Medlemmerne af Regionsrådet i Region Hovedstaden er ikke fra administrationen i regionen blevet advaret om, at Sundhedsplatformen fra amerikanske Epic blev vurderet som en 'højrisiko-investering' i den business case-rapport, som er udarbejdet.
Tværtimod lød konklusionen i en orientering, som IT- og Afbureaukratiseringsudvalget (ITA) fik i december 2015, at: ’Samlet vurderes det, at Sundhedsplatformen såvel økonomisk som kvalitativ er en attraktiv investering.’
Medlem af Regionsrådet Niels Høiby (LA), der også er professor, overlæge og dr.med., var ikke med, da Sundhedsplatformen blev besluttet tilbage i 2013, men han fik en orientering om systemet i 2015 på Hotel Marina i Vedbæk.
»Her fik vi at vide, at Sundhedsplatformen var et fantastisk system, som også er i brug i USA og Holland. I dag må jeg i betragtning af vores nuværende viden sige, at jeg synes, det blev oversolgt,« siger Niels Høiby.
Ifølge business case 2,4 til Sundhedsplatformen betegnes systemet som en ’højrisiko-investering’. Hvornår blev du præsenteret for det?
»Det har jeg aldrig fået at vide. Det er første gang, jeg bliver præsenteret for det,« siger en forundret Niels Høiby.
Også Enhedslistens medlem, Marianne Frederik, kan bekræfte, at hun ikke blev advaret om risikoen fra administrationen:
»Jeg blev på et tidspunkt gjort opmærksom på sætningen (om 'højrisiko', red.) via medierne. Det er selvfølgelig dybt utilfredsstillende,« udtaler Marianne Frederik til Version2.
Hun tilføjer, at ITA-udvalget fik et resumé i 2015 af den reviderede business case. Her fremgik det, at der vil være få økonomiske gevinster i løbet af de første år, og projektinvesteringerne vil være betalt tilbage i løbet 2020-2022.
Men er du orienteret om, at der er flere risikofaktorer, som kan få hele gevinsten på op til 10,4 mia. kroner til at gå fløjten, herunder risikoen for ’modstand mod forandring’ fra de ansattes side, samt manglende sikring af ’governance’, altså it-ledelse, som skal sikre standardisering?
»Nej, hvor har du det fra?« spørger Marianne Frederik, hvortil Version2 kan oplyse, at det også stammer fra business casen.
»Enhedslisten har ikke stemt for Sundhedsplatformen for at kunne score milliardgevinster. Men vi skal selvfølgelig kunne stole på det grundlag, vi træffer beslutninger på. Der skal være styr på økonomien, så regionen ikke fremadrettet taber penge på Sundhedsplatformen. Der skal være en gennemskuelig plan for, hvordan der skabes de lovede kvalitets-, patientoplevede og økonomiske gevinster,« lyder det fra Marianne Frederik .
Også Niels Høiby er forundret over, at risikoen kan spise hele gevinsten op:
»Det har jeg aldrig hørt før. Det er fantastisk,« siger en overrasket Niels Høiby.
Aktiviteten falder
Et er, at politikerne ikke blev orienteret om mulige risici. Professoren oplever i dag også konkrete konsekvenser af, at der er problemer med systemet. Eksempelvis at aktiviteten på hospitalerne er gået ned i længere tid, end hvad politikerne fik at vide:
»Vi fik at vide, at vi kunne forvente en nedgang i målopfyldelsen på afdelingerne i 2-3 måneder. Men det har vist sig ikke at holde,« siger han og nævner kræftområdet som eksempel.
Her skulle Rigshospitalet dække af, hvis Herlev gik ned i aktivitet, men idet nedgangen har varet så længe, at Rigshospitalet også er kommet på Sundhedsplatformen, er begge hovedhospitaler for kræftbehandling nu ramt:
»Problemet er, at Sundhedsplatformen ikke fungerer godt. I praksis er det et meget tungt system at arbejde med. Derfor kan vi ikke opretholde vores målopfyldelse,« siger Niels Høiby, der ikke tror på løfterne om store millionbesparelser inden for kort tid.
»Foreløbig tror jeg heller ikke på de besparelsesmuligheder, der er lagt frem,« siger han.
De radikales medlem af regionsrådet udtrykker utilfredshed over grundlag, som beslutningen om Sundhedsplatformen er taget på.
»Det er et hovedproblem, når man skal tage ansvar for den her kæmpe investering. Jeg er i stigende grad blevet opmærksom på, at vores beslutningsgrundlag simpelthen er for svagt,« sagde Charlotte Fischer på et regionsrådsmøde den 13. juni.
En oplevelse af manglende information har hun stadig i forhold til de afrapporteringer, der kommer fra administrationen:
»Man kan godt føle, at der bliver plukket i det, der er positivt, f.eks. at oppetiden er på 100 procent. Men jeg er endnu mere interesseret i mange af de andre parametre,« sagde hun og nævnte tal på udviklingen i sengedage og udførte undersøgelser.
Niels Høiby er også kritisk over for administrationen, at administrationen i Region H ikke fremlægger alle oplysninger om Sundhedsplatformen, også de kritiske.
»Jeg tror bestemt, at koncerndirektionen tilbageholder oplysninger for at få tingene igennem – for de har bundet sig op på Sundhedsplatformen. Det er deres projekt, og derfor må de kritiske ting ikke komme frem. Vi stoler på administrationen og tror, vi får alt at vide, men det gør vi ikke,« siger han.
Føler du dig ført bag lyset af administrationen?
»Ja, det gør jeg bestemt.«
Enhedslisten har fået en opstramning af administrationens briefing af politikerne stemt igennem i Region H. Således skal Forretningsudvalget i Region H have en opdatering på business casen, og i forbindelse med budgetforslaget skal der bl.a. udarbejdes et bud på økonomiske gevinster for 2018-2020 samt en udgiftsoversigt, herunder udgifter til licenser, husleje, ekspertbistand, udviklingsopgaver, uddannelse mv.