Regionerne går hver til sit efter fadæse med fælles system til vagtcentralerne

Regionerne har ophævet aftalen med Intergraph om nyt disponeringssystem til AMK-vagtcentralerne efter flere forsinkelser. De skal nu hurtigst muligt finde en ny løsning. Hver for sig.

Det er nu fem år siden, regionerne fandt en fælles leverandør for en ny løsning på Falcks outdatede disponeringssystem EVA 2000. I dag ligger aftalen i ruiner.

Det var softwareleverandøren Intergraph, der i 2011 fandt sig selv med det eneste kvalificerede tilbud blandt de fem udvalgte, og det, der skulle vise sig at være et langvarigt og problemfyldt samarbejde, kunne starte. Et samarbejde, der i december 2015 endte med, at parterne gik hver til sit og indgik et forlig.

Siden har både Intergraph og regionerne gået stille med døren omkring det forliste samarbejde.

»Vi har lavet en gensidig forpligtigelse i det indgåede forlig om, at vi ikke udtaler os, men det er jo ikke rocket science, at vi ikke kunne løse opgaven sammen. Hvis det trækker for langt ud, så står man i en anden situation, end den man startede i,« konstaterer it-chef i Region Midtjylland Claus Wegener Kofoed over for Version2.

Ikke tid til nyt udbud

Der var ellers udsigt til det helt store joint venture, da fire af landets fem regioner indgik en aftale i august 2011 om et nyt disponeringssystem til deres AMK-vagtcentraler, der koordinerer de præhospitale ressourcer såsom ambulancer, akutlægebiler og akutbiler.

Allerede i 2013 kunne regionerne konstatere, at projektet var et år forsinket, da hovedparten af leverancen skulle være leveret i december 2012. Men dengang håbede man stadig på at kunne tage det nye disponeringssystem i brug året efter.

Det skete aldrig, og i december 2015 besluttede regionerne at opsige samarbejdet med Intergraph og gå hver til sit. Nu har man travlt med at finde en løsning til et EVA 2000-system, som ikke er udviklet på i mange år, og som Falck selv er ved at udfase. Hos Region Midtjylland har man nu selv implementeret et Logis-system, fortæller Claus Wegener Kofoed.

»Det har været ret tidskritisk at komme væk fra den her platform. Derfor er et nyt fælles udbud ikke en løsning, for det er blevet kritisk. Vi besluttede, at de enkelte regioner selv finder en lokal løsning, baseret på de muligheder, der er i regionen.«

Det lyder lidt som en lappeløsning, er det det?

»Det vil jeg ikke sige, men det er klart, at udbudspligten skal holdes på et tidspunkt. Men vi har en situation, hvor vi står på en platform, som vi skal væk fra, og af tidsmæssige årsager, gør vi det, vi gør. Og det er en løsning der bestemt giver økonomisk værdi for os.«

Fælles pilotprojekt

I modsætningen til hvad man kunne tro, så kommer prisen på de enkelte løsninger i regionerne til at være billigere end den aftale, der i sin tid blev indgået med Intergraph, siger Claus Wegener Kofoed.

»De her midlertidige løsninger bliver væsentlig billigere. Men de lever fuldt ud op til de krav, vi har om sundhedsfaglig visitering. Så det er ikke fordi, de ikke kan løse opgaven.«

For at etablere noget af den service, som det fælles disponeringssystem skulle have bibragt, har regionerne kørt en pilotprojekt i Region Nordjylland: Et samlet overblik over de enkelte ambulancers færden i hele Danmark.

»Det vil sige, hvis der sker et kritisk tilfælde i en region, og man kan se, at en anden regions ambulance er på vej hjem i nærheden og kører tom, så kan man rekvirere den over uanset regionalt tilhørsforhold,« forklarer Claus Wegener Kofoed.

Selve rekvireringen skal dog ske manuelt, mens systemet giver et øjeblikkeligt ambulanceoverblik via SINE-nettet, der er det system, ambulancerne kommunikerer igennem, når mobilnettet går ned.

»Når ambulancer kører, sender de hele tiden tilbage til SINE-nettet, som opfanger, hvor de er henne, så du har hele tiden en lokationsbestemmelse på de enkelte ambulancer. Det er de data, vi vil bruge til at lokalisere ambulancerne i det her projekt,« siger Claus Wegener Kofoed.

Indtil videre har kun Region Sjælland sat løsningen til et nyt disponeringssystem i udbud, og det vides endnu ikke, hvornår de andre regioner følger trop

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Følg forløbet
Kommentarer (2)
Log ind eller Opret konto for at kommentere
Pressemeddelelser

Welcome to the Cloud Integration Enablement Day (Bring your own laptop)

On this track, we will give you the chance to become a "Cloud First" data integration specialist.
15. nov 2017

Silicom i Søborg har fået stærk vind i sejlene…

Silicom Denmark arbejder med cutting-edge teknologier og er helt fremme hvad angår FPGA teknologien, som har eksisteret i over 20 år.
22. sep 2017

Conference: How AI and Machine Learning can accelerate your business growth

Can Artificial Intelligence (AI) and Machine Learning bring actual value to your business? Will it supercharge growth? How do other businesses leverage AI and Machine Learning?
13. sep 2017