Regioner lancerer 14 nye tiltag, der skal sikre bedre behandling af sundhedsdata

Illustration: REDPIXEL.PL/Bigstock
Danske Regioner lancerer 14 nye tiltag, der skal gøre sundhedsvæsenets omgang med borgernes sundhedsdata mere tillidsvækkende. Eksperter roser ideen, men spår et stort prisskilt.

Knap har støvet lagt sig efter slagsmålet om bevarelsen af de ulovligt indsamlede patientdata i DAMD-registret, førend Danske Regioner er klar med 14 nye tiltag, der skal sikre bedre behandling af borgernes følsomme personoplysninger.

Læs også: Omstridt DAMD-database bliver ikke slettet

Regionerne ønsker med initiativerne at skabe større tillid mellem sundhedsvæsenet og borgerne. Blandt de 14 initiativer er bedre beskyttelse mod hacking samt et øget fokus på, at kun relevant personale skal have adgang til følsomme oplysninger.

Læs også: Flertallet uenige om grundlag for at slette DAMD-database

Der er dog ikke sat penge af til de mange nye forslag, men både lektor i datalogi ved Københavns Universitet Erik Frøkjær og it-sikkerhedsekspert hos virksomheden CSIS Peter Kruse mener, at en sikkerhedsoverhaling på tværs af sundhedssystemets mange sindrige og sammenfiltrede systemer bliver en dyr affære.

Læs også: SF og Enhedslisten vil slette ulovlig database

»Hvis man skal opfylde en standard af denne her type, er det nødvendigt, at man ændrer en lang række af de systemer, som i dag ikke taler sammen, og som er baseret på mange forskellige kontraktlige forhold. Jeg tror, det bliver dyrere, end man forventer,« siger Peter Kruse til Radioavisen på DR.

Læs hele Danske Regioners udspil her!

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (2)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Anne-Marie Krogsbøll

Et af punkterne er et ønske om, at det skal gøres lovligt - og lettere - at anvende data til andre formål, end de er indsamlet til.

Og det er også tydeligt, at det er et forsøg på at gøre det mere "spiseligt" at kunne bruge persondata i offentligt-privat samarbejde, bl.a. som indtægtskilde i sundhedsvæsnet.

Der loves, at der skal være mere åbenhed omkring, hvad persondata anvendes til, og at man lettere skal kunne få indsigt i dette. Så kan det undre, at jeg har fået afslag fra Region Syddanmark på at få indsigt i, hvem mine helbredsdata er udleveret til og til hvilke formål. Dette selv om data er ulovligt indsamlede.

  • 1
  • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere
IT Company Rank
maximize minimize