Region Sjælland bygger robust datacenter i Ringsted for 46 mio. kr.

10 kommentarer.  Hop til debatten
Region Sjællands nye datacenter huser foreløbig 1.600 servere, men har plads til mange flere, når det skal lægge kapacitet til den milliarddyre platform, der udvikles sammen med Region Hovedstaden.
26. marts 2015 kl. 06:29
errorÆldre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Sikring mod nedbrud som følge af fejl i infrastrukturen har været topprioriteten i konstruktionen af det nye, centrale datacenter i Ringsted, som Region Sjælland nu har indviet. Datacenteret skal nemlig også være parat til at lægge rackkapacitet til den kommende sundhedsplatform, som deles af Region Sjælland og Region Hovedstaden.

Med den nye udvidelse i Ringsted har regionen to primære datacentre i henholdsvis Slagelse og Ringsted, men datacenteret i Ringsted har fået flere ekstra lag af redundans.

»Det er fordi Ringsted kommer til at indgå i en anden redundant sammenhæng, nemlig når vi skal til at køre den fælles sundhedsplatform, vi er ved at implementere. Der vil redundansen vende ind mod Region Hovedstadens center i Hvidovre,« forklarer it-direktør Per Buchwaldt fra Region Sjælland til Version2.

Den fælles sundhedsplatform er et projekt, hvor budgettet anslås at være op mod én milliard kroner, og skal udvikles af amerikanske Epic i samarbejde med NNIT. Platformen skal blandt andet sikre én fælles elektronisk patientjournal i de to regioner.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Selve driften af platformen vil ske således, at hvert af de to datacentre vil have en kørende instans af platformen, men den ene skal kunne trække hele belastningen. Den anden skal kunne tage over, hvis der er problemer, eller hvis den ene skal opdateres. De to datacentre vil således skiftes til at håndtere driften.

Da datacenteret i Ringsted således bliver en kritisk komponent både i Region Sjællands egen it-infrastruktur og i den fælles infrastruktur for de to naboregioner, så er der sket flere opgraderinger for at sikre redundansen. Det vil også på længere sigt kunne centralisere it-driften yderligere.

»Vi har den hensigt, at hvis vi ellers med hensyn til blandt andet latency kan bringe os derhen, hvor vi har ét center i Region Sjælland og ét i Region Hovedstaden, så vil vi mægtig gerne reducere vores eksisterende sekundære centre,« siger Per Buchwaldt.

Redundansen lever på flere punkter op til det højeste niveau for datacentre, som specificeret i Uptime Institutes tier-system. Eksempelvis forsynes datacenteret med strøm fra to forskellige transformerstationer, ligesom al køling og nødgeneratorer også er fuldt dubleret.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Før ombygningen af datacenteret i Ringsted var kapaciteten cirka 600 servere og et storagesystem på 250 terabyte. Nu er kapaciteten øget til foreløbig 1.600 servere og et storagesystem på 1.600 terabyte. Medicinske data i form af røntgenoptagelser, billeder og forskellige typer scanninger er pladskrævende, og derfor er storagekapaciteten udvidet.

Datacenteret har yderligere ét rum, hvor der er plads til 30 rackskabe, samt to andre rum, der er forberedt til at kunne tages i brug som serverrum.

Undervejs i planlægningen af det nye datacenter har regionen undersøgt muligheden for eksempelvis at anvende containerbaserede løsninger, som giver mulighed for hurtig udbygning af kapaciteten.

»Vi har kigget på det, men økonomien i containerbaserede løsninger kunne vi ikke få til at hænge sammen,« siger Per Buchwaldt.

Datacenteret i Ringsted er ifølge regionen arbejdsplads for cirka 100 teknikere, supportere og konsulenter, ligesom det også er base for cirka 120 projektmedarbejdere i forbindelse med udviklingen af den nye sundhedsplatform.

Platformen er ikke blot en ny elektronisk patientjournal, men skal også hjælpe sundhedspersonalet med at stille de rigtige diagnoser og vælge den rette behandling udover at understøtte et lettere administrationsarbejde.

10 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
10
16. april 2015 kl. 12:41

Om ikke ret lang tid er ALLE regionerne fuldt virtualiseret i nye og moderne datacentre. Efterhånden som det software defineret datacenter vinder indpas kan vi snart tage det fornuftige skridt... at nedlægge kommunernes datacentre og lade det blive driftet i regionernes datacentre. Giver mening på alle fronter. Frigør ressoucer i kommunerne til at løse andre it opgaver, sparer strøm, gør daglig drift mere sikker.. og sidst men ikke mindst.. vi slipper af med SKI udbud på datacenter udstyr.

8
30. marts 2015 kl. 12:16

"1600 servere, med plads til mange flere" lyder voldsomt.

Er der tale om fysiske servere, eller virtuelle?

4
26. marts 2015 kl. 12:05

betyde for patienter på sygehusene. Ville deres informationer kunne deles på kryds og tværs af region Sjælland og Hovedstadens sygehuse hvis patienter flyttes / andet?

betyde for læger og sygeplejersker. Ville de kunne dele patient data mellem sygehusene når lægerne holder møder for at diskutere patienternes diagnose, behandling og helbred?

betyde for praktiserende læger. Ville de kunne få test resultater, sende og modtage data med det samme til sygehusene?

So many questions

2
26. marts 2015 kl. 11:50

Hvis Epic er med, så skal det sikkert køre MUMPS.

1
26. marts 2015 kl. 11:35

Det vil være lidt interessant at vide noget om, hvordan de har tænkt sig at designe deres setup på et lidt lavere niveau.

Ligeledes køre hele setuppet microsoft/oracle/linux eller noget helt andet?

Hvad bruger de til overvågning af driften og hvordan håndtere de backup?