Region H: Meningsløst at sammenligne priser på Sundhedsplatformen og EPJ SYD
»Hvorfor har vi betalt næsten to milliarder kroner for Sundhedsplatformen, når Region Syd har fået et EPJ-system for 252 millioner?«
Det spørgsmål stillede regionsrådsmedlem Line Ervolter (C) på regionsrådsmødet i Region Hovedstaden den 18. maj.
Sammen med et enigt råd ønskede hun en redegørelse for årsagerne til prisforskellen, og embedsværket i Region Hovedstaden forsøger nu at besvare spørgsmålet med en sammenligning af Sundhedsplatformen og Systematics EPJ SYD, der blev fremlagt på tirsdagens møde i regionsrådet.
Konklusionen af sammenligningen er i grove træk, at det ikke giver mening at sammenligne på prisen. Men hvorfor er det så kompliceret?
Hvad skal regnes med?
Region H har til analysen indhentet data fra Region Syddanmark, der i foråret valgte det aarhusianske udviklingshus Systematic som leverandør af sit nye EPJ-system (EPJ SYD).
Projektet blev i udbudsbekendtgørelsen vurderet til at være en milliard kroner værd, men Region Syddanmark slipper med at betale 252 millioner kroner for anskaffelse og implementering.
I Region Hovedstaden løber de samlede anskaffelses- og implementeringsomkostninger op i to milliarder kroner inklusive blandt andet personaleomkostninger og anskaffelse af hardware.
Ifølge Region H giver det dog ikke mening at sammenligne de fulde beløb.
»Den pris, der er relevant for sammenligningen, er prisen på henholdsvis Systematics løsning og Epics, det vil sige de kontraktuelle forpligtede vederlag til de to leverandører for henholdsvis anskaffelse og implementering samt vedligehold af løsningen,« hedder det i sammenligningen.
»De øvrige projektomkostninger er ikke indeholdt i sammenligningen. Dels er de ikke umiddelbart mulige at sammenligne, da omkostningerne materialet fra Region Syddanmark ikke er brudt ned på disse komponenter, og dels er de ikke alle fuldt tilgængelige endnu.«
Sammenligner man udelukkende vederlaget til de to hovedleverandører for anskaffelse og implementering koster EPJ SYD 170 millioner kroner, mens Sundhedsplatformen koster 520 millioner.
Forskellige prioriterer
Og prisforskellen er der flere grunde til, anfører Region Hovedstaden. For det første har de to regioner prioriteret forskelligt, da de gennemførte de store udbud.
»I Region Hovedstadens udbud var det overordnede kriterium 'Det økonomisk mest fordelagtige tilbud', og under dette vægtede underkriteriet Funktionalitet med 40 pct., Økonomi vægtede med 25 pct., Implementering og løbende samarbejde med 24 pct. og Teknik med 11 pct. Dette afspejler, at regionen vægtede bred og dyb funktionalitet og anvendelsesmuligheder højest, mens prisen vægtede en del lavere«, skriver Region Hovedstadens embedsværk.
»I Region Syddanmark var det overordnede kriterium også 'Det økonomisk mest fordelagtige tilbud', men med underkriterierne: Pris (40 pct.), Løsningskvalitet (35 pct.), Implementeringskvalitet (15 pct.) samt Strategisk samarbejde og fremtidssikring (10 pct.). I Region Syddanmark prioriteredes Økonomi/pris således højere end Løsningskvalitet, og væsentligt højere end Økonomi/pris blev vægtet i Region Hovedstadens udbud.«
Version2 kunne i foråret fortælle, at Region Hovedstaden har valgt Sundhedsplatformen på trods af, at Epics system havde den højeste totalpris i udbudsprocessen; den såkaldte Total Cost of Ownership (TCO), der udover anskaffelse og implementering omfatter seks års vedligehold og support.
Til gengæld scorede Epic højt på funktionalitet, hvilket måske kan undre, da netop systemets understøttelse af sundhedspersonalets arbejde har været genstand for kras kritik.
Et langt større projekt
Ud over at lægge vægt på forskellige elementer pointerer Region Hovedstaden også, at der er tale om to vidt forskellige it-projekter.
Region Syd bruger i dag EPJ-løsningen Cosmic, og ifølge redegørelsen bliver systemet primært skiftet ud på grund af kontraktudløb - ikke fordi man er utilfreds med det.
»Det betyder, at der er valgt en forholdsvis smal EPJ/PAS-løsning (jf. bilag 1, side 1), og en meget stor del af den øvrige eksisterende, tilknyttede systemportefølje bibeholdes. En effekt af dette er, at omfanget af ændringer i forhold til arbejdsgange, opgavefordeling mellem personalegrupper mv. forventes at være begrænset.«
Det så noget anderledes ud i Region Hovedstaden, da man tog beslutningen om at investere i Sundhedsplatformen.
Ifølge regionen var det tidligere EPJ en ustabil blanding af forskellige systemer, der talte dårligt sammen, og det hele var så plaget af nedbrud og lange svartider, at man var nødt til at investere stort.
»Samlet set faldt valget derfor på at anskaffe en sammenhængende platformsløsning, der kunne erstatte et større antal eksisterende, aldrende systemer og i højere grad understøtte sammenhængende, tværgående arbejdsgange og patientforløb. Det medfører både et it-mæssigt mere omfattende projekt og introducerer væsentligt flere forandringer hos brugerne,« står der i sammenligningen.
»Som det ses heraf, er Sundhedsplatformen karakteriseret ved fuld systemudskiftning og udbygning samt ændringer af processer og arbejdsgange, mens EPJ SYD er karakteriseret ved delvis systemudskiftning og udbygning samt i mindre grad justering af arbejdsgange i eksisterende forretningsprocesser.«
Kompliceret regnestykke
Selvom Region H selv fremhæver vederlag til leverandører som det beløb, der er relevant at sammenligne, konkluderer man, at sammenligningen ikke er retvisende for de egentlige udgifter til EPJ-systemerne.
Ifølge redegørelsen har Region H kunnet kasseret flere systemer efter ibrugtagningen af Sundhedsplatformen, mens Region Syd kommer til at bevare, vedligeholde og betale vederlag for en række it-produkter, selvom man implementerer Systematics EPJ.
Derudover er der ifølge Region H ikke grundlag for at sammenligne hverken omkostninger til integration med andre systemer eller personaleomkostninger til drift. Region H har desuden 1,5 gange flere brugere end Region Syd.
Region Syddanmark forventer driftsbesparelser på det nye EPJ-system, men det er endnu ikke opgjort, hvor meget man regner med at spare.
EPJ SYD skal efter planen tages i brug i 2020. Den seneste version af Sundhedsplatformen er forsinket og går i luften i februar 2019 i stedet for til november 2018 som ellers planlagt.

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.
Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.
Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.
Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.