Region Sjælland ruller Sundhedsplatformen ud i morgen: Vi kan gå ned med 30-40 pct

Illustration: Morten Egedal
Efter Region Hovedstadens lidt turbulente implementering af Sundhedsplatformen, gør Region Sjælland nu klar til at rulle det ud på samtlige sygehuse på samme tid.

Region Sjælland ruller Sundhedsplatformen ud på alle hospitalerne i morgen, og regionen har på baggrund af erfaringerne i Region H forberedt sig på, at kapaciteten falder:

»Vi skruer noget ned for de planlagte patienter, og planlægger at kunne varetage med de akutte patienter. Det mener vi er meget realistisk – også på baggrund af vores erfaringer fra Region Hovedstaden,« siger Lars Onsberg Henriksen, koncerndirektør i Region Sjælland, der tilføjer:

»Det er klart, at der i starten skal bruges mere tid til at dokumentere. Det har vi også sat tid af til.«

Samtidigt trækker Region Sjælland på mange af de både gode og dårlige erfaringer hovedstadens hospitaler har gjort sig i løbet af det sidste år.

»Vi har gjort mere ud af at uddanne en stor gruppe superbrugere, der også har erfaring fra implementeringen i Region Hovedstaden,« siger Lars Onsberg Henriksen.

Koncerndirektøren forklarer, at al undervisningen allerede er gennemført, men han understreger dog også, at:

»Den næste undervisning foregår, mens man arbejder. En ting er, hvordan det er i et undervisningsmiljø, men det næste er, hvordan det er i en arbejdssituation. I den første periode kan en afdeling godt være nede på 30-40 pct. af det planlagte indtag.«

Havde planlagt at dele implementeringen op i to

Da Region Hovedstaden implementerede Sundshedsplatformen skete det lidt ad gangen, da man forventede et fald i effektivitet. Når et sygehus havde implementeret det og var nogenlunde oppe at køre igen, så kunne de afhjælpe andre hospitaler, der nu skulle gennem samme fase. Sådan er det dog ikke gået - aktivitetsfaldet har været vedvarende siden hospitalerne kom på platformen.

Region Sjælland kiggede på en lignende trinvis go live-model, men har alligevel valgt at implementere det hele samtidigt på alle regionens sygehuse.

»Oprindeligt havde vi planlagt at rulle det ud to bølger i Region Sjælland, men efterhånden som vi er blevet klogere på det – og har vægtet fordele og ulemper – så har styregruppen besluttet, at det var langt mere besværligt, risikofyldt og omkostningsfyldt end, hvis man gjorde det i en bølge,« siger Lars Onsberg Henriksen.

Hvis regionen skulle gøre det af to omgange, ville det bl.a. betyde, at der skulle laves en midlertidig løsning, så man kunne sende data mellem det nye og gamle system, hvilket kunne gå ud over patientbehandlingerne, vurderer styregruppen.

»Hele den øvelse har vi analyseret. Den er langt mere kompleks og risikofyldt end at starte med Sundhedsplatformen på alle sygehusenere,« siger koncerndirektøren.

God forberedning skal hurtigt få effektiviteten op

Det er ikke nogen hemmelighed, at Region H har haft problemer med at få implementeret Sundhedsplatformen på landets sygehuse, men koncerndirektøren regner med, at der i Region Sjælland vil være færre problemer.

»Jeg forventer, at det bliver en implementering, der bliver bedre af to grunde. Dels er der lavet en del tilretninger i systemet, hvor det ikke var velfungerende, bl.a. i forbindelse med det Fælles Medicinkortet. Den anden del er, at vi har lært rigtigt meget af undervisningsprogrammet og behovet for superbrugere, og den måde man tilrettelægger implementeringen,« siger Lars Onsberg Henriksen.

Afdelingerne skruer i starten ned for tempoet, og så får de mulighed for uafhængigt af hinanden at tage mod flere patienter igen, når de har vænnet sig til det nye it-system.

»Det er de enkelte afdelinger, der afgør, hvor hurtigt de kører op i aktivitet. Det er forskelligt fra afdeling til afdeling, hvor hurtigt de kan sætte aktiviteten op,« siger han og indskyder:

»Men jeg tror, det er meget forskelligt fra afdeling til afdeling og fra sygehus til sygehus, hvor hurtigt det sker. Vi planlægger med, at vi efter nogle måneder i 2018 kører i nærheden af normal aktivitet.«

Fremtiden for Sundhedsplatformen

Kombinationen af lægevidenskab og it har både fordele og ulemper, og for meget sundhedspersonale vil implementeringen stille helt nye krav.

»Det er en helt anden måde at arbejde som læge og sygeplejerske. Det kræver en pæn tilvænning, og det tror jeg kræver noget tid, især for lægerne. Det tager noget tid, og samtidigt skal Sundhedsplatform udvikles videre,« siger Lars Onsberg Henriksen.

Når Sundhedsplatformen endeligt er implementeret, bliver det muligt at fokusere på videreudvikling af Sundhedsplatformen, så den kan komme af med nogle af de uhensigtsmæssigheder, læger og sygeplejersker i dag kæmper med.

»Sundhedsplatformen skal nu optimeres, så den bliver mere intuitiv, det bliver nemmere og der bliver flere faste menuer, man kan forholde sig til. Der er jeg rimeligt fortrøstningsfuld om, at vi sammen med Region Hovedstaden får udviklet videre, så det føles godt og understøtter måden lægerne arbejder,« sige Lars Onsberg Henriksen.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Følg forløbet
Kommentarer (8)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
#3 Anne-Marie Krogsbøll

"Jeg søgte derefter på ordet ”lungefunktionsundersøgelse” i fanen for ”ambulant best/ord” og fik tre muligheder op. Jeg skulle ud fra koderne ”AMB FACILITY BLD” og ”AMB FACILITY PFT” vælge det rigtige. Det lykkedes selvfølgelig ikke, for jeg skulle slet ikke søge efter lungefunktionsundersøgelse, men i stedet have søgt under ordet ”lungemedicin” https://jyllands-posten.dk/debat/kronik/ECE10054264/problemerne-med-sund...

Undskyld mig, men det synes jeg er noget sjusk, at noget så banalt som muligheden for at søge på almindelige ord og vendinger indenfor det lægefaglige område, ikke er indtænkt i så stort og dyrt et system. For mig er det faktisk uforståeligt, og hvis det er det generelle billede, at det er den slags lægerne bøvler med, så synes jeg nærmest, at det er uforskammet, at man ikke fra ledelsesside er mere lydhøre.

Og den type problemer er vel ikke løst ved, at man i Region Sjælland har lært af Region Hovedstaden? De skal vel løses ved at forbedre selve systemet - ellers løber R Sjælland nok ind i de samme problemer med kraftig effektivitetsnedgang, som R Hovedstaden.

  • 6
  • 2
#4 Jesper Frimann

»Oprindeligt havde vi planlagt at rulle det ud to bølger i Region Sjælland, men efterhånden som vi er blevet klogere på det – og har vægtet fordele og ulemper – så har styregruppen besluttet, at det var langt mere besværligt, risikofyldt og omkostningsfyldt end, hvis man gjorde det i en bølge,« siger Lars Onsberg Henriksen.

Hvis regionen skulle gøre det af to omgange, ville det bl.a. betyde, at der skulle laves en midlertidig løsning, så man kunne sende data mellem det nye og gamle system, hvilket kunne gå ud over patientbehandlingerne, vurderer styregruppen.

»Hele den øvelse har vi analyseret. Den er langt mere kompleks og risikofyldt end at starte med Sundhedsplatformen på alle sygehusenere,« siger koncerndirektøren.

Øhhh.... Wut ?

// Jesper

  • 3
  • 1
#7 Jesper Frimann

Ja, det er da nærliggende at man ved big bang undgår at skulle køre de 2 systemregimer parallelt - og dermed opdatere data i begge.

Det behøver man jo ikke nødvendigvis. Det kunne man jo f.eks. sagtens gøre i Region hovedstaden. Det jeg høre fra mit 'ekspert bagland' er, at grunden til, at man laver et Mega Big Bang i region sjælland er at region sjælland defacto er IT-mæssigt er implementeret i de eksisterende systemer, som 'et hospital', hvis man sammenligner med Region Hovedstaden.

Igen så virker det som hul i hovedet i rigtig mange dimensioner, ikke mindst sikkerhedsmæssigt.

// Jesper

  • 1
  • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere