Politiet lader borgere ramt af net-chikane i stikken

Der er frit spil til at lukke en privat netforbindelse med et DDoS-angreb. Politiet igangsætter nemlig ikke en efterforskning af de kriminelle. Forbrugerrådet Tænk er skuffet.

Politiet erkender nu, at man ikke reagerer på anmeldelser fra de borgere, som er ramt af DDos-chikane mod deres private internetforbindelse. Det til trods for, at angrebet i værste fald kan lægge netforbindelsen ned i dagevis.

Den sløje politi-indsats er særligt opsigtsvækkende, fordi politiet på deres hjemmeside netop opfordrer til, at man melder DDoS-angreb enten til den lokale politiafdeling eller via et link på politiets fælles hjemmeside.

Ifølge chef for Nationalt Cyber Crime Centre under Rigspolitiet Kim Aarenstrup er forklaringen, at politiet ikke har ressourcer til at forfølge og sigte bagmændene bag DDoS-angreb mod private.

»At efterforske et DDoS-angreb kræver oftest en international efterforskning, fordi angrebene udføres af botnet verden over. Anmelder man et enkeltstående DDoS-angreb mod en privat internetforbindelse, skal man derfor ikke regne med, at det bliver efterforsket, medmindre det er del af en større sag,« siger Kim Aarenstrup.

Version2 har tidligere beskrevet, at flertallet af internetudbydere ikke afskærmer forbrugerne, så angrebet preller af. Det i kombination med et politi, der ikke ønsker at bruge midler på at opspore et angreb, betyder, at forbrugeren er henvist til magtesløst at acceptere angrebene.

Tænk: Forbrugeren efterladt i et hul

Hos Forbrugerrådet Tænk er man ikke tilfreds med politiets udmelding:

»Der er juridisk set tale om en hackersag, og derfor er det problematisk, at politiet ikke kan behandle de her sager. Derudover er det kritisabelt, at der ikke er nogen instans, en forbruger kan henvende sig til, skulle de opleve et angreb,« siger privacy-jurist Anette Høyrup, Forbrugerrådet Tænk, der mener, at en forbruger i tilfælde af et DDoS- eller hackerangreb efterlades i et hul.

Version2 har spurgt læserne om deres erfaringer. Tilbagemeldingen er generelt, at der intet sker, når angrebene anmeldes til politiet, og at man er overladt til sig selv, hvis ens internetudbyder ikke ønsker eller magter at hjælpe.

Opfordrer stadig til at melde angreb

Selvom politiet ikke har ressourcer til at forfølge private DDoS-angreb, opfordrer politiet stadig til at melde angrebene.

»Vi opfordrer helt klart til, at DDoS-angreb meldes, så vi kan holde øje med fænomenet og vurdere, om det er noget, der fremover skal allokeres flere ressourcer til. For som en af jeres læsere også skriver ved en af jeres andre artikler, er man først helt sikker på, at der ikke bliver taget hånd om problemet, hvis man ikke melder det,« siger Kim Aarenstrup.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Følg forløbet
Kommentarer (6)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
#1 John Foley

I betragtning af de mange penge og ressourcer som bl.a. politiets NC3 organisation og Center for Cybersikkerhed har fået tilført, er det ganske enkelt skandaløst, at chefen for NC3 svigter befolkningen på denne måde. Den samme sang synges igen - igen, hvor der efterspørges flere ressourcer og at befolkningen tages som gidsler og nedprioriteres.

  • 10
  • 1
#2 Knud Larsen

Politiet er ikke til for borgerne, men er der for at beskytte magthaverne på Slotsholmen og håndhæve deres sindssyge love som knivloven, etc. Grove indbrud, der gentages 7 gange og som inkludere tyveri af et meget tungt pengeskab efterforskes heller ikke. Så hvorfor skulle politiet s efterforsker noget så abstrakt som DDos angreb. TDC kræver i øvrigt piv åbne routere for at udføre deres såkaldte services. Fullrate har lovet mig 20 Mbit men det er der ikke. Da jeg klager over det kræver de ruteren til fabriksindstilling lig med pivåben! (Det gør jeg bare ikke. og Fullrate=TDC gør heller ikke noget ved sagen)

  • 7
  • 3
#5 Henrik Pedersen

Jeg vil give jer helt ret i at politiets indstilling er et problem.

MEN I AL FAIRNESS.

Angående DDoS specifikt. Hvad vil I selv gøre hvis I styrede politiet? Vi vil ikke have total overvågning af hver eneste pakke i verden. Og du kan ikke bare følge 1 eller 2 IP'er når det er DDoS. Der er måske 5000 verden over, også i lande uden for EU. Bagmandens IP dukker aldrig op i denne liste. RAT softwaren kan måske endda slette sig selv igen? Den fører i hvert fald ingen log, og selv hvis den gør, vil en tilstrækkelig sofistikeret hacker bruge C&C servere.

For at se realistisk på det kunne politiets resourcer bruges LANGT bedre end at forfølge en død ende som dette.. Der er ingen vej uden om.

Det bedste vi kan kæmpe for vs. DDoS er at tvinge internetudbyderne til at beskytte os bedre. Politiet burde i en idéel verden følge dette, men de har ikke kompetencerne, og det er bare spild af tid. Brug i stedet deres tid på gaden eller på vigtigere hackersager (og få dem behandlet ordentligt, ikke som med CSC sagen!!).

  • 3
  • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere