Når man kører med bus og tog i Danmark, har man i en menneskealder kun skulle tænke på billetten, når man købte den.
Men med det nye system Rejsekort, som langsomt er ved at blive udbredt til hele landet, skal man også huske at tjekke ud hver eneste gang, man er færdig med en rejse.
Det er et stort paradigmeskift for kunderne, og som Rejsekort-systemet ser ud lige nu, bliver de rejsende ikke hjulpet godt nok, siger Ali Gürcan Özkil, adjunkt ved DTU Management.
»Man glemmer meget nemt at tjekke ud, når man stiger af, og Rejsekort hjælper dig ikke. Terminalerne til at checke ud ligner dem til check-in på en prik, bortset fra et lille skilt øverst. Og de kan placeres meget bedre på stationerne, så de står lige der, hvor man går, når man stiger af,« siger han til Version2.
Terminalerne giver også et positivt ’bling’ og skriver ’god rejse’, hvis man checker ind, når man burde checke ud, fordi en rejse med flere ture kræver flere check-ins i træk. Dermed tror de rejsende, som bruger en forkert terminal, at alt er i orden, samtidigt med at de får en lille bøde og et ’klip’ i rejsekort, der bliver spærret, hvis det bliver brugt forkert for mange gange. På lokale rejser koster et manglende check-ud 50 kroner, minus rejsens pris.
Testede med 67 nye brugere
Da Ali Gürcan Özkil så rejsekort-systemet for første gang, tænkte han med det samme, at det ikke var godt skruet sammen. Derfor gav han de studerende på kurset ’design for interaction’ til opgave at undersøge sagen nærmere.
De ni grupper på holdet har tilsammen testet systemet med 67 tilfældige rejsende, som ikke havde prøvet systemet før. Og resultatet var entydigt: Der er mange usability-problemer, når folk skal i gang med at bruge Rejsekort.

Mest problematisk var den automat, som står på alle stationer. Den skal bruges til de mere avancerede rejser, hvis man for eksempel skal have en cykel med eller rejse to på ét kort, og til at tanke rejsekortet op.
»Her er der rigtig store problemer med interaktionen. Sådan en maskine har aldrig været brugt før i Danmark, og over halvdelen af de 67 brugere fandt aldrig ud af, hvad de skulle gøre,« siger Ali Gürcan Özkil.
For at bruge automaten skal rejsekortet lægges ind i en lille holder, hvor kortets RFID-chip bliver aflæst. Men fordi det princip er helt nyt for danskerne, er det svært at hitte ud af for de rejsende. Mange af dem forsøgte i stedet at putte kortet ind i Dankort-læseren på automaten.
»Andre tror, de skal gøre som på terminalerne og føre kortet hen over det blå punkt. Hvis man gør det, viser automaten faktisk en lille instruktionsvideo. Men den hjalp ikke brugerne og blev overset,« forklarer adjunkten.
At rejse to på ét kort var heller ikke nemt for brugerne at gennemskue. Mange mente, at man så bare skulle tjekke ind og ud to gange, men her skal man bruge den svært gennemskuelige automat på stationen, eller spørge buschaufføren, hvis man tager bussen.
Hvordan vil du vurdere løsningens usability, overordnet set?
»Der er i hvert fald plads til forbedringer. Det er fint at modernisere billetsystemet, men når de tager sådan nogle store paradigmespring, skal de kommunikere meget mere klart til de rejsende, hvordan man skal bruge systemet,« siger Ali Gürcan Özkil.
Rejsekort har på nogle punkter forsøgt at hjælpe brugerne, for eksempel med klistermærker på dørene i bussen, der skal minde de rejsende om at checke ud, inden de står af. Også gulvet har i nogle busser fået et stort klistermærke - men budskaberne bliver overset, fordi der i forvejen er mange reklameskilte i bussen, vurderer adjunkten.
At lade dørene forblive lukkede, hvis ingen checker ud, er heller ikke en god idé, fordi der vil være mange undtagelser, hvor det ikke fungerer.
Glemmer man at stemple ud, når man forlader bussen, skal man ifølge Rejsekort vente på næste bus, stige ind, stemple ud og stige ud igen med det samme. Den løsning får også en nedadvendt tommelfinger fra Ali Gürcan Özkil.
»Det kommer aldrig til at virke,« mener han.
Rejsekort er sat i drift på Syd- og Vestsjælland samt Nordjylland, og i hovedstadsområdet er systemet nu i beta-drift. Alle S-tog og Metro-linjer, samt to buslinjer i København, fungerer nu med Rejsekort.