Region Midtjylland erstatter fire gamle datacentre med én ny datacenterhub

30. maj 2018 kl. 16:125
Region Midtjylland erstatter fire gamle datacentre med én ny datacenterhub
Illustration: Region Midtjylland.
Ny datacenterhub i Region Midtjylland vil nå op på et niveau, som er i en 'international klassifikation af it-datacentre', lyder beskrivelsen af nyt dobbelt datacenter i Gødstrup.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Region Midtjylland regionsråd har i dag besluttet at bygge et nyt datacenter-hotspot, der skal dække hele regionens hospitaler, ved siden af det nye vestjyske hospital i Gødstrup. Ved beslutningen blev der samtidig blev afsat 3 mio. kr. til projekteringen.

Hotspottet skal huse to datacentre som erstatning for fire eksisterende anlæg. De to centre placeres med 650 meters mellemrum i henholdsvis den sydlige og nordlige del af byggepladsen i Gødstrup. Hvert datacenter bliver på ca. 500 m2.

Økonomi fik regionsrådet til at vælge Gødstrup som nyt regionalt hotspot.

»Vi skærer en tredjedel af energiforbruget ved at samle datacentrene ved det helt nybyggede regionshospital i Gødstrup, som har faciliteter som køling, el med flere kilder og nødstrømsgeneratorer på plads,« siger regionsrådsformand Anders Kühnau (S) ifølge en meddelelse.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Generelt må de to datacentre maksimal være placeret med en afstand på 10 km. Hvis afstanden bliver større, vil der blive så stor forsinkelse i datatrafikken mellem centrene, at data i de to centre ikke til enhver tid er helt identiske.

Den tekniske baggrund for beslutningen om én central datahub er, at regionens it-systemer i dag afvikles i datacentre og ikke på brugerens pc. Alle data er ligeledes lagret i de centrale datacentre.

Udover Gødstrup var Aarhus i spil som lokation for den nye samlede facilitet. Begge steder oplyser regionen, at der er etableret en meget robust og fleksibel forsyningsstruktur, som omfatter forsyning af køling og el med flere kilder, herunder forsyning fra nødstrømsgeneratorer.

Overslagsprisen for Gødstrup lå på 53,3 mio. kr., mens Aarhus-løsningen er beregnet til at blive 2,2 mio. kr. dyrere. Det skyldes bl.a., at Aarhus-løsningen ville kræve en lokalplan, at grundudgifterne er højere, og at forsyningsledningerne til el og køl ville blive længere. Til gengæld kræver Gødstrup-centret, at regionsnettet udbygges med en ekstra fiber til stedet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Aarhus blev fravalgt efter indstilling fra forretningsudvalget.

Regionen vurderer, at man med beslutningen kan etablere en datacenterkapacitet »til et niveau, som er i en international klassifikation af it-datacentre. Niveauet indebærer blandt andet, at komponenter i datacentret kan vedligeholdes eller udskiftes under fuld drift«, lyder det i sagsgennemgangen.

Fra fire til et center

Regionen har i dag fire datacentre i Horsens, Holstebro, Aarhus og et hos TDC, som bliver afviklet. Datacentret i Holstebro lukker, fordi hospitalet er solgt.

Alle fire centre er dyre at drive, fordi de anvender forældet teknologi, der sluger meget energi og og skal bruge meget nedkøling for at fungere, anfører regionen.

De to nye datacentre i det samlede hotspot står efter planen klar til brug i oktober 2020.

5 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
5
31. maj 2018 kl. 17:45

Hvis man tegner en lige linje mellem de to foreslåede datacentre, så er de 650 meters afstand fordelt ca. sådan: først 200 meter parkeringsplads, så 250 meter sygehus, så 100 meter grønt område inkl. en lille sø og så 100 meter parkeringsplads.

Uden at have forstand på hverken sikring af datacentre eller brandudvikling, så synes jeg da det lyder rimelig fornuftigt. Hvis jeg skulle give et lægmandsgæt på et godt brandbælte ville "stor parkeringsplads" være et af mine første bud.

3
31. maj 2018 kl. 11:48

Eller for den sags skyld brand.

Hvis begge de datacentre brænder, vil hele sygehuset i forvejen være brændt, og dermed vil man formentlig stå med en endnu større katastrofe, end tabet af datacenteret.

De 10 km kommer vel af afstanden man kan køre FibreChannel eller Infiniband, over 'almindelig' fiber?

2
31. maj 2018 kl. 08:44

Eller for den sags skyld brand.

1
31. maj 2018 kl. 07:46

...mellemrum er ikke sikre mod et fysisk angreb eller større naturfenomen, der burde være min. 5 km mellem datacentrene.