Nyt it-system skaber kaos: Region Sjælland kan ikke betale regningerne

Region Sjælland skylder leverandører millioner af kroner, fordi økonomisystemet er ramt af fejl. Regionen forsøger at betale regningerne manuelt.

Flere fejl i et nyt økonomisystem betyder, at Region Sjælland i øjeblikket er nødt til at betale de vigtigste fakturaer manuelt, fordi de ikke kommer gennem systemet, som de burde.

»Det er korrekt, at vi lige nu har nogle problemer med at betale fakturaer. Vi betaler størstedelen, men vi kører med nogle nødprocedurer,« siger projektleder Morten Fenger fra Region Sjælland til Version2.

Regionen modtager mellem 1.300 og 1.400 fakturaer hver dag, som skal behandles i økonomisystemet og gennem arbejdsprocesser, som sikrer, at varerne er modtaget, registreret og betalt. Ifølge Version2's oplysninger er der mindst en virksomhed, der har over seks millioner kroner til gode, og angiveligt skulle flere mindre leverandører være på randen af konkurs, da de ikke har økonomi til at have så store beløb i restance.

Systemet er et Oracle økonomi- og lagerstyringssystem, som er leveret af IBM.

»Vi arbejder på højtryk for at finde fejlene, og vi håber at have det på plads i den nærmeste fremtid,« siger pressechef Carsten Grønning fra IBM til Version2.

Det nye system blev taget i drift i juni, men er altså ramt af mindst to fejl, som betyder, at fakturaerne lige nu hober sig op og ikke kan behandles i det tempo, de kommer ind.

Ifølge regionen burde de to fejl, som er kendt lige nu, blive rettet i løbet af den næste uge.

»De rettelser kommer snart, og så skal vi tage fat i de klumper, der ligger. Jeg vil ikke sige, at alle fejl så er rettet, men vi håber, at fakturaerne gerne skulle stryge igennem systemet,« siger Morten Fenger.

Regionen er ifølge Morten Fenger gået i 'nødberedskab', hvilket indebærer, at man forsøger at betale fakturaerne manuelt og især sikre, at ingen leverandører til eksempelvis sygehusene kommer i økonomiske vanskeligheder på grund af problemerne med økonomisystemet.

Det er dog i øjeblikket ikke alle fakturaer, der bliver betalt til tiden. Ifølge regionen får sygehusene dog stadig leveret varer, selvom lagersystemet er en del af det fejlramte system.

Version2 hører gerne fra virksomheder, der er ramt af de omtalte it-problemer.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (11)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#1 Johan Færch

Regionerne har da aldrig været kendt for at betale til tiden (eller for den sags skyld korrekt)!? Desuden er det paradoksalt at det er lovpligtigt at sende EAN-fakturaer til offentlige myndigheder (hvilket desuden er superlet), men at de selv kun kan finde ud af at sende snailmail selvom der er oplyst om både EAN og alternativt e-mail eller e-boks/digital postkasse.

 • 1
 • 1
#2 Bryan Lindenskjold

Hvornår lærer det offentlige, at dem der gider byde på udbud absolut ikke er de bedste til at løse opgaverne. At det er svært at modtage dokumenter som har været standard for staten siden 2005 slår en, men igen når man vælger et system lavet til det amerikanske marked, så minder det om IC4, hvor man køber el tog og kræver dem leveret som diesel tog.... endnu en bommert....

 • 2
 • 0
#5 Benni Bennetsen

Nej, i så fald vil staten gå ind og overtage - men det er et tænkt senarie, det er jo ikke engang tæt på denne situation her.

Utroligt at et så kritisk system som økonomi-systemet kan være ramrt så hård, hvordan har man dog fået sat systemet i brug uden at opdage disse kritiske fejl ? Godt nok dyrt at rette efter systemet er taget i brug, for begge parter !

 • 0
 • 0
#6 Nils Bøjden

Nej, i så fald vil staten gå ind og overtage

Det var sådan set det jeg tænkte. Indenrigsministeriets emergency-squad overtager. De 35 øverste embedsmænd i regionen bliver hældt ud på gråt papir. Bestyrelsen (de regionsvalgte) bliver hældt ud og får herefter prædikatet "ikka valgbare". Indenrigsministeriet sikrer betaling og drift indtil næste valgperiode. Og sådan noget.

 • 1
 • 0
#7 Finn Christensen

Det var sådan set det jeg tænkte. Indenrigsministeriets emergency-squad overtager. De 35 øverste embedsmænd i regionen bliver hældt ud... regionsvalgte bliver hældt ud...

Jeg kan li' den her udvikling :) her er noget med udvikling og fremtid i.

Resultat bliver, at samtlige regioner fremover holder et øje og styr på forretningen, da der er kontant afregning ved kasse 1.

Og vi må sør'm ikke glemme kommunerne, da de forvalter ~75% af vores skattekroner.. her skal der ligeledes kunne indsættes Emergency Squad fra indenrigsministeriet.

(Nej Emergency Squad kan ikke udsendes fra KL eller regionerne, da de to kammeratforeninger har dyrket sammenspisning i utallige år - ringe troværdighed)

Nu mangler vi kun at statsministeriet + rigsrevisionen også har eget Emergency Squad, der indsættes når et ministerium rammes af slendrian. Så kan vi også få ryddet op her, og fremover slippe for 1-2 årlige selvsving i medierne.

 • 1
 • 0
#8 Nils Bøjden

Og vi må sør'm ikke glemme kommunerne, da de forvalter ~75% af vores skattekroner.. her skal der ligeledes kunne indsættes Emergency Squad fra indenrigsministeriet.

Det sker allerede i dag. Kommuner der ikke er i stand til at overholde diverse regler (som regel økonomiske) bliver sat under administration. I øjeblikket er der for første gang i langt tid ingen kommuner under Indenrigsministeriets administration. Sidst var det Syddjurs. Men også Hundested, Odsherred og Vesthimmerland har for nyligt været under administration.

 • 0
 • 0
#10 Henrik Christensen

er der stadig katastrofale problemer.... sikkert uden anden konsekvens, at leverandørerne lider og skattepengene fortsat fosser ud til lappeløsninger, rykergebyrer, overtid... ikke bare forekommer det amatøragtigt på udførelsen, men også på ledelsesplan...

'vi håber snart at...' virker patetisk....

 • 2
 • 0
#11 Finn Christensen

»Vi arbejder på højtryk ...... siger pressechef Carsten Grønning fra IBM til Version2.

Fint nok, men du siger kun hvad dit job kræver... intet faktuelt...?

 • er altså ramt af mindst to fejl..
 • burde de to fejl..blive rettet i løbet af den næste uge...
 • så skal vi tage fat i de klumper, der ligger..
 • Jeg vil ikke sige, at alle fejl så er rettet..
 • vi håber, at fakturaerne gerne skulle stryge igennem systemet siger Morten Fenger.

Jeg mener at Morten Fenger er it + Oracle mand, men han har åbenlyst talent for politisk 'uld i mund' snak. Hvis han har kontakt med systemet og kender detaljerne, så siger denne udmelding, at man ikke kan overskue systemet og problemerne.

Måske netop derfor, at det indtil nu har taget 4 måneder.

Det er næsten en kopi og minder mig om startfasen i Digital tinglysning.

 • 3
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere