Region Syd vil have EPJ a la Sundhedsplatformen: »Vi går efter et system, som har været afprøvet«

Blandt it-ledere foregår der p.t. en diskussion om, hvorvidt standardsystemer reelt findes. Nu vil Region Syddanmark have et til sygehusene.

Det er et uomtvisteligt mål for Region Syddanmark at få et velafprøvet system, nu hvor regionen skal have en ny elektronisk patientjournal.

Regionsrådet har desuden netop besluttet, at udbudsformen bliver et såkaldt 'udbud med forhandling'. Det betyder blandt andet, at der er en forhandlingsrunde, efter at regionen har modtaget de indledende tilbud, så regionen får den bedst mulige løsning.

»Vi går efter en elektronisk patientjournal, der er i fuld drift og har vist sit værd, så vi ikke kommer til at stå med en løsning, som først skal udvikles færdig. Uanset hvilken EPJ-løsning det ender med, vil vi bestræbe os på, at patienterne og personalet kommer til at mærke så lidt som mulig til overgangen,« siger regionsrådsformand Stephanie Lose (V) ifølge en pressemeddelelse.

Baggrunden for nyindkøbet er, at forhandlinger med den nuværende leverandør af Cosmic, canadiske CGI, gik i hårdknude i efteråret, hvorfor regionen er nødt til at starte forfra.

Sygehusdirektør Niels Nørgaard Pedersen, Odense Universitetshospital, uddyber projektambitionen over for Version2:

»Vi har ikke tid til at udvikle et nyt system fra bunden. Og vi ønsker ikke at være de eneste på et system, så vi går efter et system, som har demonstreret, at det har været afprøvet, og kan anvendes i en klinisk kontekst, der minder om vores,« siger han.

Som use case nævner hospitalsdirektøren et patientflow, som systemet skal kunne demonstrere.

Til sammenligning er Sundhedsplatformen i Region Sjælland og Region H baseret på et standardsystem fra amerikanske Epic. Og Aarhus Kommune fortalte for nylig om deres nye system med elektroniske omsorgsjournaler, et EOJ-system, hvor konklusionen var, at det var umuligt at finde en standardsystem.

Derfor har man i Aarhus udviklet et nyt i EOJ-samarbejde med Systematic.

Læs også: Aarhus Kommune går i drift med egen it-journal: Der findes ikke et brugbart standardsystem

Findes der standardsystemer?

P.t. foregår der en diskussion i it-kredse om, hvorvidt det er muligt at skaffe standardsystemer til specialiserede forretningsområder. Ikeas CIO for produktudvikling og logistik, Lasse Gunnarsson, har meldt ud, at leverandørerne af standardsystemer ikke kan matche deres høje forretningskrav - eller bare det, at alt skal fungere.

Og Digitaliseringsstyrelsens direktør, Lars Frelle-Petersen, har over for Computerworld nævnt Polsag som et eksempel på en række store it-systemer, der i udgangspunkt var et standardsystem - men da det ikke kunne passes ind, har man så programmeret rigtig meget om.

Konsulent og datamatiker Klavs Klavsen har i Version2 advaret Region Syddanmark om, at standardsystemer aldrig er indrettet efter regionernes behov. Regionerne gør altid tingene på deres egen måde - og man er ikke villig til at indrette arbejdsgangene til et standardsystem, sagde han.

»Og så er det, at det går galt. Man får det værste af begge verdener,« sagde Klavs Klavsen til Version2.

Læs også: Konsulent om stort EPJ-udbud i Region Syddanmark: »Det er præget af stor uvidenhed«

Niels Nørgaard Pedersen er enig i, at også standardsystemer kan kræve for meget tilpasning:

»Det kan jeg sagtens sætte mig ind – det er et klassisk dilemma, og det er også derfor, vi mere taler om, at standard betyder, at vi skal kigge efter noget, der kan virke hos os. Om det så er et system, der er målrettet opgaven fra starten, eller det er et, der kommer fra et standardsystem, det må vi se,« siger han.

Direktøren fastholder dog, at det vil være muligt at 'genbruge' et allerede anvendt EPJ-system:

»Et sygehus og et sundhedsvæsen er meget sammenligneligt på tværs af geografi, og hvis et system har løftet en sygehusopgave i ét område, så kan det også i et andet,« tilføjer han.

Regionen lægger vægt på, at systemet ikke bare kan understøtte de nuværende opgaver, men også er fremtidssikret i forhold til f.eks. at kunne digitalisere dialogen med patienterne.

»Der er mange perspektiver i forhold til it-understøttelse af vores arbejde i sundhedsvæsnet,« siger Niels Nørgaard Pedersen.

Konkret er regionen nu i gang med at udarbejde udbudsmateriale til en prækvalifikation.

Hvis alt går efter planen, vælger regionen sin nye EPJ-løsning ved årsskiftet. Men der vil gå mindst tre år, før en ny EPJ-løsning er på plads og klar til at blive taget i brug på regionens sygehuse.

I de mellemliggende tid skal leverandøren af det nuværende EPJ-system Cosmic levere fortsat service og vedligehold.

Regionsrådet har afsat 15 mio. kr. til at gennemføre udbuddet.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Følg forløbet
Kommentarer (0)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Log ind eller Opret konto for at kommentere