Region lover forbedring af kritiseret vaccine-booking: Ændringer klar om få dage

Illustration: Falck
Kritikken har haglet ned over det it-system, danske borgere bruger til at booke tider til corona-vaccination. Nu lover Region Nordjylland, at man er klar med en forbedret brugergrænseflade i uge 8.

Ældre danskere har alvorlige udfordringer med at bruge myndighedernes vaccine-bookingsystem, og systemets brugergrænseflade har udløst kritik fra både Ældresagen og flere lægeorganisationer.

Blandt andet er det ikke muligt at se den næste ledige tid, når man logger på, og i stedet skal de vaccine-parate borgere klikke sig igennem alle datoer på en måned for at se, om der er noget ledigt.

Men det skal være slut fra uge 8, lyder det nu fra Region Nordjylland, der er ansvarlig for systemet.

»Vi arbejder hårdt på at forbedre brugergrænsefladen, og i næste uge er vi klar til at kunne vise næste ledige tid. Men som vi også så det med coronaprover.dk, er det udfordrende at bygge noget så hurtigt, som tingene går lige nu. Vi bygger, mens vi flyver,« siger Lone Kaalund Thiel, der er kontorchef for national og tværsektoriel it.

Læs også: Vaccinesystem får hård kritik af foreninger: »En meget, meget primitiv udgave«

Regionen udvikler systemet sammen med leverandøren Synlab, der også står bag coronaprover.dk, og ifølge Lone Kaalund Thiel er der tale om en langt mere kompleks løsning end den slags booking-systemer, man kender fra servicebranchen.

»Det er meget mere end bare et bookingsystem. Det har sammenhænge helt ud til praktiserende lægers systemer, og det integrerer både med Det Danske Vaccinationsregister og invitations-systemet fra centralt hold. Så det er noget helt andet end den slags systemer, man for eksempel kender fra frisøren,« siger hun.

Læs også: Problemer med coronaprover.dk: Flere kan ikke bestille test-tider

Ifølge Lone Kaalund Thiel komplicerer det blandt andet sagen, at de ledige tider, der skal præsenteres for den enkelte borger, vil variere alt efter præcis hvilken vaccine, borgeren tilbydes.

Er der tale om vaccinen fra Pfizer/Biontech, skal tiderne for eksempel ligge med tre ugers mellemrum, mens det forholder sig anderledes med andre vacciner.

Og selvom det er regionerne, der skal offentliggøre ledige tider, er det SSI der inviterer den enkelte borger.

»Når folk bliver inviteret fra central hånd, skal der også være lagt tider ud, men de to ting sker ikke fra samme sted. Og tiderne skal passe sammen i forhold til det pågældende vaccine-forløb for den enkelte borger. Så der er en masse kompleks forretningslogik nedenunder systemet, der gør det til en kompleks opgave,« siger Lone Kaalund Thiel.

»Men det ser borgeren selvfølgelig ikke, og mange har en dårlig oplevelse. Det er da vildt irriterende.«

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Følg forløbet
Kommentarer (25)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#1 Jørgen A Thomsen

Min svigermor på 82 fik i dag en indbydelse til vaccination i sin eboks, og ved at jeg ledte hende til at klikke på www.vacciner.dk i indbydelsen kom hun ind på hjemmesiden, stod i kø i 5 minutter og efter login med NEMid kom der automastisk to tider op til hhv 1. og 2. vaccination. Hvis hun ikke kunne bruge dem, så kunne hun klikke på en knap AFBESTIL ud for hver tid, men da hun kunne, så ved jeg ikke, hvad der ville ske derefter.

Ved udprint af siden, som hun altid gør, kom kun første tid ud, mens anden tid var forkortet uden at angive tidspunktet. Jeg måtte lave et screendump og printe det ud for hende.

Dog skal det siges, at min svigermor aldrig nogensinde selv ville have fundet ud af at bruge dette system. Hun kan stadig logge ind og læse breve på eboks og gå ind i sin netbank, men dermed er grænsen også nået for IT-forståelsen.

"Kø ? Jamen, hvad er det for noget? Jeg står da ikke i nogen kø. Hvor og hvornår skal jeg stå i kø ?"

 • 8
 • 0
#2 Thomas Rasmussen

De her borgere skal slet ikke være digitale. De har krav på, når it'en bliver for indviklet, at blive fritaget for digital selvbetjening. Desværre har kommunerne intet incitament til at hjælpe disse mennesker, som de skal ifølge loven, ligesom stat og regioner gør en stor indsats for at lokke alle ind i digitaliseringsregimet.

Der er desværre heller ikke mange it-kyndige, der vil kæmpe deres sag, for vi mener jo bare at digitale processer er geniale, eftersom vi selv laver dem.

Summa summarum: regionernes "problem" er strukturelt, og den manglende retssikkerhed kommer til at koste menneskeliv. Nu skal jeg have min makrelmad og pudse vinduer.

 • 14
 • 2
#4 Christian Nobel

Jeg synes da vi har gjort det i et par artikler de seneste dage? Og de bliver jo ved med at komme.

Jeg vil da nok også sige, at på nærværende forum, beregnet for IT-professionelle, er der mange kritiske røster over for den blinde digitalisering der foregår - måske lige præcis fordi IT-professionelle ikke har den benovelse over for magisk IT-sovs som visse andre segmenter lider af, men kan se igennem og dermed ved hvornår man skal lade være.

Jeg lever selv af og med IT, og mener selv at jeg laver nogle gode løsninger som mine kunder har glæde af, men jeg mener så sandelig også at der er mange ting der ikke er tjent med at der sættes strøm til - og at hvis man gør det, så skal systemet være til for borgerne, ikke omvendt.

 • 10
 • 0
#5 Jens Peter Jensen

men jeg mener så sandelig også at der er mange ting der ikke er tjent med at der sættes strøm til - og at hvis man gør det, så skal systemet være til for borgerne, ikke omvendt.

Og især skal det være muligt og nemt som borger at bruge ydelsen (f.eks. at booke tid til vaccinering) uden om den digitaliserede portal (og man skal som borger ikke begrunde, hvorfor man ikke bruger den digitale udgave) - den digitale udgave skal kun være et tilbud, ikke et krav.

 • 8
 • 0
#6 Benjamin Balder

Der findes nogle standarder helt fra EU-niveau angående, hvordan brugergrænseflader bør være. Der findes også krav om, hvordan private data og sikkerhed bør indrettes.

Men tilsyn er fortsat mangelfulde.

Der mangler både en it-haveri-kommission for de helt store projekter, men der mangler også et mindre tilsyn til de små projekter.

Ganske som man kører sin bil igennem syn, kunne alle borger-vendte services køres igennem et syn, hvor fagfolk gennemser, at siden er printervenlig, fungerer for farveblinde, ikke er unødvendig kompliceret, fungerer i alle browsere mv.

Som bekendt med straf, så kan alene eksistensen af en lov være forebyggende. Hvis man har et tilsyn, som er omkostningsfuldt at dumpe, vil leverandørerne også være nødt til at gøre sig mere umage. Og måske også helt undlade at digitalisere, når det i bund og grund ikke giver mening.

 • 7
 • 0
#7 Bjørn Agger

De her borgere skal slet ikke være digitale. De har krav på, når it'en bliver for indviklet, at blive fritaget for digital selvbetjening. Desværre har kommunerne intet incitament til at hjælpe disse mennesker, som de skal ifølge loven, ligesom stat og regioner gør en stor indsats for at lokke alle ind i digitaliseringsregimet.

Min svigermor er 85. Jeg viste hende første gang, hvordan hun skulle logge på (jeg kørte fjernovertagelse af hendes PC). Anden gang så jeg, at hun selv kunne, så for hende var det heldigvis ikke så svært. Udover, at hun var pissed over så mange gange, hun skulle logge ind for af en tid. Hun har nu fået tid til 1. og 2. vaccination :) Så lad venligst være med at skære alle ældre over en kam :)

Mvh Bjørn

 • 2
 • 7
#8 Anne-Marie Krogsbøll

Jeg kan ikke se, at man skærer alle ældre over én kam ved at konstatere, at der er mange ældre, som må stå af der.

Der er mange ældre, der stadig kan hænge på, men hvad beviser det? Ingenting. Der er også mange, som ikke kan hænge på, og de svigtes. Jeg har selv ældre familiemedlemmer (i 90-erne) - de var digitalt selvhjulpne indtil for få år siden. Men nu har alderen indhentet dem, og de må give fortabt: Dårligt syn, dårlig motorik, dårlig hukommelse og overblik. Det kan ske for hvem som helst, og vi andre må bare håbe og be´ til, at vi ikke kommer i den situation engang, for de er temmelig lost ift. f.eks. vaccinebooking, og hvis ikke vi var nogen omkring dem, som tog over, ville de aldrig blive vaccinerede. Ve de stakler, som ikke har familiemedlemmer til at tage over.

 • 16
 • 3
#9 Peter Kyllesbeck

Fik besked om vacciner tidligt i morges på "Min læge"-app'en, hvor der var anbefalet vaccinering to dage (to stik). Jeg skyndte mig ind på vacciner.dk, hvor jeg kunne booke to tider, den første på tirsdag, den anden 23 dage senere.

Først da jeg fik SMS'er som bekræftelse på de to bookede tider, dukkede en SMS fra e-Boks om tilbud om vaccination op. Jeg formoder, jeg ikke ville kunne booke tider, hvis ikke der var åbnet for mig.

Det hele klaret på mindre end 15 min. Intet bøvl med gentagne logins.

 • 0
 • 0
#11 Christian Nobel

Der er mange ældre, der stadig kan hænge på, men hvad beviser det?

Hvilket får mig til at tænke på - hvad sker der når nu de ældre (eller andre som rammes af hæmmende sygdom eller lignende) ikke mere kan "hænge på"?

Er det så ligeså let at komme ud af digitaliseringens omklamring som det er at bliver presset ind, eller må disse borgere acceptere at leve i limbo?

 • 5
 • 0
#13 Peter Kyllesbeck

Nu har man tilsyneladende forbedret oplevelsen ved at præsentere den første ledige tid i nærheden automatisk dukke op.

Før kunne man vælge sted, og så kunne man forsøge sig med tider, til man fandt en ledig plads, eller forsøge sig med en tid og søge en mulig plads på et af de mulige steder. Hvordan kunne man overhovedet frigive en sådan brugerflade?

 • 5
 • 0
#14 Anne-Marie Krogsbøll

""

Hvilket får mig til at tænke på - hvad sker der når nu de ældre (eller andre som rammes af hæmmende sygdom eller lignende) ikke mere kan "hænge på"?

Er det så ligeså let at komme ud af digitaliseringens omklamring som det er at bliver presset ind, eller må disse borgere acceptere at leve i limbo?

Jeg kan kun tale for mine egne gamle familiemedlemmer, Christian Nobel. De er afmeldt digital post (det har jeg ordnet for dem) - men jeg forsøger at klare sundhed.dk, egen læge, borger.dk, Skat og den slags for dem digitalt, da posten ikke altid er lige pålidelig. Hos Skat er det ikke så ligetil at bede om papirbreve. Det falder ikke ind under den "almindelige" afmelding af digital post - man skal, har jeg fået at vide, henvende sig i hver enkel afdeling. Så der er det bare at håbe, at jeg opdager, hvis der gemmer sig noget et sted.

Mht. vaccinerne så gav det meget uro og nervøsitet hos dem, at der gik lang tid, inden der kom en invitation. Så opdagede jeg tilfældigt, at på sundhed.dk er der et menupunkt, der hedder "Vaccinationer" - og under dette et andet punkt, der hedder "Anbefalede vaccinationer". Og sørme om ikke der viste sig at ligge en invitation der - som lå der en uge før papirbrevet nåede frem med PostNord.

Det opdagede vi for sent, det var bestemt ikke nemt at finde, for der ligger ikke noget af den slags under menuen på forsiden om "Covid-19"-relaterede ting. Det havde da ellers været smart, at det var samlet sammen med andet covid-19-stof, såsom testsvar og den slags. Men nej. Og det lå heller ikke som meddelelse på MinSundhedsplatform.

Så da de endeligt fik invitationerne, så var de en uge forsinkede, og tiderne var væk - de måtte så vente på næste sending. Jeg brugte mange, mange timer på at tjekke bookingtider, og i telefonkø for at finde ud af, hvornår der var håb om en tid. Det var et virkeligt bøvlet system.

Det lykkedes til sidst - den ene ægtefælde fik tid i Hillerød - Moderna - den anden i Herfølge - Pfizer. De har ikke bil.....Familien fik set det smukke Sjælland...

I Hillerød var der kaos. Skiltningen var forkert. Gamle og syge stod og måtte vente ude på en parkeringsplads i regn og blæst en af de rigtigt kolde dage - med rollatorer, uden overtøj og den slags - for det havde ingen jo forventet - at de skulle stå og vente udendørs. I Herfølge gik det fint - meget bedre organiseret.

Det skal siges, at Herlev Kommune faktisk ringede på et tidspunkt og tjekkede, om der var problemer medc vaccinationerne - det var jo fint, sådan er det vist ikke alle steder. På det tidspunkt havde der bare allerede været en del lange, nervøse og vaccinestressede uger. Alt i alt var de nok heldigere end så mange andre, trods alt - de har fået deres 1. vaccine. Jeg læste om en 90-årig, som var travet 10 km for at nå frem til vaccinationsstedet - sikke en bedrift.

Mht. anden kommunikation med sygehuse og den slags (den slags er der meget af i den alder) så kommer det i princippet - og også ofte i praksis - som regel på papir. Men der er mange ting, der kan glippe (aflysning og flytning af tider og den slags) og blive misforstået, så jeg er tit på minsundhedsplatform.dk for dem. Det er trods alt ofte nemmere end at skulle igennem på telefon til travle hospitalsafdelinger. Og mht. prøvesvar og den slags så går det meget nemmere digitalt, end hvis man skal orienteres af en læge - det kan godt tage tid.

Så det kan sikkert lade sig gøre at undvære digital post - der er bare ofte noget der kikser.

 • 3
 • 2
#16 Christian Nobel

ægtefælle

Ja den skal man passe på ikke at falde i :-D

Nej, mit spørgsmål gik ikke så meget på dem der aldrig et tilmeldt, men på hvad der sker for dem der er lokket i fælden (altså digitaliseringsfælden) når de ikke er i stand til at "selvbetjene" sig mere?

 • 4
 • 0
#20 Anne-Marie Krogsbøll

Nej, mit spørgsmål gik ikke så meget på dem der aldrig et tilmeldt, men på hvad der sker for dem der er lokket i fælden (altså digitaliseringsfælden) når de ikke er i stand til at "selvbetjene" sig mere?

Det var egentligt også det, jeg svarede på, lidt uklart, måske. Men de har været digitale indtil for et par år siden, hvor jeg så måtte framelde dem - de begyndte at få problemer med at klare det.

 • 2
 • 0
#21 Anne-Marie Krogsbøll

Jeg ved fra andre ældre familiemedlemmer, som aldrig har været digitale, at de havde et hyr med at blive frameldt for nogle år siden, da det blev "tvang" at være digital. De blev kostet rundt fra den ene borgerservice til den anden i København, inden det lykkedes.

 • 2
 • 0
#22 Nis Schmidt

Et ord: "Skammeligt", betegner den offentlige, klamme tilgang til digitalisering. Overfor her er en del ganske uhyggelig læsning!

Den enkelte medarbejder kan næppe bebrejdes, men "systemet" ...?

"Group think" er den tekniske betegnelse for "vi ved bedst" og man skal (som nævnt) have ganske meget energi/tålmodighed for at trænge gennem "sovsen" ned til de lag, hvor den oprindelige hensigt kan anes; men ingen lever evigt, uanset hvor meget man prøver at holde sig i form.

 • 2
 • 1
#23 Thomas Rasmussen

Vi burde lige få ryddet den misforståelse af vejen, at det er ældre medborgere generelt, som har problemer med digitalisering. Mange "ældre" kan skam godt, Men det gælder for alle aldersgrupper, at nogen bare ikke kan.

Pointen er, at myndighederne snyder, når de ikke vil anerkende, at en fx 32-årig ikke kan finde ud af den digitale forvaltning. For så er manden eller kvinden jo vokset op med PlayStation og er fuldt kapabel og digital indfødt, synes filosofien at være. Digital forvaltning er desværre karakteriseret ved, at når noget ikke fungerer, er det brugeren, der fejler, aldrig systemet.

 • 4
 • 0
#24 Petrr Petersen

Nu har man vist siden oktober, og nok også tidligere, at der ville komme en vaccine, og at man skulle bruge et booking system til at give folk en tid. Hvorfor har man så ikke brugt tiden på at udvikle og gennemteste et system således at alle disse begynder fejl er blevet rettet inden de nåede ud til slutbrugeren?

 • 0
 • 0
#25 Christian Nobel

Nu har man vist siden oktober, og nok også tidligere, at der ville komme en vaccine, og at man skulle bruge et booking system til at give folk en tid. Hvorfor har man så ikke brugt tiden på at udvikle og gennemteste et system således at alle disse begynder fejl er blevet rettet inden de nåede ud til slutbrugeren?

Man har vidst i et år at vi havde at gøre med en sygdom som er så smitsom at det er nødvendigt med en vaccine.

Men alligevel har regeringen det med det, som DSB med vinteren.

Tilsvarende er det imo mangel på rettidig omhu at man først begynder at planlægge genåbningsplaner når det politiske pres er for højt.

Som ingeniør krummer jeg tæer over den fuldstændige manglende forståelse for regulering - allerede når man lukker ned skal man definere hvornår man lukker op, og så skal man definere tærskelværdier som udløser en handling.

 • 1
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere