Business casen bag Danmarks største sundheds-it-projekt har udtjent sin rolle og vil ikke længere blive opdateret. Det oplyser Region Hovedstaden i en meddelelse.
Business casen – der nu er skrinlagt – forudsagde ellers, at regionen kunne indhente en gevinst på over 10 milliarder kroner ved blandt andet at effektivisere arbejdsgange og automatiserede forløb.
»Business casen var i sagens natur primært teori – bygget på en bestemt metode ved skrivebordet. Erfaringerne med Sundhedsplatformen ude på hospitalerne er derimod reelle,« udtaler regionsrådsformand Sophie Hæstorp Andersen om beslutningen.
»Jeg har tidligere sagt, at business casen var for ‘lyserød’ og ukonkret. Det er naturligt nu, at fokus rettes på de konkrete erfaringer, så vi kan understøtte, at vi rent faktisk når de politiske mål om øget kvalitet,« fortsætter hun.
Version2 har tidligere kunne fortælle, at den milliardbesparelse, som Region H og Region Sjælland ifølge businesscasen kunne få ud af Sundhedsplatformen, er grebet ud af den blå luft.
Besparelsen – som regionerne valgte at indføre i budgetterne fra år ét – bygger på forventning om mere effektive arbejdsgange, men der er ikke nogen empiri til at bakke tallene op.
»Det er kommet bag på mig, at regionerne vælger et it-system og implementerer det uden empirisk dokumentation for de antagelser om adfærdsmæssige forandringer, man opererer med – og som altså ligger til grund for de besparelser, som man regner med, at Sundhedsplatformen vil give,« har professor i sundhedsøkonomi ved Syddansk Universitet Jes Søgaard tidligere sagt til Version2 om business casen.
Netop de nye arbejdsgange har da også taget længere tid at ‘tilpasse og oplære personalet i’ end forventet, oplyser regionen.
Læs også: Aktindsigt: 1,9 mio. kr. for konsulentbistand til 'simpel' business case til Sundhedsplatformen
Regionrådsformanden er dog tilfreds med, at leverandøren har leveret systemet til tiden, at alle hospitaler fik indført systemet til tiden, at Sundhedsplatformen går ikke ned, og at økonomien – som det hedder i meddelelsen – holder.
Business casen blev i sin tid udviklet med assistance fra konsulenthuset Oleto Associates, der modtog over 1,5 millioner kroner (eksl. moms). Dermed skulle opgaven have været sendt i udbud frem for at være tildelt til Oleto direkte, erkendte regionen i juni.