Ældre danskere har alvorlige udfordringer med at bruge myndighedernes vaccine-bookingsystem, og systemets brugergrænseflade har udløst kritik fra både Ældresagen og flere lægeorganisationer.
Blandt andet er det ikke muligt at se den næste ledige tid, når man logger på, og i stedet skal de vaccine-parate borgere klikke sig igennem alle datoer på en måned for at se, om der er noget ledigt.
Men det skal være slut fra uge 8, lyder det nu fra Region Nordjylland, der er ansvarlig for systemet.
»Vi arbejder hårdt på at forbedre brugergrænsefladen, og i næste uge er vi klar til at kunne vise næste ledige tid. Men som vi også så det med coronaprover.dk, er det udfordrende at bygge noget så hurtigt, som tingene går lige nu. Vi bygger, mens vi flyver,« siger Lone Kaalund Thiel, der er kontorchef for national og tværsektoriel it.
Regionen udvikler systemet sammen med leverandøren Synlab, der også står bag coronaprover.dk, og ifølge Lone Kaalund Thiel er der tale om en langt mere kompleks løsning end den slags booking-systemer, man kender fra servicebranchen.
»Det er meget mere end bare et bookingsystem. Det har sammenhænge helt ud til praktiserende lægers systemer, og det integrerer både med Det Danske Vaccinationsregister og invitations-systemet fra centralt hold. Så det er noget helt andet end den slags systemer, man for eksempel kender fra frisøren,« siger hun.
Ifølge Lone Kaalund Thiel komplicerer det blandt andet sagen, at de ledige tider, der skal præsenteres for den enkelte borger, vil variere alt efter præcis hvilken vaccine, borgeren tilbydes.
Er der tale om vaccinen fra Pfizer/Biontech, skal tiderne for eksempel ligge med tre ugers mellemrum, mens det forholder sig anderledes med andre vacciner.
Og selvom det er regionerne, der skal offentliggøre ledige tider, er det SSI der inviterer den enkelte borger.
»Når folk bliver inviteret fra central hånd, skal der også være lagt tider ud, men de to ting sker ikke fra samme sted. Og tiderne skal passe sammen i forhold til det pågældende vaccine-forløb for den enkelte borger. Så der er en masse kompleks forretningslogik nedenunder systemet, der gør det til en kompleks opgave,« siger Lone Kaalund Thiel.
»Men det ser borgeren selvfølgelig ikke, og mange har en dårlig oplevelse. Det er da vildt irriterende.«