Region H undersøger Sundhedsplatformen for skjulte omkostninger

9. maj 2018 kl. 05:117
Region H undersøger Sundhedsplatformen for skjulte omkostninger
Illustration: Morten Egedal.
Der er afsat 156 millioner kroner til udviklingen af Sundhedsplatformen i år, men ingen kender udgifterne til produktionstab, oplæring af personale og andre afledte omkostninger. Nu har Region Hovedstaden bestilt en grundig analyse.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Hvad koster det at drive Sundhedsplatformen? Det er der tilsyneladende ikke nogen, der på nuværende tidspunkt har det fulde overblik over, og derfor har Region Hovedstaden på det seneste regionsrådsmøde 17. april i år bestilt en grundig gennemgang af EPJ-systemets driftsomkostninger.

Det var regionsrådsmedlem Jacob Rosenberg fra Liberal Alliance, der bragte det manglende økonomiske overblik op på mødet, og ifølge ham mangler der blandt andet indsigt i, hvad det koster at tage klinisk personale ud af den daglige drift, så de kan undervise deres kollegaer i brugen af Epic-systemet.

»Jeg mangler et overblik over økonomien,« sagde han på mødet og pointerede, at de 156 millioner kroner, der er afsat til udvikling af Sundhedsplatformen i år, ikke giver det fulde billede af omkostningerne.

»Det er ikke de eneste udgifter, der er i spil - der er en masse skjulte omkostninger. Der er en årlig afgift for systemet, der er afledte omkostninger til at trække personale ud af den daglige klinik for at holde ved lige og undervise og alt muligt mærkeligt, der er rigtig svært at sætte tal på.«

Artiklen fortsætter efter annoncen

Regionsrådsformand Sophie Hæstorp Andersen fra Socialdemokratiet foreslog herefter, at man bestilte en grundig undersøgelse, som nu forventes at ligge klar i løbet af et par måneder.

Den faste it- og udviklingsorganisation bag Sundhedsplatformen hos Center for It, Medico og Telefoni (CIMT) blev sidste år forøget med 230 ansatte fra 120 til 350, og den samlede omkostningsbevilling til it-støttefunktionen er fra 2017 til 2018 steget med 151,6 millioner.

Det betyder, at den i år hedder 1,58 milliarder kroner.

Tirsdag kom det frem, at også Region Sjælland vil undersøge økonomiske aspekter af Sundhedsplatformen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Regionsrådsformand Heino Knudsen (S) er frustreret over, at Region Sjælland har betalt Epic og NNIT 700 millioner kroner for Sundhedsplatformen, mens Region Syd tilsyneladende slipper med at betale 252 mio. kr. for Systematics EPJ-system. Derfor har han nu bestilt en undersøgelse af forskellene på de to systemer.

Du kan finde beslutningsgrundlaget for Region Hovedstadens undersøgelse af driftsomkostninger til Sundhedsplatformen her.

7 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
7
11. maj 2018 kl. 09:22

Tak for svar, Louise Klint.

”RELATIONSMARKEDSFØRING”

Tænk, at der faktisk er noget, der hedder det :-) Så er det vist slået fast en gang for alle, at det er det, der sker på UGM. Men tænk, at vore topembedsfolk og ledere ikke kan gennemskue det. De har måske bare ikke lyst til at gennemskue det, fordi Harry Potterworld på den anden side af jorden er alt for spændende og karrierefremmende?

6
11. maj 2018 kl. 07:36

Du har fuldstændig ret. Dette ”kursus” er en fis i en hornlygte. Det er godt med din vedholdenhed.

Det er ”RELATIONSMARKEDSFØRING”, som Epic tilmed får deres kunder til at betale for!

(Jeg skal ud af døren, vender tilbage senere. Venligst).

5
11. maj 2018 kl. 07:00

Jeg tænker denne aktivitet konteres under ”Opkvalificering og Uddannelse”.

Ja, muligvis, og det kunne være rart at få opklaret. Men jeg stiller mig tvivlende overfor, om udbyttet står mål med udgifterne her. Jeg har forsøgt at få aktindsigt i afrapportering/evaluering af udbyttet af rejsen efter hjemkomst sidste gang - en sådan er ikke foregået.

I programmet i år er bl.a. kursus/foredrag i håndtering af opioid-problemerne (jeg ved ikke, om det er et af de emner danske deltagerne opsøger). Bestemt et vigtigt emne - men er det hensigtsmæssigt t rejse over Atlanten for? Kunne man ikke få mere udbytte ved at invitere dygtige eksperter i den slags til at give oplæg/foredrag for en større gruppe medarbejdere herhjemme, end at sende nogle enkelte ledere over Atlanten?

Og hvis det er kurser og oplæg med henblik på håndtering af selve Sundhedsplatformen, ville det så ikke være mere økonomisk at undervise en større medarbejdergruppe herhjemme - for nylig kunne man læse, at omkring halvdelen fortsat ikke har været på kursus i at betjene SP?

Jeg vil endnu engang prøve at få aktindsigt i, hvad de danske deltagere bruger tiden på derovre. Jeg tror, der fra Epic's side er tale om en blanding af salgsmesse og kultopbygning - og det skal vi ikke betale millioner for, for det gør mere skade end gavn.

Men uanset hvad: Er det en fast, måske/måske ikke skjult udgift, man kontraktligt har bundet sig til fremover? Det kunne være rart at få frem i lyset.

4
11. maj 2018 kl. 06:51

Er også ved at være lidt metaltræt af at høre den evindelige sang om at”Sundhedsplatformen holder budgettet”. Det er selvfølgelig også nemt at melde ud, hvis man ikke kender de eksakte omkostninger.

Hvad koster det eksempelvis i ”tabt produktion”, at tage højtuddannet og -specialiseret personale (læger, bl.a.) ud af klinikken/den daglige drift og i stedet sætte dem til at kode og oplære kollegerne i systemet, som de såkaldte ”kliniske byggere”?

Jeg synes, det tyder på at være en gevinst med nye kræfter i Regionsrådet. En ægte gevinst! Vi må desværre også sige farvel til andre: I administrationen stopper Regionsdirektør, Hjalte Aaberg, med årets udgang.https://www.regionh.dk/presse-og-nyt/pressemeddelelser-og-nyheder/Sider/Hjalte-Aaberg-stopper-om-regionsdirektoer-ved-udgangen-af-2018.aspx

3
11. maj 2018 kl. 06:46

Jeg tænker denne aktivitet konteres under ”Opkvalificering og Uddannelse”.

2
9. maj 2018 kl. 12:44

Hvorfor undersøge dette igen? Det fremgår vel af den grundige business case.

1
9. maj 2018 kl. 10:16

Mon de 1,5-2 millioner og 50 - 60 arbejdsuger man (sandsynligvis årligt, baseret på 2017) bruger på at sende ledende medarbejdere til User Group Meeting i Harry Potterland i Verona, Wisconsin, er regnet med i de skjulte eller i de kendte driftsomkostninger?https://ugm.epic.com/

Er det en del af kontrakten at sende et vist antal medarbejdere afsted - eller var det en engangsforeteelse i 2017 som belønning for hårdt implementeringsarbejde?