Rejsekort efter privacy-sag i Holland: Vi udleverer kun data med dommerkendelse

Hollandsk trafikfirma har videregivet rejseoplysninger i sager om socialt bedrageri.

Hvis dansk politi vil bruge rejseoplysninger til at opklare forbrydelser, så kræver den en dommerkendelse.

Sådan lyder meldingen fra Rejsekort A/S i kølvandet på en hollandsk retssag, hvor det er kommet frem, at det hollandske transportselskab Translink i flere år udleverede persondata fra rejsesystemet ov-chipkaart, der svarer til Rejsekort.

Ministerie-enheden Duo, der i Holland uddeler uddannelsesstøtte og lån, har i 377 tilfælde bedt om oplysninger på studerende, der mistænkes for at lyve om, hvor de bor - et forhold, der kan afgøre størrelsen på støtten. De oplysninger har trafikselskabet rutinemæssigt udleveret uden videre.

Læs også: Hollandsk svar på rejsekort videregiver personoplysninger i sager om socialt bedrageri

En lignende praksis eksisterer ikke i Danmark, oplyser Rejsekorts markedschef, Thomas Boe Bramsen, i en mail til Version2.

»Rejsekort udleverer kun data om kundernes rejsehistorik på baggrund af en dommerkendelse.«

»Vi har gennem tiderne fået henvendelse fra politiet om rejsekortdata på enkeltkunder, men de er altid blevet ledsaget af en dommerkendelse,« fortsætter han.

Bøde blev annulleret

Translinks datapraksis er blevet afsløret i en retssag, hvor en studerende har anklaget selskabet for at krænke retten til privatliv.

Det har en hollandsk domstol foreløbigt givet den studerende ret i og desuden annulleret den bøde, som den studerende fik på baggrund af dataene, der blev udleveret, skriver Dutch News.

Læs også: Efter kammeradvokat-kritik: Nu er det kun 600 personer, der kan se dine Rejsekort-data

Duo fastholder imidlertid, at rejsesystemet er et godt værktøj, og myndigheden vil nu anke afgørelsen.

Version2 har blandt andet spurgt Rejsekort A/S, hvor mange gange rejseoplysninger er blevet udleveret til myndigheder, men har ikke fået svar før redaktionens afslutning. Vi forventer at bringe en opfølgning.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Følg forløbet
Kommentarer (3)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
#3 Finn Christensen

"Rejsekort udlevere[r] kun data om kundernes rejsehistorik på baggrund af en dommerkendelse.«"

Både pensionister af forskellige typer, studerende mfl., er vel hyppigt transporteret af det offentlige = Rejsekort.

Alle med børn (børnepenge, børne- og ungdomsydelse) mm er vel også hyppige og almindelige gæster hos Udbetaling Danmark, samt bruger Rejsekort.

Selv Skat roder da også hjertensgerne i skraldespande, lusker rundt på villaveje, samt både opkræver og tilbagebetaler Kgl. mønt til næsten samtlige i Danmark - nogle af dem bruger med sikkerhed Rejsekortet.

Dum... dum.. dum.. Udbetaling Danmark foretager konstant registersammenkørsler, og de venlige mennesker hos ATP (der har opgaven) sender løbende resultatet via stikkerlister ("undringslister" kaldet[1]) til samtlige vores 89 kommuners kratluskergrupper ("kontrolgrupper" kaldet[2]).

[1] ..https://www.b.dk/nationalt/udbetaling-danmark-holder-oeje-med-dig-1 [1] ..https://www.kl.dk/ImageVaultFiles/id_70052/cf_202/Nyt_fra_Udbetaling_Dan... [2] ..https://www.kalundborg.dk/Om_kommunen/Organisation/Kontrolgruppen.aspx. [3] ..https://da.wikipedia.org/wiki/Franz_Kafka [4] ..https://www.information.dk/protokol/2014/02/borger-borger-overvaagning-g... ..https://www.b.dk/danmark/kommuner-opfordrer-til-angiveri

KAFKA[3] med de usynlige mareridtsagtige processer i "Processen" (1925), senere totalitær overvågning i "1984" med maskinen "Big Brother" har desværre inspireret de forkerte djøfhjerner til det stik modsatte af hensigten.

  • 3
  • 1
Log ind eller Opret konto for at kommentere