Regningen for Smittestop-appen stiger

16. oktober 2020 kl. 09:3331
Regningen for Smittestop-appen stiger
Illustration: Version2.
Regeringen vil bruge 12 millioner kroner mere på Smittestop-appen. Pengene skal gå til både udvikling af appen og til kommunikation.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Prisen for Danmarks Smittestop-app stiger igen.

Det skriver Berlingske.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ifølge en aktidsigt har regeringen anmodet Finansudvalget om yderligere 12 millioner kroner, der skal bruges på Smittestop-appen. Dermed ender den samlede regning på 31,8 millioner kroner.

Først var det meningen, at appen skulle koste 10 millioner kroner. Så voksede prisen til 20 millioner kroner, og med den nye anmodning vil regeringen bruge yderligere godt 6 millioner kroner til videreudvikling af appen og 5 millioner kroner til kommunikation.

»Partierne bag den politiske aftale om Smittestop-appen har siden lanceringen bakket op om, at appen skal videreudvikles til at udveksle notifikationer om smitterisiko på tværs af landegrænser. Derudover ønsker regeringen, at der informeres bredt om appen i form af kampagner over efteråret. Det skyldes, at Smittestop-appen er et vigtigt redskab i smitteopsporingen,« lyder det fra Sundheds- og Ældreministeriet til Berlingske.

31 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
31
28. oktober 2020 kl. 12:47

Selv hvis Norge kunne kopiere appen 1:1 skulle den stadig oversættes, ikoner og farver skal tilpasses, den skal kobles op på deres offentlige systemer til verificering af konstateret smitte, og der skulle være en backend til udveksling af information om smittede id. Det er ret standard at skulle omkonfigurere den slags - og det er ikke gratis.

Naturligvis – jeg opfattede (muligvis forkert) Helges kommentar som "du betaler stadig leverandøren for at få lov at bruge OSS".

Selvom det vigtigste i OSS ikke er gratis, er det stadig free (as in beer) at anvende softwaren – udover de resourcer du selv skal sætte af til tilpasning, drift og så videre.

30
28. oktober 2020 kl. 06:26

Det lyder som en ret alternativ fortolkning af OSS , du har dér.

Selv hvis Norge kunne kopiere appen 1:1 skulle den stadig oversættes, ikoner og farver skal tilpasses, den skal kobles op på deres offentlige systemer til verificering af konstateret smitte, og der skulle være en backend til udveksling af information om smittede id. Det er ret standard at skulle omkonfigurere den slags - og det er ikke gratis.

I en anden tråd her på V2 stilles spørgsmålet: hvor meget gratis må en leverandør give det offentlige uden det er korrumperende? Personligt synes jeg det er meget interessant at tænke over - ansatte i det offentlige må ikke engang få betalt en frokost hvis de er ude ved deres leverandør, men et produkt kan være "gratis" uden at overtræde nogen regel.

28
27. oktober 2020 kl. 12:11

ikke gratis for Norge at bruge systemet - selvom det er OSS

Ligesom det heller ikke er gratis at bruge et licensbaseret/closed-source system (udover licens prisen).. Det koster mange penge i oplæring og implementering og tid brugt på support tickets mm..

Normalt ville man sammenligne en Total-Cost-of-Ownership (TCO) betragtning og når man udvikler NYT for offentlige penge, giver IMHO mening at lave det som Open Source - det er trods alt vi borgere der har betalt for det - og dermed vil vi også kunne undersøge sikkerheden i softwaren eller andet vi ønsker - hvilket også gerne skulle hjælpe på vores tillid til samme.

Det har tyskland jo tydeligvis valgt - og det er da fantastisk - og anvendte vi (og Norge) det - ville vi spare en masse penge, fordi der allerede ER et fungerende system vi kan anvende - og så ville al videreudvikling vi laver - komme Tyskland og andre lande der vælger at anvende det til gavn også - uden at de skal købe det af nogen.

26
27. oktober 2020 kl. 11:14

øhh? misforstår du hvad Open Source går ud på (og hvad jeg skriver) med vilje, eller ?

Når det er Open Source - starter man jo NETOP IKKE forfra - alle kan vælge at fortsætte hvor andre slap - og løbende dele forbedringer ifbm. drift/udvikling af en sådan løsning har alle de fantastiske muligheder Open Source giver og kan samarbejde med andre der anvender samme software).

Standard systemer (der altså ikke skal udvikles på ny :) - kan i mange tilfælde sikkert betale sig at købe som closed source i stedet.. ihvertfald på kort sigt - men disse systemer har ofte super gode open Source erstatninger - man burde overveje istedet for. Libreoffice f.ex. - som alternativ til Office :)

25
27. oktober 2020 kl. 10:39

Nej, det er ikke uinteressant - det er det helt centrale i diskusisonen her.

Der er masser af systemer udviklet til den danske stat, der er solgt andre steder i verden. Ligeledes har den danske stat sikkert købt systemer ind, der var udviklet til udlandet.

Mener du virkelig at man så skulle starte forfra hver gang en ny stat står og mangler eks. et system til deres biblioteker eller lign?

Sådan at staten "får noget for pengene". Det er jo hovedløst :-D

24
27. oktober 2020 kl. 10:21

Hvor mange gange er de samme timer mon blevet solgt ift windows 11 og office pakken?

Det har jeg ingen anelse om - og det er jeg egentlig også ganske u-interesseret i :)

Jeg har den klare holdning at når staten får udviklet noget (for vores alles penge) SKAL det være Open Source - ligesom f.ex. USA har valgt og gjort i mange mange år (og har givet os en masse dejlig Open Source - som bl.a. det AD bygger på - Kerberos+LDAP).

https://publiccode.eu/

22
27. oktober 2020 kl. 08:02

Flere I kommentar sporet ser dog ud til at have misforstået begrebet "free".

Det ser jeg ikke at nogen har. Jeg tror du fortolker udsagn efter en misforståelse af deres udsagn - som ikke umiddelbart er noget de siger.

Udviklerne hos Netcompany får sikkert også løn tænker jeg.

Helt sikkert - og firmaet tjener også penge på at sælge medarbejdernes tid til staten og nu kan jeg høre at de kan sælge de samme timer igen til Norge snart?

Hermed den største fordel ved Open Source - Kunderne/Brugerne (eller nogen de betaler fra et andet firma) - laver softwaren i Open Source - og så kan hele verdenen anvende den gratis - og hvis det er GPL og lign. - så kan de ikke sælge den videre uden at videregive kildekoden til dem de sælger til - hvorved brugere bibeholder deres frihed til at gøre med softwaren som de ønsker - og ofte vil forbedringer komme tilbage til original projektet - således at man får andres forbedringer gratis - og f.ex. Danmark ville kunne spare mange mange mill. kr. på udvikling - fordi tyskerne allerede HAR gjort det - og fokusere på at forbedre den software istedet - så den kan også understøtter de danske behov.. og når vi giver det tilbage, så kunne man jo passende samarbejde med Norge - så vi begge spytter ind til at dække danske og norske behov - og andre lande kan så bruge en endnu bedre app (fordi danske/norske forbedringer er kommet ind i projektet) - og derved vinder alle - og der er stadig udviklere der får løn - der er bare ikke firmaer imellem (så ofte - medmindre man outsourcer arbejdet på app'en - det kan man jo sagtens) - og det samme arbejde kan ikke sælges flere gange :)

20
21. oktober 2020 kl. 12:24

Ja - udviklerne skal jo have løn hvis ikke de gør det i deres fritid.. Havde du forventet andet?

Det koster også at nogen underviser og hvad man ellers laver.

Heldigvis har tyskland så valgt at frigive deres som Open Source - så vi kan få alt det de har betalt for - ganske gratis - og nøjes med at få nogen til at lave evt. forbedringer som vi føler behov for (som vi så selvfølgelig SKAL submit'e til open source projektet - så vi fortsat nemt kan bruge opdateringerne fra open source projektet i den danske app vi bygger ud fra det.

18
19. oktober 2020 kl. 09:15

Lav nu skidtet open source ... så det er:

  • tydeligt hvor indviklet det (ikke?) er;
  • nemt at skifte til anden udvikler(e);
  • muligt for tredjepart at validere virkemåde (og fravær af, skal vi kalde det "anden funktionalitet"?);
  • muligt at samarbejde, på tværs af udvikler-teams, lande, etc.;
  • muligt at lave interoperabilitet; .......
17
18. oktober 2020 kl. 23:42

Udbud og efterspørgsel - tænker jeghttps://da.wikipedia.org/wiki/Udbud_og_eftersp%C3%B8rgsel

Om ændringer i udbudskurven...

Man siger, at udbudskurven bevæger sig op eller til venstre, hvis den udbudte mængde til en hvilken som helst pris falder.

Man siger, at udbudskurven bevæger sig ned eller til højre, hvis den udbudte mængde til en hvilken som helst pris stiger.

  • Udskift (efter eget valg) mængde, udbyder, smittetryk, fejl, pris
16
18. oktober 2020 kl. 10:04

Godt spørgsmål, som jeg også stiller mig selv. Hvilke dele af appen (og dens miljøer) er så voldsomt komplicerede eller omfattende? Selve appen kan isoleret set ikke være voldsomt kompleks at kode, forestiller jeg mig. Kræver den et særligt stort server setup eller anden infrastruktur, der koster mio?

15
17. oktober 2020 kl. 18:16

Oprindeligt antog politikkerne at appen var gratis, så fandt de pludseligt ud af at de skulle betale 20 mio og så finder man ud af at appen slet ikke fungerede og nu skal de udviklere have flere penge? Er det bare mig eller er der noget der virker helt forkert?

14
17. oktober 2020 kl. 16:46

Hvordan faen kan så simpel en app koster over 30 mio kr?!

12
16. oktober 2020 kl. 17:46

Det måtte Version2 MEGET GERNE grave i.. Hvad er argumentet for at smide gode penge efter dårlige og blive ved med det?

Og de par millioner rækker vel kun til et besøg hos frisøren.

Mere seriøst så undrer det også mig at man ikke hægter sig på tyskernes open-source, hvor virkemåden og detektions-kriterierne kan studeres og hvor der er dårligere grobund for knaldede konspirations-teorier.

I stedet søger man længere ind i en fiskeruse, hvor app'ens kode er af ukendt og - lader det til - tvivlsom kvalitet.

I forhold til CoronaWarn er den væsentligste forskel vel måden, der benyttes til indrapportering. SmitteStop benytter NemId, hvor tyskerne har et andet system.

11
16. oktober 2020 kl. 16:16

Jeg undrer mig over, hvordan man kan blive ved med at tilføre flere penge – nu i alt over 31 millioner kroner – til denne app og leverandør, som aldrig har været i udbud.

Corona-appen kom aldrig i udbud, pga. den akutte situation.

Men det er flere gange nævnt, at appen skulle sendes i udbud ”til efteråret” og – ifølge Sundhedsministeren – dækker de allerede afsatte midler, 20 mio. kroner, kun omkostninger til udvikling i indeværende år.

08.06.20: https://www.version2.dk/artikel/gratis-corona-app-kommer-at-koste-20-millioner-kroner-aar-her-udgifterne-1090749

Det er efterår nu – så hvor bliver udbuddet af?

Det er Digitaliseringsstyrelsen, der har indgået aftalen med Netcompany. Og ifølge en aktindsigt i dokumenter fra Digitaliseringsstyrelsen, vedr. pro bono-aftalen, som Berlingske fik i foråret, fremgår det:

Et dokument fra 26. april indeholder en række svar på, hvorfor styrelsen besluttede at gøre brug af undtagelser fra de generelle regler om, at en offentlig kontrakt altid skal i udbud, så andre virksomheder kan byde på opgaven.</p>
<p>Det kan ske, når der er »tvingende grunde«, »som gør det umuligt at overholde fristerne« i et almindeligt udbud, skriver styrelsen, der henviser til, at »Danmark befinder sig p.t. i en ekstraordinær situation med covid-19«.

Digitaliseringsstyrelsen er enig i, at der er brug for et offentligt udbud på længere sigt.</p>
<p>Styrelsen forventer således, at appen til efteråret sendes i et traditionelt udbud, så ansvaret fra næste år »flyttes over til en fremtidig leverandør efter de almindelige regler«.

23.05.20: https://www.berlingske.dk/internationalt/politikere-undrer-sig-over-gratis-corona-app-nu-koster-den-ti

Så – hvor bliver udbuddet af?

Kunne man ikke spørge lidt journalistisk ind til dette?

9
16. oktober 2020 kl. 14:54

Regeringens under the radar indførsel af social credit score 1.0 i Danmark bliver nu dyrere end forventet. tak for info - jeg håber at det bliver individuelt om man vil tillade at lade sine data samkøre med udlandske data.

En sagde at det er relevant at kigge på hvad det koster per fundne tilfælde af C19-virus blandt brugerne. Kadot ! Der bør i det hele taget foretages en uvildig undersøgelse af forholdene omkring appen, målt imod dens spektakulære indførsel af et infantilt overvågningsapparat ovenpå folks bevægelsesfrihed (tilsyneladende frivilligt, men mon ikke de fleste følger flokken).

ps. hvor mange IT-katastrofer IT Netcompany levere til det offentlige før de sætter en streg i sandet.

8
16. oktober 2020 kl. 13:47

App'en skal bare virke, og folk skal have tillid til den (=installerer den). Det kunne være sjovt at følge med i statistikkerne for brugen af den.

Desværre er der ikke mange data, da den netop er anonym, så der er ikke meget andet end antallet af downloads - som ikke fortæller om antallet af aktive app - men antallet af forespørgsler til den centrale server vil måske give et billede af det?

Jeg har installeret https://github.com/ececli/Exposure-Notification-on-RPi på en Rasberry Pi Zero og haft den med rundt i København - og blev faktisk beroliget af hvor mange der åbenbart har installeret SmitteStop omkring mig.

7
16. oktober 2020 kl. 13:34

Stop med at koste mere på den fiasko app. Det firma har ikke lavet andet end apps der ikke duer til noget. Utroligt man ikke får andre til at udvikle så simpel en app, kan gøres bedre og til en brøkdel af prisen. Hul i hovedet.

6
16. oktober 2020 kl. 13:30

Hvad med at vi samarbejde med ANDRE LANDE - som f.ex. tyskland - ved at benytte deres Open Source app der jo sjovt nok har understøttelse af det EU krav : https://www.coronawarn.app/en/ , der samtidigt også får meget ros for Privacy (i et land er er meget fokuseret på den slags): https://www.dw.com/en/german-covid-19-warning-app-wins-on-user-privacy/a-53808888

Det måtte Version2 MEGET GERNE grave i.. Hvad er argumentet for at smide gode penge efter dårlige og blive ved med det?

5
16. oktober 2020 kl. 13:04

Jeg synes det er en god ide med den app, den skal ikke spare mange intensivindlaeggelser foer pengene er hjemme igen.

Men 31 mio er urimeligt latterligt dyrt, og appen burde tydeligvis have vaeret ude i en form for udbud, eller Netcompany burde vaere store nok til rent faktisk at lave den pro-bono eller til staerkt reduceret pris som de foerst lovede for at slippe udenom udbuddet.

4
16. oktober 2020 kl. 12:08

App'en skal bare virke, og folk skal have tillid til den

Problemet er jo så at appen ikke har virket, fordi netcompany misforstod API'et. Vi har nu fået at vide at problemerne er fikset, men det er de samme mennesker der garanterede at appen virkede i første omgang.

Det er svært for mig at se hvorfor det skulle kalde på blind tillid fra befolkningen.

Det kunne være interessant at se hvad prisen for smitteopsporing er per. fundne tilfælde i hhv. app (før og efter fix) og med de analoge test.

3
16. oktober 2020 kl. 11:39

.. denne tanke slog ned i mig, men det minder en hel del om hvordan handel med narkotika foregår: det første fix er gratis.

Så af hjertet tak for denne pro-bono gave som er total nyttesløs, men som passer fint med en symbolpolitik om nu-skal-vi-vise-handlekraft - eller noget.

Tænk hvor megen gavn 31 millioner kunne gøre andre steder i sundhedssystemet.

2
16. oktober 2020 kl. 11:31

Det er vist en beskeden udgift i forhold til testfaciliteterne. Til sammenligning har testfaciliteterne og de hvide telte vist kostet et milliardbeløb. Det er svært at finde konkrete tal. Hvis Smittestop-appen kan være med til en mere målrettet test-indsats, er det vel det hele værd. App'en skal bare virke, og folk skal have tillid til den (=installerer den). Det kunne være sjovt at følge med i statistikkerne for brugen af den.

1
16. oktober 2020 kl. 11:09

Helt normalt i det offentlige, så ingen grund til forargelse.