kunder. Nemlig muligheden for, at man selv kan ændre sine betalingskort på hjemmesiden, når man er tilknyttet kortets automatiske tank-op-aftale. Det er mere end 400.000 kunder.

Tidligere tog det tre dage at få ordnet dette, hvis ens kort var udskiftet, spærret eller lukket. Man skulle først afmelde sin gamle aftale, dernæst skal man foretage en ind- og udtjekning på en station, og først derefter kunne man oprette en ny aftale.

Mellem hvert trin skulle man vente 24 timer og besøge en station to gange.

Den møjsommelige proces var ifølge Bjørn Wahlsten resultatet af, at der ikke blev taget højde for, at det skulle være nemt at skifte betalingskort, da rejsekortet blev kravspecificeret i 2001 og 2003.

Artiklen fortsætter efter annoncen

I dag offentliggjorde Rejsekort A/S så nyheden om, at systemet er rettet til så en kunde nu selv kan ordne kortændringer på hjemmesiden.

Når man har ændret sit betalingskort på rejsekort.dk, vil det virke på tank-op-aftalen, næste gang man bruger sit rejsekort. Man skal dog være opmærksom på, at der kan gå op til 5 timer, før tank-op-aftalen virker på en station og op til 24 timer, før den virker i en bus, oplyser selskabet.

Ændringen af funktionaliteten var på listen over de 17 emner som Transportministeriet efter møde med Rejsekort ønskede rettet op på, og som blev til den såkaldte Handlingsplan for Bedre Kundeoplevelser i december 2014.

Handlingsplan for Bedre Kundeoplevelser 20141219

28 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
5
28. januar 2015 kl. 20:01

Da jeg læste artiklen kom jeg i tanke om at jeg som 13 årig stod på Roskilde station, efter at være stukket af hjemmefra og sovet hos en "veninde", en meget sen aften, og kiggede på alle de blå lys der var blevet sat op. Jeg havde meget sjov ud af at grine over flere af skærmene viste en "Blue screen of death" med Windows CE fejlmeddelelser.

Anyway, så er der ikke så længe til jeg fylder 20 år, og i mellemtiden har Rejsekortet stadig ikke taget sig synderligt sammen, tydeligvis.. Men hvis de fortsætter sådan her kan det være vi har en brugbar løsning når jeg fejrer min 50 års fødselsdag?

3
28. januar 2015 kl. 15:24

Udover at man ikke har mulighed for at dokumentere at man rent faktisk har tjekket ind, så er der ligeledes også en anden grundlæggende fejl i systemet: Som kunde med et månedskort (der stadig er omkring 50 % billigere end Rejsekort), er det ikke muligt at kombinere månedskort med Rejsekort, dvs. man bliver tvunget til abenytte gammeldags billetter, der er væsentlig dyrere.

4
28. januar 2015 kl. 18:26

Rejsekort som supplement</p>
<p>Udover at man ikke har mulighed for at dokumentere at man rent faktisk har tjekket ind, så er der ligeledes også en anden grundlæggende fejl i systemet: Som kunde med et månedskort (der stadig er omkring 50 % billigere end Rejsekort), er det ikke muligt at kombinere månedskort med Rejsekort, dvs. man bliver tvunget til abenytte gammeldags billetter, der er væsentlig dyrere.

Mener du, at en kontrollør ikke kan læse den rigtige status af kortet? Eller er det fordi du har misset at kortet ikke blev checket ind (fejllyd ved stander), eller er det det gamle problem med hvilken stander man har benyttet til ind-check (Nørreport-problemet Metro - S-tog)? Hvad angår periodekort (på rejsekort) kender vi jo ikke den endelige løsning endnu. ;-)

6
28. januar 2015 kl. 20:02

Mener du, at en kontrollør ikke kan læse den rigtige status af kortet? Eller er det fordi du har misset at kortet ikke blev checket ind (fejllyd ved stander),

Der er også den 3. mulighed: en fejlfunktion som gør at man får indikering i display men at det ikke registreres!

Jeg har personligt oplevet følgende på vej hjem fra Nørreport st.: Jeg skal checke 2 voksne ind, hvilket betyder at kun nogle få standere kan bruges. De to første virker ikke med mærkelige tekster i displayet. På den 3. (i den modsatte ende af perronen) kommer jeg først til at checke 1 ind, men checker så ud igen for at kunne få 2 personer på og får en kvittering i displayet for indcheckning (lydtilbagemeldingen kan ikke bruges til noget på den station).

Da vi så bliver kontrolleret i toget er der ingen spor af nogen aktivitet på kortet siden vi checkede ud tidligere på dagen.

Kontrolløren troede heldigvis på vores gode vilje, ellers havde det kostet 1.500,- kr at jeg ikke kunne dokumentere at jeg (så vidt jeg vidste) havde købt billet.

17
29. januar 2015 kl. 17:20

Historien fra toget, hvor kontroløren troede på passagererne, gælder desværre ikke for metroen. Deres kontrollanter udskriver bøder uanset hvad, det har de pligt til. Og derefter kan man selv have en længere skriftlig polemik med metroselskabet,

1
28. januar 2015 kl. 14:31

Gad vide om de også retter op på den fejl at man ikke er i stand til at bevise at man har købt en rejsehjemmel, men alligevel kan straffes for det?

23
29. januar 2015 kl. 18:32

Mht. at bevise, at man har tjekket ind og dermed gyldig rejsehjemmel, så har jeg personligt og gentagne gange oplevet, i busserne på Vestsjælland, at tjekke ind på vej ind i bussen, automaten siger det korrekte DING og skriver den korrekte tekst i displayet. Men når jeg skal af, og forsøger at tjekke ud, så skriver automaten at det mangler tjek ind. Og det er altså sket mere end en gang.

Hvis bussen nu havde været fyldt, og der var kommet et kontrollør, så havde jeg højst sandsynligt blevet opkrævet en kontrolafgift. Jeg har gentagne gange rapporteret problemet til Rejsekort A/S med henvisning til både afgang, bus, og chauffør, men hver gang blot fået at vide, at det er mit ansvar at være tjekket ind, og ellers kan jeg blive opkrævet kontrolafgift.

Jeg ved af personlig erfaring, at denne fejl sker, men jeg ser gentagne gange Rejsekort A/S udtale dig til medierne, at det ikke kan lade sig gøre. Det er da uhyggeligt useriøst og uprofessionelt, og jeg har taget lang afstand fra rejsekort.

2
28. januar 2015 kl. 15:14

Kan du ikke lige uddybe?

8
29. januar 2015 kl. 09:40

Kan du ikke lige uddybe?

Mht. scanning af rejsekortet har Rejsekortet A/S allerede i 2013 erkendt at det at have en app til scanning og visning af aktivitet på rejsekortet er en mulig og god ide. At det så ikke er kommet videre må bero på ond vilje.

http://www.rejsekort.dk/presse/pressemeddelelser/rejsekort-og-mobiltelefon.aspx

"Mobiltelefoner med NFC kan have en APP til at læse et rejsekort og vise saldo og rejser fra et almindeligt rejsekort, hvilket er en væsentlig mindre krævende opgave. "

9
29. januar 2015 kl. 10:10

Mht. scanning af rejsekortet har Rejsekortet A/S allerede i 2013 erkendt at det at have en app til scanning og visning af aktivitet på rejsekortet er en mulig og god ide. At det så ikke er kommet videre må bero på ond vilje.</p>
<p><a href="http://www.rejsekort.dk/presse/pressemeddelelser/rejsekort-og-mobiltele…;
<p>"Mobiltelefoner med NFC kan have en APP til at læse et rejsekort og vise saldo og rejser fra et almindeligt rejsekort, hvilket er en væsentlig mindre krævende opgave. "

Du følger da godt nok med i hvad der sker! (ironi kan forekomme)

https://www.rejsekort.dk/brug-rejsekort/saadan-bruger-du-rejsekort/rejsekort-udstyr.aspx

På rejsekortautomater kan du bl.a.</p>
<ul><li>se dine seneste rejser og din aktuelle saldo</li>
<li>tanke penge på rejsekort med Dankort/Visa Dankort, Visa/Visa Electron, MasterCard,</li>
<li>Maestro eller JCB</li>
<li>checke ind og ud</li>
<li>midlertidigt ændre kundetype før rejsens start</li>
<li>ændre indstilling til 'høj forudbetaling', hvis du skal på en landsdækkende rejse med et rejsekort anonymt - læs mere her.

bemærk punkt 1 og 4.

Rejsekortscanner:http://www.version2.dk/artikel/android-app-afkoder-data-direkte-fra-dit-rejsekort-56719

https://play.google.com/store/apps/details?id=com.bangbits.rejsekortscanner&hl=en

https://www.rejsekort.dk/kundeservice/spoergsmaal-og-svar/generelt/er-det-sikkert-at-anvende-den-nye-app-rejsekort-scanner.aspx

Desuden finder du vel så også svarende på dine spørgsmål 1 og 2 fra indlægget før.

10
29. januar 2015 kl. 10:41

På rejsekortautomater kan du bl.a.</p>
<ul><li>se dine seneste rejser og din aktuelle saldo</li>
<li>tanke penge på rejsekort med Dankort/Visa Dankort, Visa/Visa Electron, MasterCard,</li>
<li>Maestro eller JCB</li>
<li>checke ind og ud</li>
<li>midlertidigt ændre kundetype før rejsens start</li>
<li>ændre indstilling til 'høj forudbetaling', hvis du skal på en landsdækkende rejse med et rejsekort anonymt - læs mere h

Og sådan en rejsekort automat kan jeg tage med mig?

Og app'en kom kun på banen via en non-disclosure aftale hos en selvstændig operator. Hvorfor interface ikke er offentligt er mig stadigvæk en gåde. Så sorry, jeg havde ikke set at en privatperson havde overhalet Rejsekortet indenom på en så fundamental service som dette som Rejsekortet så for øvrigt fraskriver sig funktionaliteten af.

https://www.rejsekort.dk/kundeservice/spoergsmaal-og-svar/generelt.aspx#8a895e0cde174c0c9615d506e71440bc

"Men Rejsekort A/S har ikke medvirket til udviklingen af ”Rejsekort Scanner”, og har derfor ikke kendskab til, hvordan app’en er konstrueret. Derfor kan Rejsekort A/S ikke udtale sig om, hvorvidt app’en vil kunne udgøre et problem i forhold til rejsekort. Rejsekort A/S fralægger sig således ethvert ansvar for eventuelle skader, som ”Rejsekort Scanner” måtte afstedkomme. Rejsekort Kundecenter kan heller ikke besvare spørgsmål om app'en. "

Så Rejsekortet A/S har stadigvæk ikke leveret den service som de i 2013 påstod var en mulig og mindre krævende opgave.

Og lad så være med at prøve at løbe fra ansvaret hele tiden. Det drejer sig om at servicere borgerne. Og der er i ikke imponerende gode til. Men til jeres forsvar skal siges at fejlen ligger hos jeres kunder i hvad de har bestilt.

12
29. januar 2015 kl. 11:10

Og sådan en rejsekort automat kan jeg tage med mig?

Nej da :-) Det er nu heller ikke alle smartphones, den kan læse rejsekortet, iPhones kan f. eks. ikke. Så app'ens anvendelighed er begrænset til de smartphones der faktisk kan. Men så er der muligheden for at kontrollere kortet på en rejsekortautomat.

Man kunne sikkert lave en særlig scanner til statuslæsning, som kunne placeres i busser og på perroner.

14
29. januar 2015 kl. 11:54

Så app'ens anvendelighed er begrænset til de smartphones der faktisk kan.
Men så er der muligheden for at kontrollere kortet på en rejsekortautomat

Det beviser fuldstændigt og aldeles den malplacerede opfattelse af service. Så du havde forestillet dig at efter man havde bestilt en rejsehjemmel skulle til at finde rejseautomaten på station, stille sig i kø til til rejseautomaten, evt konkludere at man ikke havde bestilt en rejse og så tage turen tilbage tilstanderen osv.

Det minder om et østeuropæisk forretningscirkus fra 70'erne hvor man som kunde skulle bevæge sig mellem de forskellige skranker (kønummer, bestilling, betaling og udlevering) for at få udleveret en pølse.

Service er hvis kunden får udleveret en korrekt rejsehjemmel samtidigt med bestilling at denne, fordi kunder potentielt skal kunne dokumentere sin ret til rejsen. Service er at give den rejsende det som de kan få brug for på rejsen.

Og derudover beskriver det en af de andre alvorlige mangler ved rejsekort platformen. Det skulle have være konstrueret som en åben billet platform, således at andre operatører frit kunne komme med deres rejsehjemmelplatform, så længe den matchede trafikselskabernes krav om registrering og afregning. Derved ville service blive en konkurrence parameter da billetpriser i vid udstrækning ville være dikteret af trafikselskaberne.

16
29. januar 2015 kl. 16:48

@Nils Bøjden Du har en lidt mærkelig indstilling til betalingskortet (aka Rejsekortet). Du kalder det en bestilling af rejsehjemmel - det er et forudbetaling samt en registrering (på kortet)af 'en påbegyndt rejse' (tidspunkt og hvor). Dette konstituerer en gyldig rejsehjemmel. Du har samme muligheder for at kontrollere saldoen (og status) som på andre betalingskort (kortautomat/web), men du får ved afslutning af rejsen vist den faktiske pris for rejsen OG saldoen. Det gør du (heldigvis) ikke ved brug af betalingskort i butikker.

Og derudover beskriver det en af de andre alvorlige mangler ved rejsekort platformen. Det skulle have være konstrueret som en åben billet platform, således at andre operatører frit kunne komme med deres rejsehjemmelplatform, så længe den matchede trafikselskabernes krav om registrering og afregning

Den er da så åben, at du kan bruge andre former for billetter (kontant, periodekort, via diverse apps og SMS). (de muligheder finder du ikke mange andre steder med Rejsekort-lignende systemer)

Husk registreringen ligger på kortet, som indeholder gældende status og saldo.

ForslagDesuden kom jeg med et forslag (opfordring), som kunne gå til Rejsekortet, om at lave en (prisbillig) NFC-scanner til visning af status og saldo. Den kunne nemt monteres i busser og på perroner, lidt svarende til stregkodelæseren i supermarkedet.

18
29. januar 2015 kl. 17:30

Du har en lidt mærkelig indstilling til betalingskortet (aka Rejsekortet). Du kalder det en bestilling af rejsehjemmel - det er et forudbetaling samt en registrering (på kortet)af 'en påbegyndt rejse' (tidspunkt og hvor).

Når jeg som bruger af rejsekortet holder kortet op foran en stander er det med den absolutte forventning om at bestille en gyldig rejsehjemmel.

Hvad skulle det eller være?

" Dette konstituerer en gyldig rejsehjemmel." Hvor ved jeg fra at jeg har fået udstedt denne rejsehjemmel? Dit svar er at jeg skal finde en rejsekortautomat og forsøge at aflure denne informationer om hvorvidt mit ønske og forventning er blevet effektueret. Dette kalder jeg dårlig service at jeg potentielt skal 100 m ned af en stationsperron gennem et folkemylder for at få undersøgt dette. Og for øvrigt er dette ikke altid muligt.

"Den er da så åben, at du kan bruge andre former for billette"

Den skulle være så åben at andre leverandører skulle have mulighed for at sælge billetter, uafhængigt af Rejsekortet A/S.

Men det virker mest for mig som om du forveksler jura (hvor jeg er sikker på at leverer præcist det kunden har bedt om) med service.

22
29. januar 2015 kl. 18:31

Hvor ved jeg fra at jeg har fået udstedt denne rejsehjemmel?

Det ved du, fordi du har fået en 'godkendt'-lyd fra standeren samt en melding i det blå felt. (God rejse) Jeg tiltror Thales (leverandør af den del), at de ikke giver disse signaler før kortet faktisk er 'gjort rejseklart'. (de paranoide må så lide :-( )

Den skulle være så åben at andre leverandører skulle have mulighed for at sælge billetter, uafhængigt af Rejsekortet A/S.

@Nils Bøjden Prøv lige at sætte dig ind i sagerne. Der kan købes billetter hos de enkelte samarbejdspartnere ( Movia, DSB etc ) Movia: http://www.moviatrafik.dk/dinrejse/Mobil/Mobilbillet/Pages/mobilbillet.aspxDSB:http://www.dsb.dk/kundeservice/andre-emner/mobiltjenester/ Læs her om Rejsekort: http://www.rejsekort.dk/om-rejsekort/rejsekort-as.aspx

26
30. januar 2015 kl. 10:30

Og med disse billetter kan jeg opnå samme rabatstrukturer som via rejsekortet?

Og hvorfor skulle du kunne opnå det? Svaret er nej. Ikke engang udregningen af rejsens pris er den samme. F. eks. Rejsekort: antal zoner fra startzone til slutzone kontant/SMS/klippekort: antal zoner fra startzonen til den fra startzonen fjerneste zone på rejsen til slutzonen.

Mon ikke du finder forskellige rabatstrukturer mange andre steder afhængig af hvordan ydelsen/varen købes. (velkommen til den virkelige verden ;-) )

27
30. januar 2015 kl. 10:54

Mon ikke du finder forskellige rabatstrukturer mange andre steder afhængig af hvordan ydelsen/varen købes. (velkommen til den virkelige verden ;-)

Tak for det svar. Det bekræfter lige præcis det jeg skrev, nemlig at billetplatformen skulle være åben.

Du beskriver her helt præcist hvordan hele billetteringssystemet, afregningssystemet og rabetsystemet er en silo. Dette var hvad hvad jeg godt ville have undgået.

Jer ser intet problem i at forskellige billetoperatører benytter samme rabat og afregningsplatform. Problemer at at den formodentlig er organisatorisk placeret i Rejsekortet i stedet for hos trafikselskaberne, således at Rejsekortet har kontrol over både platform og service.

Ligesom hos teleindustrien er dette en dårlig ide. Og hos energiforsyningen. Og hos togtransportfolket (Her har man dog formået at få det skilt ad således at infrastruktur og service er delt op). osv.

Læg mærke til at jeg ikke skriver at Rejsekortet gør det dårligt. Jeg er sikker på at Rejsekortet leverer lige præcist det deres kunder har bedt dem om.

Og hvis billetplatformen er åben, kan du måske fortælle mig hvordan konkurrenter får adgang til at producere kort med tilhørende alternative services der kan benytte terminalerne på stationerne?

28
30. januar 2015 kl. 11:33

Og hvis billetplatformen er åben, kan du måske fortælle mig hvordan konkurrenter får adgang til at producere kort med tilhørende alternative services der kan benytte terminalerne på stationerne?

Konkurrrenter! Hvad er det lige de konkurrerer om? Skal de konkurrere om at gøre en bestemt type rejsehjemmel gyldig? Skulle vi så også have haft forskelle udbydere af klippekort? DSB kører S-tog og fjerntog, Metro kører Metro, Movia kører busser i flere takstområder osv. Der er ingen der konkurrerer på de samme ruter. Selskaberne er fælles om Rejsekortet og validiteten af anden rejsehjemmel (kontant/SMS/klippekort).

har kontrol over både platform og service.</p>
<p>Ligesom hos teleindustrien er dette en dårlig ide.

Teleindustrien har hver deres system og udbyder sammenlignelig service i de samme områder. Du har altså valget mellem flere leverandører. Det har du ikke med den offentlige transport på samme rute. F. eks. S-tog køres kun af DSB - intet valg af leverandør.

13
29. januar 2015 kl. 11:50

Det er nu heller ikke alle smartphones, den kan læse rejsekortet, iPhones kan f. eks. ikke.

Nu har de fleste iPhones så heller ikke NFC, så de er til at starte med ubrugelige her som så meget andet.

Det mest finurlige er, at det kræver en ældre model NFC-læser fra det firma som producerer NFC chippen til Rejsekortet. Har selv testet min mobil, som har samme fabrikant NFC læser som rejsekortet. Min mobil har dog en nyere version af NFC end Rejsekortet, og kan derfor IKKE læse rejsekort...

Det nærmeste jeg kan komme baseret på specifikationerne af de to chiptyper, er at Rejsekort anvender den gamle, usikre krypteringsmetode der er fjernet i de nyeste chipudgaver, da denne var komplet uanvendelig (som at drikke vand med en si).

7
29. januar 2015 kl. 08:23

Kan du ikke lige uddybe?

Hvis du fører dit rejsekort forbi en læsestander siger den gerne "BIP". Så kan du spørge dig selv: Hvad betyder dette "BIP". Hvis du er heldig har du fået en bestilt en korrekt rejsehjemmel, men principielt har du ikke anden garanti end at maskinen er i stand til at sige "BIP". Du må leve med trafikselskabernes dogme om at den computer der sidder i en stander ikke er i stand til at sige BIP uden at der er bestilt en rejsehjemmel. Hvorvidt denne sammenhæng er ultimativ og aldrig kan fraviges lader jeg op til læseren at vurdere.

Dette rejser et par spørgsmål:

  1. Hvordan kan jeg sikre mig at dette "BIP" har bestilt en rejsehjemmel. Svaret er at det kan du ikke! Tesen fra trafikselskaberne er at de har opfundet et fejlfrit system, hvorfor fejl ikke er en mulighed fra deres side. Og for øvrigt er du ikke i stand til at bevise at de tager fejl.

  2. Hvorfor har trafikselskaberne ikke offentliggjort et interface svarende til det billetkontrollørernes scannere tilbyder, således at man er i stand til at læse indholdet at et rejsekort der tilsyneladende indeholder sidste (eller de sidste ) handling(er). Det er muligt at NFC udstyrede smartphones er i stand til at scanne rejsekortets RFID, men jeg ved ikke om de opererer i samme frekvens spektrum.

15
29. januar 2015 kl. 12:13

Hvordan kan jeg sikre mig at dette "BIP" har bestilt en rejsehjemmel. Svaret er at det kan du ikke! Tesen fra trafikselskaberne er at de har opfundet et fejlfrit system, hvorfor fejl ikke er en mulighed fra deres side. Og for øvrigt er du ikke i stand til at bevise at de tager fejl.

Har alle elektroniske billet-typer ikke dette problem? Hvis jeg bestiller en billet i DSB's app, får jeg en stregkode retur. Men jeg aner ikke hvad denne stregkode indeholder. Hvis der har været en systemfejl, og app'en har fået tilsendt noget garbage fra serveren, så kan jeg ikke se det. Hvis systemfejlen tilsvarende har gjort, at der ikke at blevet logget, at jeg har købt en billet, så står jeg med en ubrugelig stregkode, som jeg ikke kan bevise er korrekt. Tilsvarende med sms-billetter. Jeg aner ikke, om den kode jeg får tilsendt er korrekt.