Hvis dansk politi vil bruge rejseoplysninger til at opklare forbrydelser, så kræver den en dommerkendelse.
Sådan lyder meldingen fra Rejsekort A/S i kølvandet på en hollandsk retssag, hvor det er kommet frem, at det hollandske transportselskab Translink i flere år udleverede persondata fra rejsesystemet ov-chipkaart, der svarer til Rejsekort.
Ministerie-enheden Duo, der i Holland uddeler uddannelsesstøtte og lån, har i 377 tilfælde bedt om oplysninger på studerende, der mistænkes for at lyve om, hvor de bor - et forhold, der kan afgøre størrelsen på støtten. De oplysninger har trafikselskabet rutinemæssigt udleveret uden videre.
En lignende praksis eksisterer ikke i Danmark, oplyser Rejsekorts markedschef, Thomas Boe Bramsen, i en mail til Version2.
»Rejsekort udleverer kun data om kundernes rejsehistorik på baggrund af en dommerkendelse.«
»Vi har gennem tiderne fået henvendelse fra politiet om rejsekortdata på enkeltkunder, men de er altid blevet ledsaget af en dommerkendelse,« fortsætter han.
Bøde blev annulleret
Translinks datapraksis er blevet afsløret i en retssag, hvor en studerende har anklaget selskabet for at krænke retten til privatliv.
Det har en hollandsk domstol foreløbigt givet den studerende ret i og desuden annulleret den bøde, som den studerende fik på baggrund af dataene, der blev udleveret, skriver Dutch News.
Duo fastholder imidlertid, at rejsesystemet er et godt værktøj, og myndigheden vil nu anke afgørelsen.
Version2 har blandt andet spurgt Rejsekort A/S, hvor mange gange rejseoplysninger er blevet udleveret til myndigheder, men har ikke fået svar før redaktionens afslutning. Vi forventer at bringe en opfølgning.

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.
Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.
Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.
Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.