Aarhus Hvis man skal være i stand til at forebygge kroniske sygdomme hos borgerne, skal der ændres i den 'forældede persondatalov'. Det fortalte PFI-direktør i Region Sjælland Mahad Mussa Huniche, da han holdt et oplæg til konferencen Offentlig Digitalisering i Aarhus.
De har udviklet en algoritme, som med 80 procents præcision kan forudse en borgers risiko for senere at blive indlagt med kroniske sygdomme. Men ifølge Mahad Mussa Huniche vil de kunne gøre det meget bedre, hvis de måtte kombinere sygehusdata med kommunedata:
»Hvis en person har været indlagt akut to gange i løbet af det seneste halve år, så kan vi se, at vedkommende med stor sandsynlighed vil udvikle en eller flere kroniske sygdomme,« siger han og uddyber:
»Men vi har en meget gammeldags persondatalov, som gør, at vi ikke kan koble sygehusdata med almen praksis og kommunedata. Vi kan ikke få adgang til det, fordi 'vi skal beskytte patienten'. Jeg har aldrig hørt en patient som siger, at de ikke vil være med til at dele deres data,« siger Mahad Mussa Huniche.
»Det sjove er, at de politikere, som stiller sig imod en ændring i lovgivningen ofte repræsenterer den vælgergruppe, som kunne få gavn af en sådan ændring. Det er patienter med lavere uddannelse og arbejdsløse. Man kan se, at de politikere, som er imod det her, ikke har forstået deres vælgergrundlag,« siger han.