Region Syddanmark hemmeligholdt læk af 500.000 CPR-numre: »Umuligt eller vanskeligt at underrette borgere«

28. januar 2020 kl. 12:204
Region Syddanmark hemmeligholdt læk af 500.000 CPR-numre: »Umuligt eller vanskeligt at underrette borgere«
Illustration: Region Syddanmark.
Det var ikke planen, at de berørte borgere skulle informeres om, at deres CPR-numre var tilgængelige for flere tusinde ansatte i regionen i mere end fem år.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Region Syddanmark havde ikke intentioner om at oplyse berørte borgere om, at deres CPR-numre, navne og hjerteoplysninger lå frit tilgængelige for tusindvis af regionens ansatte.

Det drejer sig om borgere, der var patienter på Lillebælt Sygehus mellem 2018 og 2013.

Det skriver Ekstra Bladet.

Ifølge Region Syddanmark ville det være »umuligt eller uforholdsmæssigt vanskeligt at underrette de berørte personer«, hvorfor ingen af de over 500.000 borgere blev informeret om deres blottede oplysninger.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det fortæller regionen i anmeldelsen til Datatilsynet, som Ekstra Bladet har fået aktindsigt i.

Lægelig direktør Mads Koch Hansen på Sygehus Lillebælt mener ikke, at de 26.000 ansatte, der havde adgang til de berørte borgeres oplysninger, kunne finde på at misbruge disse oplysninger.

Han vurderer, at oplysningerne ikke ville kunne bruges til onde gerninger.

»Der er ikke nogen stor risiko for, at nogen med onde hensigter kan gå ind og bruge det her til noget helst, fordi det er meget svært at finde ud af, hvad man skal kunne med det,« siger Mads Koch Hansen til Ekstra Bladet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Men flere eksperter, som Ekstra Bladet har talt med, deler ikke denne holdning.

De fremhæver eksempelvis muligheden for at tage et kviklån i en anden persons navn som en af de mulige konsekvenser ved, at ens CPR-nummer falder i de forkerte hænder.

4 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
4
28. januar 2020 kl. 14:15

Umuligt eller uforholdsmæssigt vanskeligt i forhold til hvad? At overholde loven og undgå bøder? :-)

3
28. januar 2020 kl. 13:22

I følge artiklen på eb.dk i går var motivet til ikke at underrette et helt andet:

"EB-artiklen: Han og den øvrige ledelse mente ikke, at oplysningerne skulle ud, da de kunne skabe unødig utryghed blandt patienterne, fremgår det af papirer i sagen."

https://ekstrabladet.dk/kup/elektronik/teknologi/efter-afsloering-af-cpr-laek-sygehusdirektoer-stopper/7976390https://ekstrabladet.dk/kup/elektronik/teknologi/regionsdirektoer-efter-cpr-sjusk-der-er-ikke-skjult-noget/7977718

Man løber om hjørner med os - tech/sundhedslobbyen skal ikke have noget af, at borgerne bliver opskræmte af sandheden omkring den utetiske, uansvarlige og ofte ulovlige omgang med vore data.

"Nogen" i toppen (jeg ved ikke præcist hvem - de gemmer sig godt) ser ud til at have besluttet at overtage samfundet ved et "kup", og gøre os til datagrise. De har - er min teori - planer for samfundsudviklingen, som ikke tåler demokratisk indsigt. For hvorfor skulle de ellers være så hemmelighedsfulde, og holde sandheden om vore datas brug og misbrug skjult for os - med vore myndigheders velsignelse?

Hvis ikke de var i gang med en eller anden form for udemokratisk kup omkring fremtidens digitale spændetrøjesamfund, så ville de lægge alt åbent frem - og så acceptere, hvis befolkningen sagde "NEJ!!!!!".

Men det gør de ikke - altså lægger sandheden åbent frem. De gør, hvad de kan for at skjule den, og jeg kan ikke se andre forklaringer, end at de er i gang med at tvinge en udvikling igennem uden om demokratiet og befolkningens indsigt i, hvad der foregår. Det, der normalt kaldes et kup.

I dag opdagede jeg via "laboratoriesvar" i MinSundhedsplatform.dk, at jeg - sandsynligvis i forbindelse med et banalt lille indgreb på sygehus - er blevet indrullet i et mig ubekendt forskningsprojekt, som jeg ikke har givet samtykke til, men som giver forskerne i projektet adgang til - så vidt jeg kan se - alle mine sundhedsdata.

Projektet er maskeret som en kode i laboratoriesvarene: "HVH 00998 særaftale" og KOMM". Det står for en særaftale om adgang til prøveresultaterne for et projekt på Hvidovre Hospital - hvor indgrebet ikke foregik.

Hvad f.... er meningen? Det fremgår ikke engang, hvad det drejer sig om. Så nu kan jeg gå og spekulere over, hvilke forskere der sidder og snager i mine data, og hvorfor.

Det sørgelige er, at jeg ikke i udgangspunktet er negativ overfor at støtte og deltage i forskning - men det er jeg blevet efterhånden, som undermineringen af privatlivet og alle mulige uhellige alliancer i sundhedsvæsnet har taget over.

Jer der har mulighed for det: Tjek jeres laboratoriesvar i MinSundhedsplatform.dk, og se, om der gemmer sig sære koder. I givet fald er der forskerugler i mosen, og du er uden din viden og dit samtykke reduceret til databacongris. Muligvis for medicinalindustrien.

2
28. januar 2020 kl. 12:37

umuligt eller uforholdsmæssigt vanskeligt at underrette de berørte personer

Skulle der stå ‘dyrt’? For det kan vel ikke være så vanskeligt at sende en enslydende besked via e-Boks til de implicerede.