Region H erkender: Medicinhåndtering i Sundhedsplatformen er for besværlig

Illustration: REDPIXEL.PL/Bigstock
Region Hovedstaden og Region Sjælland har efter en analyse af teknikere fra USA afsat 15 mio. kr. i 2018 til forbedringer af medicineringen i Sundhedsplatformen.

Region Hovedstaden medgiver nu, at medicinhåndteringen i de østdanske hospitalers nye it-system, Sundhedsplatformen, 'stadig [er] for besværlig', fremgår det af en meddelelse.

Derfor vil regionen gennemføre 'betydelige forbedringer', og i slutningen af januar blev otte systemudviklere fra Epic i USA derfor fløjet til Danmark, hvor de sammen med klinikere og driftsorganisationen skulle finde holdbare løsninger, oplyser regionen.

Udviklingen rammer ned i en langvarig kritik af it-systemet, som af lægerne har været beskyldt for atgive fejl og være for langsommelig at bruge.

Eksempelvis har Version2 tidligere omtalt en sag, hvor en patient fik dobbeltdosis antipsykotisk medicin en hel weekend på grund af en fejl i Sundhedsplatformen.

»Og medicinfejl er ikke noget særsyn. Jeg havde selv vagt forleden og ordinerede medicin til en patient, der blev indlagt. Men medicinen forsvandt i systemet, da patienten kom ned til stuen, og i stedet fremgik det af systemet, at jeg havde ordineret medicinen dagen før. Altså før jeg havde mødt patienten. Den slags gør os utrygge,« sagde psykiater og daværende formand for overlægerådet i Region Hovedstadens psykiatri Gitte Ahle dengang.

Læs også: Psykiater: Sundhedsplatformen gør vores arbejdsdag mere ineffektiv

FMK og medicinmodulet er løbende blevet forbedret siden første go-live i maj 2016. På baggrund af teknikerbesøget fra USA er der dog identificeret en række problemer og prioriteret optimeringsønsker i forhold til lægernes og sygeplejerskernes brug af både medicineringsmodulet og FMK.

»Medicinhåndteringen er for besværlig og tidskrævende – derfor skal medicinmodulet forbedres. Klinikerne og systemudviklerne har nu skabt overblik over forbedringsopgaven, og det betyder, at vi nu kan give arbejdet højeste prioritet,« siger koncerndirektør i Region Hovedstaden Svend Hartling ifølge meddelelsen.

Penge afsat, plan på plads

Region Hovedstaden og Region Sjælland har samlet afsat knap 60 mio. kr. i 2018 til forbedringer i Sundhedsplatformen. Heraf skal 15 mio. kr. gå til forbedringer på medicineringsområdet.

Der er nu udarbejdet en plan - de første løsninger udføres i slutningen af februar. Herefter udføres en række forbedringer frem mod sommerferien. Medarbejderne vil blive orienteret i takt med, at løsningerne kan tages i brug, oplyser regionen.

»Vi ønsker, at arbejdsgangene bliver nemmere. Derfor sætter vi nu ekstra midler af til området, så vi kan sætte flere kræfter ind på at få løst problemerne,« siger Svend Hartling.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (9)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#1 Niels Dybdahl

Er det også et problem hos andre Epic kunder eller er det noget der bunder i de danske "tilpasninger"? Hvis det skyldes fejl i Epics system, hvorfor har man så valgt et system som ikke kan håndtere medicin korrekt? Hvis det skyldes de danske "tilpasninger", så virker det som om at man har smidt et nyt utestet medicinsystem ud til alle hospitaler på Sjælland uden at teste det ordentligt først. Jeg ved ikke hvad der er værst af de to scenarier.

 • 3
 • 0
#3 Anne-Marie Krogsbøll

Jeg kan anbefale Aflyttet i søndags, som havde et lille fokus på de økonomiske interesser og lobbyister, som driver denne uhæmmede udvikling. Det kunne sikkert være et godt bud på, hvordan det er gået så galt. For mange spændende studierejser til UGM og andre EPIC-hospitaler - hvor man primært har talt med andre beslutningstagere, som har egne beslutninger at forsvare... For lokkende og smigrende at blive del af inderkredsen, med alle de gode rejser og konferencer, der følger med...

"We have each others backs.."

Der er jo ikke så meget ved at skulle på studierejse til Midtjylland en gang om året....

 • 4
 • 0
#4 Jesper Frimann

Der er jo ikke så meget ved at skulle på studierejse til Midtjylland en gang om året....

Jeg tror stadig, at grunden til, at man valgte EPIC i bund og grund ligger i at systemet var det, som skulle være bedst til at sikre en så stor fakturerings grad som muligt. Så IMHO skal man pege fingre af den 'Fakturerings model', som man har indført i den offentlige sundhedssektor, som værende 'root cause'.

// Jesper

 • 9
 • 0
#5 Anne-Marie Krogsbøll

Du kan godt have ret, Jesper Frimann, det spiller sikkert også ind. Det tror jeg også, at ønsket om uhæmmet datahøst gør.

Jeg synes bare, at jeg bliver tiltagende opmærksom på, at vore beslutningstagere tilbringer meget tid på store internationale spændende lobbyistmesser/konferencer og andre arrangementer, hvor de har rig lejlighed til uforstyrret af den irriterende befolkning at omgås industriens repræsentanter under afslappede former. Og jeg får mere og mere indtryk af, at de betragter det "bagland" som deres egentlige "bagland".

Bare se dette industri/lobbyist-arrangement, som vor lægemiddelstyrelsesdirektør Thomas Senderovits (som har en glorværdig karriere i industrien i bagagen) ser ud til at være en nøgleperson i: http://www.diaglobal.org/Tools/Content.aspx?type=eopdf&file=%2fproductfi...

Hvad skal han der? Kan han ikke invitere Novo ind på sit kontor, hvis han har noget at snakke med industrien om - han behøver vel ikke i sin skatteyderbetalte arbejdstid at tage på salgsmesse, som det tydeligvis er, og oven i købet stille sin autoritet og prestige som dansk lægemiddelstyrelsesdirektør til rådighed for industrien. Og oven i købet - hvis man læser ned igennem programmets formuleringer - så omtales hans indslag som en del af "vor industri" - som om han selv betragter sig som industriens mand. Og han er med til at rådgive ministeren om f.eks. genomcenter. Samtidig afviser han nogen som helst interessekonflikter/habilitetsproblemer.

Jeg ved ikke, om han har været involveret i SP - jeg bruger ham bare som eksempel på, hvad der for mig ligner en tendens, nemlig at vore beslutningstagere lever deres liv i en anden global sfære med andre beslutningstagere - herunder industriens folk - og det smitter af på deres holdninger og beslutninger. Topfolkene omkring SP - Svend Hartling m.fl., har også en meget udbredt rejseaktivitet til den slags begivenheder - i en grad, så jeg synes, man kan begynde at tale om interessekonflikter. Jeg tror ikke, det er sundt for Danmark, at vore topfolk i det omfang opdyrker industridrevne internationale netværk. Det er ikke der, vore livsvigtige samfundsbeslutninger skal tages - de skal tages herhjemme, i åbenhed, så befolkningen kan følge med, og evt. være med til at ændre kurs, inden det er for sent.

 • 3
 • 1
#6 Anne-Marie Krogsbøll

... inspirerede af version2: https://www.regionh.dk/politik/spoergsmaal-fra-regionsraadet-til-adminis...

Desuden: " ​ ​Annette Randløv (B) ​8/2-2018 ​ ​Jeg forstår ikke, hvorfor man igen anvender udtrykket gevinstrealisering i samme sætning som sundhedsplatformen. Det er en rød klud i ansigtet på de mange klinikere, som kan se, at alt fungerer langsommere og utilfredsstillende. Sundhedsplatformen er mange steder i virkelig "Bad standing" og skal dette vendes, må budgettet afspejle, at vi både i det politiske og administrative niveau signalerer, at vi er klar over, at der skal en massiv, håndholdt indsats til for få alle afdelinger til at få systemet gjort intuitivt og smart. Jeg har netop læst om Stenos relative succes på området. Kan man ikke overveje at kopiere modellen og så lave en lignende indsats afdeling for afdeling. Det er en investering, som formentlig "æder" den gevinstrealisering, der omtales. Men den er helt nødvendig. "

Hvad er nu det for en gevinstrealisering? Har man virkeligt ikke fået manet det i jorden endnu?

 • 4
 • 0
#7 Louise Klint

@Anne-Marie, gode og relevante spørgsmål, tak.

Vedr. Gevinstrealiseringer Enden på sagen om den ”rosenrøde” business case blev, at man fra regionens side valgte at fortsætte med at følge business casens plan for gevinstrealiseringer. Dog med det forbehold, blot at anvende den som ”pejlemærke”.

… businesscasen i sin helhed ikke længere opdateres, men fremadrettet bruges som ramme for budgetlægning og gevinstrealiseringsplaner.

(Pkt. 9, s. 26 + 31, 32) https://www.regionh.dk/politik/nye-moeder/Documents/FU%20Beslutninger%20... I august 2017 dækket i flere medier, bl.a. https://www.version2.dk/artikel/region-opgiver-gevinst-paa-10-milliarder... https://www.dr.dk/nyheder/politik/regionsformand-beregning-bag-sundhedsp... http://dagensmedicin.dk/hovedstaden-dropper-business-case-for-sundhedspl...

Beløbet, der var planlagt for 2019 (som skal realiseres i 2018, i år) var kr. 250 mio. (I år, 2018, var det kr. 102 mio., ”realiseret” sidste efterår).

Jeg husker dette, fordi det var absurd. Dels at fortsætte med at følge business casen, hvis plan for gevinster professor i sundhedsøkonomi, Jes Søgaard, har redegjort for var ”varm luft”. Hvilket regionens administration samt formand, Sophie Hæstorp, tillige har erkendt. Dels fordi Sundhedsplatformen endnu tøver med at præsentere gevinster, der kan trumfe det enorme millionunderskud, IT-systemet i stedet er årsag til.

Jeg vil understrege at jeg ikke har læst de seneste, aktuelle tal /konkrete beløb for kommende gevinstrealiseringer. Jeg har ikke haft så megen tid de seneste måneder, men jeg tænker at tjekke op på dette nu, herfra. Venligst

 • 2
 • 0
#8 Louise Klint

Jeg synes det er tankevækkende, at når dette problem har været påtalt af medarbejderne – utallige gange gennem det seneste halvandet år – af fagligt kompetent sundhedspersonale, for hvem IT-systemet er et dagligt arbejdsredskab, er det ikke blevet taget alvorligt. Man har ikke, fra Regionens ledelse, løst problemet. Det har fået lov at fortsætte. Implementeringen af IT-systemet har fået lov at fortsætte.

Dette til trods for, at FMK har bragt patientsikkerheden i fare, flere gange. Nævnt ovenfor i artiklen samt blandt flere andre http://politiken.dk/indland/art5909027/Sundhedsplatform-udskrev-forkerte... Dette til trods for at problemet og risikoen har været dækket bredt af mange nyhedsmedier, samt italesat af medarbejderne direkte til Regionens ledelse. Det er ikke taget alvorligt.

Men så – halvandet år senere… Når der kommer 8 fyre fra USA – og siger det samme – så bliver det taget alvorligt!

Det synes jeg er tankevækkende.

(Det glemmer man ikke sådan lige).

 • 3
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere