Region H: Syddanmark får EPJ for 252 mio. - hvorfor har vi betalt knap to milliarder?

Illustration: Morten Egedal
Sundhedsplatformen har skabt store problemer i både Region Hovedstaden og Region Sjælland. Nu vil hovedstaden have undersøgt, hvorfor Epics system er så meget dyrere end det, man har købt i Region Syd.

Opdateret kl. 11.23 med afsnit om Total Cost of Ownership.

Hvorfor skal et EPJ-system være flere hundrede procent dyrere i Region Hovedstaden end i Region Syd?

Det spørgsmål vil et enigt regionsråd nu have svar på, og på et regionsrådsmøde tirsdag i denne uge blev det derfor besluttet at iværksætte en undersøgelse af prisforskellen på Sundhedsplatformen og det EPJ-system fra Systematic, som Region Syd netop har bestilt.

»Det undrer os, at Region Syd kan få et EPJ-system for 252 millioner kroner, når vi har måttet betale næsten to milliarder for Sundhedsplatformen,« sagde Line Ervolder fra Det Konservative Folkeparti, der stillede forslaget på mødet.

»Hvis nu Sundhedsplatformen var et brandgodt system, der leverede både på kvalitet og brugertilfredshed, så var svaret nok åbenlyst. Men da det ikke synes at være tilfældet jævnfør den seneste brugertilfredshedsundersøgelse hvor op mod 70 procent af lægerne svarede, at det ikke var glade for systemet, og samtidig har store udfordringer med medicin, datastyring og andre ting, så vil vi meget gerne have en redegørelse for, hvad der måtte retfærdiggøre en sådan prisforskel.«

Ønsket om at få udarbejdet en redegørelse mødte bred opbakning og kommer blot en uge efter at Region Syd bestilte en lignende undersøgelse af, hvorfor Epics system er så meget dyrere.

Læs også: Region H undersøger Sundhedsplatformen for skjulte omkostninger

Mere komplekst end bare dyrest og billigst

Prisforskellen på de to systemer er dog ikke så sort/hvid, som det kan lyde.

Udover at det er to forskellige systemer til meget forskellige regioner, bruger man forskellige finansieringsmodeller i regionerne.

»Vi har lagt et større beløb med det samme for at få et billigere forløb senere, mens man i syd, som vi forstår det, gør det omvendt,« sagde Lars Gaardhøj (S) på mødet.

Regionsrådsformand Sophie Hæstorp Andersen (S) pointerede i øvrigt, at Systematics tilbud med IBM var det dyreste, da EPJ-løsningen til Region Hovedstaden var i udbud.

»Men vi vil da meget gerne iværksætte en redegørelse, og det havde vi nok gjort uanset det medlemsforslag i dag, fordi det bliver efterspurgt af alle partier,« sagde hun.

Regionsrådsformanden har ret, hvis man ser på vurderingen af 'det økonomisk mest fordelagtige tilbud,' hvor IBM sammen med Systematic blev nummer tre ud af tre i slutrunden - med Cerner som nummer 2.

Men ser man på den laveste totalpris (TCO, inkl. seks års vedligehold og support) var Epic faktisk taberen, som Version2 tidligere har beskrevet - uden at det konkrete prisbud fremgik af det udbudsnotat, vi fik tilsendt.

Læs også: Aktindsigt: Sundhedsplatformen vandt på it-understøttelse af dagligt hospitalsarbejde

Redegørelsen over forskellene på Sundhedsplatformen og Systematics EPJ-system skal nu igennem forretningsudvalget, inden den vedtages endeligt.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Følg forløbet
Kommentarer (20)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#3 Martin Bæk

Østpå ville man have et system, der både kunne flyve til månen og svejse under vand. Den slags er ikke billigt. I syd ville de bare gerne have et godt og afprøvet system, som deres naboer i midt har. Det er selvfølgelig billigere. Man vælger fra starten, og pris mv bliver derefter.

 • 16
 • 0
#4 Anne-Marie Krogsbøll

Jeg tror ærligt talt ikke TCO optager regionalpolitikerne særligt meget - skatteborgerne betaler jo uden brok, fordi der er så langt imellem den der betaler, og den der afholder udgiften.

Jeg vil fastholde, at der er meget forførelse/"bestikkelse" i dette - spændende rejser og kurser, gode bidrag i partikassen, medlemskab af den internationale HarryPotterEpic-loge for førende politikere, embedsfolk og forskere.

Vejen frem er at få sat nogle langt strammere rammer for, hvad vore politikere, forskere og embedsfolk må deltage i af den slags. Og at forlange total åbenhed: Alle møder med lobbyister, alle rejser, konferencer, kurser, alle økonomiske bidrag skal lægges offentligt og løbende frem på en hjemmeside - det skal ikke være et spørgsmål om at skulle slås med regionerne om aktindsigter, de ikke har lyst til at give, og som de har mange mørkelygtemidler til at forhindre (De vil uden tvivl også blive taget i brug ift. denne redegørelse).

Hvis der havde være den slags åbenhed fra starten omkring SP-beslutningen, så var det aldrig gået så galt, for så kunne befolkning og eksperter have hjulpet politikerne med at opdage fælderne, inden det var for sent, og politikerne ville ikke efterfølgende kunne påberåbe sig ikke at være blevet advarede. Det er ikke sikkert, at det vil være velkomment hos politikerne - men det vil føles rart for befolkningen med en sådan åbenhed.

 • 11
 • 3
#5 Jan Larsen

Noget af prisforskellen kommer af at købe en fin "hyldevare" som skal konfigureres og tilpasses. Masser af faktureringsfunktionalitet skulle fjernes i den fine standardvare, Alle systemprocesser skulle rettes, alle arbejdsprocesser skulle forandres og meget lidt kunne forstås af brugerne. Derfor bliver spørgsmålet: Er det billigere at skrive nyt eller skrive om?

Så længe vores politikere mener, at alle programmer fungerer som Officepakken, skal vi omskrive standardkode og konfigurere standardsystemer i en uendelighed. Men vi burde tjekke princippet med standardprogrammer en gang mere.

 • 6
 • 0
#6 Cristian Ambæk

Jeg tænker vi alle her har en teori om hvorfor det ene system er dyrere end det andet host korruption *host host idioti

MEN! Hvis nu en patient i fremtiden skal overføres fra region H til syd eller vice versa kan de to systemer så snakke sammen, og overføre patientens data som an knepse med fingrene, så har modparten journaler, ryngten, blodprøver og alt andet der måtte være? Eller skal patienten lige have en DVD eller to med i ambulancen?

 • 3
 • 0
#7 Martin Bæk

Re: Total cost of owership Jeg tror ærligt talt ikke TCO optager regionalpolitikerne særligt meget - skatteborgerne betaler jo uden brok, fordi der er så langt imellem den der betaler, og den der afholder udgiften.

Mon ikke det netop er TCO, de har kigget på i Region Syd. Og så har de tænkt, at det nok er billigere og har færre problemer, hvis vi tager det, der mest ligner en hyldevare/et standardsystem - nemlig det naboerne har. Og som de jo har brugt ~15 år på at udvikle. Er det ikke netop derfor, de ikke har brugt så meget tid på at udvikle en business case?

 • 8
 • 0
#9 Henning Mølsted Editor

Vi har opdateret artiklen med et afsnit fra vores gennemgang af udbudsevalueringen. Heri fremgik det, at Epic var 'det økonomisk mest fordelagtige tilbud,' hvor IBM sammen med Systematic blev nummer tre ud af tre i slutrunden - med Cerner som nummer 2.

Men ser man på den laveste totalpris (TCO, inkl. seks års vedligehold og support) var Epic faktisk taberen - uden at det konkrete prisbud fremgik af det udbudsnotat, vi fik tilsendt.

Vh Henning Mølsted, redaktør

 • 8
 • 0
#10 Joakim Ditlevesen

Hvorfor skal et EPJ-system være flere hundrede procent dyrere i Region Hovedstaden end i Region Syd?

Det er med stor sandsynlighed af den simple årsag, at Systematic har behov for at vinde dette udbud, og derfor er de gået på kompromis med prisen. Dette vil være en underskudsforretning for Systematic, men jeg er ret sikker på, at det er et strategisk valg, og at de derfor er parat til at æde underskuddet.

Systematic er en ret lille spiller på EPJ området. Tendensen overalt i verdenen er at gå efter de store systemer, som har en masse referencer. Systemer som EPIC og Cerner. Systematic har prøvet at komme ind i andre lande, men de har ikke en jordisk chance, så længe de kun har den en reference i Region Midt. Nu har de så to, og det kan meget vel tænkes, at også Region Nord om et par år vil vælge at gå samme vej som Region Syd, og så står Systematic pludselig lidt stærkere, fordi nu har de lidt flere referencer. Ikke nok til at blive nogen stor spiller, men det vil være en begyndelse.

Når den endelig regning skal gøres op, så er jeg ikke så bange for, at regionerne i Østdanmark har betalt meget mere end dem i Vestdanmark.

 • 0
 • 2
#11 Finn Christensen

Eller skal patienten lige have en DVD eller to med i ambulancen?

Uvist - jeg har endnu ikke fundet spec./grænseflader for dataudveksling. EPIC har ikke åbne standarder.[1]

Men man kan da blot printe ud på papir, smide dem i et omslag af pap og holde det hele sammen med 2 postelastikker. Modtagende system kan så bruge OCR til indlæsning - støn ;)

Vedrørende lægernes praksis og deres "Den Dynamiske Dataudveksling" findes der en 2017-status her ..https://www.medcom.dk/media/2804/samlet-hoveddokument.pdf

[1] ..https://www.version2.dk/blog/sundhedsplatformen-fravalg-open-source-har-... [2] EPIC, se nederst side 5 ..https://projekter.aau.dk/projekter/files/259874824/Wollesen2017_Vurderin... Danske EPJ systemer ..http://spotidoc.com/doc/4013062/de-danske-epj-systemer---pure

 • 1
 • 0
#15 Joe Sørensen

Uvist - jeg har endnu ikke fundet spec./grænseflader for dataudveksling. EPIC har ikke åbne standarder.[1]

Mund ikke de begge bruger OIOXML standarter til dataudveksling? Systematic's system og alle de andre er heller ikke Open Source. Men et af forskellene er at Systematic's system samler mange uafhængige systemer imens EPIC erstatter dem. Dette betyder at brugere hos Systematic skal åbne forskellige programmer for at bruge forskellige dele imens EPIC brugere kan blive i det samme system. Dette betyder også at Region Syd har mulighed for at smide et del system ud og erstatte det af et andet. På Sjælland kan de kun skifte delsystemer ud til andre implementeret af EPIC.

Men man kan da blot printe ud på papir, smide dem i et omslag af pap og holde det hele sammen med 2 postelastikker. Modtagende system kan så bruge OCR til indlæsning - støn ;)

Der er en hel industri der producerer Cut'n'Paste macro/robotter. Når man snakker om AI i det offentlige, så er det tit det man snakker om. Dog er det tit imellem forskellige systemer i samme region/kommune og ikke imellem dem.

 • 1
 • 0
#16 Anne-Marie Krogsbøll

Dette betyder at brugere hos Systematic skal åbne forskellige programmer for at bruge forskellige dele imens EPIC brugere kan blive i det samme system.

Kan dette være med til, at Epic-systemet - efter hvad jeg har læst - opleves uoverskueligt og svært at finde rundt i? At alle mulighederne, også de lige nu ikke-relevante, ligger klar, så snart man åbner SP?

Rent gæt - i håb om at blive klogere.

 • 0
 • 0
#17 Joe Sørensen

Kan dette være med til, at Epic-systemet - efter hvad jeg har læst - opleves uoverskueligt og svært at finde rundt i? At alle mulighederne, også de lige nu ikke-relevante, ligger klar, så snart man åbner SP?

Mit gæt går i en lidt anden retning. Forskellen for ansatte i Region Syd er mindre.

I Region Syd er det kun ét eksisterende EPJ system der skal udskiftes med et andet system, som er bestilt til at gære det samme. En læge bruger kun EPJ systemet til at se hvad andre læger skriver. Det kan være fra undersøgelser hos special læger eller laboratorie svar eller tidligere indlæggelser.

Hver læge bruger forskellige systemer som andre læger ikke har adgang til. Men de har læse adgang via EPJ systemet. Alle forskellige systemer sender oplysninger til dette EPJ system. Det vil sige at hver læge bruger et hav af forskellige programmer alt efter deres specialle og alt efter hvad de laver lige nu. Og lægen kender alle disse programmer godt. Og Region Syd ændre ikke på at det er sådan.

På Sjælland har de fjernet rigtig mange af alle de gamle programmer og erstattet dem med et stort. Hver læge har kun adgang til funktioner i programmet som han har brug for ud fra hans specialle, så det bliver mere rodet. Alle hans arbejdsrutiner er til gengæld pludselig er ændret. De 10 års erfaringer der både har været hos lægen og de forskellige leverandører af det tidligere produkt er væk og vil tage 10 år at genopbygge.

Og så skal vi også huske at Region Syd stadig kører Cosmic. De er ikke begyndt at skifte til Systematic endnu. Og vi ved jo at fremtidige systemer er fantastiske indtil de bliver taget i brug.

 • 2
 • 0
#19 Hans Nielsen

På Sjælland har de fjernet rigtig mange af alle de gamle programmer og erstattet dem med et stort.

Det er nok her kæden for rigtigt ryger af. One size fit all :-)

Men det er nok fordi NPM og Djøfer har haft mere magt, i noget længere tid på Sjælland. Så deres nye system har ikke være baseret på at hjælpe det operative personale men at give bedre underretning til ledelse.

Noget som så heller ikke virker! - For Så burde de jo kunne nemt fortælle hvor meget mindre de laver, og hvor meget mere personale de bruger. Samt hvad det har kostet per øre, i hvor lang tid, efter de har indført det nye Epic system ?

Ser ud til at Region Syd måde at tilgå systemet, med en fælles data platform, synes langt fornuftigere. Men det må tiden da vise.

Jeg vil dog som borger på Sjæland være lidt betænkeligt ved sagen. Hvis ikke man efter 2-3 år er oppe på samme "produktion". Så bør systemet udskiftes hurtigst mulig. Selv en udgift på 4-5 Milliarder yderligere er jo ingenting, i forhold til et offentligt sundhedssystem, for halvdelen af Danmark.Der halter, på grund af noget software.

Hvis man tager konsekvensen ved et fejlkøb, og skifter til samme system som næsten resten af landet. Så bør vi som land tage fuldt ejerskab. Med krav om helt åben standarder, og frit software under en Open Source Licens. Om ikke andet , ved at købe Systematics. Med tanke på de 500 mennesker der sidder der og udvikler et helt system. Mod de snart 400 der sidder på Sjælland og RETTER i et bestående system.

 • 3
 • 0
#20 Deleted User

Jeg ved ikke med EPICs SP, men Systematics Columna EPJ er modulopbygget. Det er - så vidt jeg er orienteret - ikke Systematic der udvikler alle modulerne, men dem der står for "motoren" og dermed snitfladespecifikationer. F.eks er der et bookingmodul udviklet af Cap Gemini, et medicin-modul (Systematic), etc. Der var også planlagt et internt billedmodul, men det blev i Region Midtjylland skrinlagt og istedet blev et "tryk-knaps"-integration lavet til det PACS man havde i forvejen. I Region Midtjyllands tilfælde AGFA Impax. Der er forskellige niveauer af integration. Om det gør det lettere at finde rundt i for brugeren ved jeg ikke.

Som jeg ser det, er det helt store forskel på de to systemer, at det ene system -EPIC er en færdig pakke, der skal "konfigureres" best muligt til at passe til Region Hovedstaden, hvorimod Systematics Columna i virkeligheden er bygget op over mange år i et samarbejde mellem projektledere fra Systematic og læger og sygeplejersker fra Region Midtjylland (primært Gl. Aarhus Amt).

Da først driftstabilitet og performance kom på plads (og det har ikke været uden blod, sved, og tårer) har det været et ret stærkt system.

NB: Desuden er Systematic leverandør af EOJ systemer til flere kommuner (bl.a Aarhus og København) hvilket nok ender med at gøre integration -mod i hvert fald disse EOJ'ere - mere gnidningsfri.

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere