Rejsekort-halløj i Aarhus: Sådan blev 2x2 zoner til 1x7 zoner
Hvis Christian Andersen i forbindelse med en rejse fra Dokk1 i Aarhus var checket ind med sit rejsekort nogle minutter senere, så skulle han have betalt for et færre antal zoner, og så var rejsen blevet billigere. Her er historien om, hvordan det hænger sammen.
Sidst i juli tog Christian Andersen buslinje 15 fra zone 302 Aa Århus til Dokk1, der ligger i zone 301 i samme by. Altså en tur til 2 zoner. Ifølge oplysninger om rejsen fra selvbetjeningsdelen på rejsekort.dk checkede Christian ind i bussen klokken 10:27 og ud igen ved Dokk1 klokken 10:55. Altså en tur på ca. 28 minutter.
En lille halv time senere, klokken 11:23, tog Christian Andersen retur fra Dokk1 tilbage mod et stop i nærheden af udgangspunktet i zone 302. I forbindelse med returrejsen tog Christian Andersen først letbanen i Aarhus til byens banegård, og så steg han på buslinje 22 i forbindelse med den sidste del af rejsen.
Klokken 12:24 checkede han ud af linje 22.
Christian Andersen opfattede turen som 2 rejser over 2 zoner (301 og 302) - altså 4 zoner i alt.
Men da han kiggede prisen for rejsen efter på rejsekort.dk, var det hele blevet til en enkelt sammenlagt rejse på 7 zoner, som Christian Andersen havde betalt 48,60 kroner for.
Det med kronerne vender vi lige tilbage til - det væsentlige i første omgang er zonerne.
For at få en forklaring kontakter Christian Andersen Rejsekorts kundecenter.
Forklaringen på de 7 zoner er, at der går under 30 minutter, fra Christian Andersen checker ud ved Dokk1, til han checker ind igen. Der går nærmere bestemt ca. 28 minutter.
»Når du bruger rejsekort og checker ud på en rejse, vil en efterfølgende rejse blive kædet sammen med den første, hvis du checker ind igen i samme zone under 30 minutter efter, at du checkede ud,« forklarer kundecenteret via mail.
Så hvis Christian Andersen havde ventet ca. 3 minutter med at checke ind fra Dokk1, så var rejserne i udgangspunktet ikke blevet lagt sammen til en samlet tur på 7 zoner.
Sådan bliver 4 zoner til 7
Det med sammenkædningen af rejser fremgår af Rejsekorts hjemmeside under punktet 'Det med småt'. Her ligger flere PDF'er.
Blandt andet 'Fælles landsdækkende rejseregler'. På PDF'ens side 11 under 'Transittid' står det med de 30 minutter beskrevet.
På 'Det med småt', som svaret fra Rejsekorts kundecenter i øvrigt henviser til, ligger også et andet dokument, der forklarer, hvorfor rejsen ender på 7 zoner.
Rejsekort indeholder en mekanisme, der sætter en øvre tidsgrænse for, hvor længe det må tage at rejse et givent antal zoner. I Aarhus må det eksempelvis højst tage 1 time at rejse 2 zoner.
Fra start til slut ender Christian Andersens sammenlagte rejse med at tage 1 time og 57 minutter. Og sådan en rejsetid takseres til syv zoner.
Det fremgår under 'Det med småt' af PDF-dokumentet 'Prisblad for rejser' på side 13, bilag 4 - 'Sammenhæng mellem tid og zoner'.
Prisen
Selvom Rejsekorts kundecenter henviser til 'Det med småt' og anfører, at prisen er beregnet korrekt, så ender Christian Andersen alligevel med at få 21,06 kroner refunderet.
I den forbindelse bliver følgende dog også bemærket i mailen fra kundecenteret:
»Da prisen for den samlede rejse er beregnet korrekt, kan du ikke regne med en lignende afgørelse med refusion en anden gang.«
Men hvorfor lige 21,06 kroner? Jo, det hænger sammen som følger:
Oprindeligt skal Christian Andersen på grund af rejsetiden betale for syv zoner, og det koster 54 kroner i Aarhus. Det fremgår i øvrigt også af 'Prisblad for rejser', nærmere bestemt på side 7.
Men Christian Andersen kan på rejsetidspunktet imidlertid også nyde godt af en såkaldt mængderabat på 10 pct., som er fastsat efter, hvor meget han rejser. Hvordan mængderabatten beregnes fremgår af bilag 3 på side 10 i 'Prisblad for rejser'.
Så for den sammenlagte rejse ender Christian Andersen i første omgang med at betale 54 kroner fratrukket en rabat på 10 pct. Det bliver 48,60 kroner.
Hos Rejsekorts kundecenter vælger man at imødekomme Christian Andersen og dele den sammenlagte rejse op i to rejser på hver 2 zoner.
Så nu er prisen for første del af rejsen 2 zoner til 17 kroner fratrukket mængderabatten på 10 pct. Det bliver 15,3 kroner.
For returrejsen blive regnestykket lidt mere kompliceret, fordi rejsen foregår i et tidsrum, hvor der også gives såkaldt 'Tidsrabat'. Hvornår og hvor den gælder står der mere om i bilag 6 på side 15 i 'Prisblad for rejser'.
Her fremgår det blandt andet, at der ved rejser i Aarhus mellem klokken 11 og 13 på hverdage gives 20 pct. rabat. Christian Andersens returrejse foregik netop i dette tidsrum på en hverdag.
Så prisen for de 2 zoner i forbindelse med returrejsen bliver 17 kroner fratrukket 10 procent i mængderabat og 20 procent i tidsrabat. Det bliver 12,24 kroner.
Den nye beregning af rejseprisen hos Rejsekort er således 15,30 kroner plus 12,24 kroner, hvilket bliver 27,54 kroner. Og da Christian Andersen jo var endt med at betale 48,60 kroner for den sammenlagte rejse, får han altså 21,06 kroner refunderet (48,60 kroner - 27,54 kroner).
Intuitivt?
Version2 har bedt Rejsekort om en kommentar til forløbet, hvor Christian Andersen ender med at betale mere for en rejse, end han ville have gjort, hvis han nu bare havde ventet nogle minutter med at checke ind fra Dokk1. Kundeservice-koordinator ved Midttrafik Laura Thomsen er vendt tilbage med et skriftligt svar.
I svaret gennemgås beregningen bag de 21,06 kroner, som Christian Andersen får retur.
»Sammenlægningen af de 2 rejser medfører derfor, at kunden kommer til at betale 21,06 kr. for meget,« oplyser Laura Thomsen, som fortsætter:
»Vi kan godt se, at det ikke altid er intuitivt for kunderne at gennemskue priserne, men alle regler og retningslinjer er lavet for at skabe sikkerhed i systemet, og for, normalvis, at sikre kunden den billigste rejse.«
Version2 har spurgt ind til, hvad 'sikkerhed' henviser til.
»Reglen er lavet for at undgå snyd med rejsekortet, for at sikre, at kunden ikke kan snyde med hvilken zone kunden har rejst i,« oplyser Laura Thomsen i en opfølgende mail.
Via mail fortæller Christian Andersen, at han altid har synes, rejsekortet er uigennemskueligt:
»You never know what you're gonna get,« som han formulerer det.
Den konkrete oplevelse får ham til at tænke på rejsekortet som en 'black box', hvor man putter noget ind og aldrig ved, hvad man ender med at betale.
En krølle
Det er tilsyneladende ikke kun Christian Andersen, men folk, der beskæftiger sig professionelt med rejsekort, der kan have svært ved at gennemskue, hvad en rejse faktisk koster.
I hvert fald er der et lille aber dabei ved fortællingen.
Går man Christian Andersens indchecknings- og udcheckningstider igennem, så fremgår det, at turen fra Dokk1 tilbage til et sted nær udgangspunktet i zone 302 i alt varer lige over en time.
Check-ind foregår således ca. klokken 11:23, mens check-ud sker ca. klokken 12:25. Altså ca. 1 time og 2 minutter.
Kigger man efter i 'Prisblad for rejser' på side 13, bilag 4 - 'Sammenhæng mellem tid og zoner', så fremgår det imidlertid, at det højst må tage 1 time at rejse 2 zoner.
Med en rejsetid på omkring 1 time og 2 minutter, så ser denne del af rejsen ud til at skulle takseres til 3 zoner og ikke de 2 zoner, som returbeløbet på de 21,06 kroner tager afsæt i.
Returrejsen på 3 zoner minus rabatter ville koste 19,44 kroner. Så den nye beregning for de to rejser ville altså være 19,44 kroner plus 15,30 kroner, hvilket er 34,74 kroner.
Dermed ville det samlede regnestykke for, hvor meget Christian Andersen skulle have retur være de oprindelige 48,60 kroner fratrukket 34,74 kroner, hvilket er 13,86 kroner. Altså mindre end de 21,06 kroner, Christian Andersen har fået retur.
Version2 har forelagt denne observation for Laura Thomsen fra Midttrafik.
»Jeg har fået vores rejsekort-ekspert til at regne på tallene igen, og du har helt ret, kunden har fået for meget retur. Der er regnet med en 2-zoners rejse, men reelt skulle man have regnet med en 3-zoners rejse, da kunden lige nøjagtigt har rejst mere end 1 time,« oplyser Laura Thomsen.
Regnefejlen får dog ingen konsekvenser i forhold til de 21,06 kroner, Christian Andersen har fået retur, fremgår det af mailen.
I princippet kan det faktum, at returrejsen ender med at tage lige over en time, skyldes forsinkelser i den offentlige trafik. Hvorvidt det var tilfældet ved den konkrete rejse, husker Christian Andersen ikke. Han bemærker dog, at han også ville have klaget, hvis han var endt med at betale en højere pris som følge af en forsinkelse.

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.
Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.
Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.
Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.