Region Midtjylland erstatter fire gamle datacentre med én ny datacenterhub

Illustration: Region Midtjylland
Ny datacenterhub i Region Midtjylland vil nå op på et niveau, som er i en 'international klassifikation af it-datacentre', lyder beskrivelsen af nyt dobbelt datacenter i Gødstrup.

Region Midtjylland regionsråd har i dag besluttet at bygge et nyt datacenter-hotspot, der skal dække hele regionens hospitaler, ved siden af det nye vestjyske hospital i Gødstrup. Ved beslutningen blev der samtidig blev afsat 3 mio. kr. til projekteringen.

Hotspottet skal huse to datacentre som erstatning for fire eksisterende anlæg. De to centre placeres med 650 meters mellemrum i henholdsvis den sydlige og nordlige del af byggepladsen i Gødstrup. Hvert datacenter bliver på ca. 500 m2.

Økonomi fik regionsrådet til at vælge Gødstrup som nyt regionalt hotspot.

»Vi skærer en tredjedel af energiforbruget ved at samle datacentrene ved det helt nybyggede regionshospital i Gødstrup, som har faciliteter som køling, el med flere kilder og nødstrømsgeneratorer på plads,« siger regionsrådsformand Anders Kühnau (S) ifølge en meddelelse.

Generelt må de to datacentre maksimal være placeret med en afstand på 10 km. Hvis afstanden bliver større, vil der blive så stor forsinkelse i datatrafikken mellem centrene, at data i de to centre ikke til enhver tid er helt identiske.

Den tekniske baggrund for beslutningen om én central datahub er, at regionens it-systemer i dag afvikles i datacentre og ikke på brugerens pc. Alle data er ligeledes lagret i de centrale datacentre.

Udover Gødstrup var Aarhus i spil som lokation for den nye samlede facilitet. Begge steder oplyser regionen, at der er etableret en meget robust og fleksibel forsyningsstruktur, som omfatter forsyning af køling og el med flere kilder, herunder forsyning fra nødstrømsgeneratorer.

Overslagsprisen for Gødstrup lå på 53,3 mio. kr., mens Aarhus-løsningen er beregnet til at blive 2,2 mio. kr. dyrere. Det skyldes bl.a., at Aarhus-løsningen ville kræve en lokalplan, at grundudgifterne er højere, og at forsyningsledningerne til el og køl ville blive længere. Til gengæld kræver Gødstrup-centret, at regionsnettet udbygges med en ekstra fiber til stedet.

Aarhus blev fravalgt efter indstilling fra forretningsudvalget.

Regionen vurderer, at man med beslutningen kan etablere en datacenterkapacitet »til et niveau, som er i en international klassifikation af it-datacentre. Niveauet indebærer blandt andet, at komponenter i datacentret kan vedligeholdes eller udskiftes under fuld drift«, lyder det i sagsgennemgangen.

Fra fire til et center

Regionen har i dag fire datacentre i Horsens, Holstebro, Aarhus og et hos TDC, som bliver afviklet. Datacentret i Holstebro lukker, fordi hospitalet er solgt.

Alle fire centre er dyre at drive, fordi de anvender forældet teknologi, der sluger meget energi og og skal bruge meget nedkøling for at fungere, anfører regionen.

De to nye datacentre i det samlede hotspot står efter planen klar til brug i oktober 2020.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Følg forløbet
Kommentarer (5)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
#4 Jesper Frimann

Hvis begge de datacentre brænder, vil hele sygehuset i forvejen være brændt, og dermed vil man formentlig stå med en endnu større katastrofe, end tabet af datacenteret.

Fra Artiklen:

der skal dække hele regionens hospitaler

Det vil sige, at hvis sygehuset i Gødstrup brænder, så vil IT-en på alle andre hospitaler i Regionen ikke virke, om patienterne vil skulle til andre regioner. Så ja..

// Jesper

  • 1
  • 0
#5 John Kalmar

Hvis man tegner en lige linje mellem de to foreslåede datacentre, så er de 650 meters afstand fordelt ca. sådan: først 200 meter parkeringsplads, så 250 meter sygehus, så 100 meter grønt område inkl. en lille sø og så 100 meter parkeringsplads.

Uden at have forstand på hverken sikring af datacentre eller brandudvikling, så synes jeg da det lyder rimelig fornuftigt. Hvis jeg skulle give et lægmandsgæt på et godt brandbælte ville "stor parkeringsplads" være et af mine første bud.

  • 0
  • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere