Region H: Sundhedsplatformen fungerer nogle steder og kan levere effektiviseringer

Illustration: Claus Thomsen
Det går fremad med at benytte Sundhedsplatformen til at effektivisere arbejdsgange i Region H, lyder det fra regionsdirektør. Derfor lægges der op til realisering af gevinster fra næste år.

»Når vi tør tale om effektiviseringer fra Sundhedsplatformen allerede nu, så skyldes det altså, at systemet på nogle områder allerede virker godt, og at det i øvrigt hele tiden forbedres. Et arbejde, vi kan intensivere, når Region Sjælland også er kommet på ultimo 2017.«

Det siger regionsdirektør Hjalte Aaberg i et interview med Politiken.

Baggrunden er, at regionspolitikerne har besluttet, at der skal indkaldes forslag fra hospitalerne til realisering af gevinster til næste år med Sundhedsplatformen som redskab for 102 mio. kroner.

Beslutningen om at realisere gevinster sker på samme tid, som regionen - som omtalt på Version2 - melder ud, at Sundhedsplatformen er årsag til såkaldt aktivitetsnedgang på hospitalerne, altså færre undersøgelser og/eller behandlinger.

Læs også: Region H må erkende: Sundhedsplatformen stækker hospitalsproduktionen

Regionsdirektøren medgiver, at 'det kan måske virke ejendommeligt' at realisere gevinster i en tid, hvor systemet er så udskældt:

»Men der er gevinster fra Sundhedsplatformen på nogle områder, mens der på andre områder er det modsatte. Vi har derfor bedt hospitalerne identificere, hvor de allerede nu ser gevinster fra it-systemet, og så hjemtage dem. Det kan for eksempel være en afdeling, hvor der bruges færre lægesekretærer på grund af mindre diktering,« siger han til Politiken.

Han mener også, at der vil ske en positiv udvikling på de områder, hvor Sundhedsplatformen i dag forsinker arbejdet - eller er årsag til aktivitetsnedgangen. Det vil blive afløst af mulighed for at realisere økonomiske gevinster.

»Det går bedre og bedre måned for måned,« siger direktøren.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Følg forløbet
Kommentarer (6)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
Jesper Frimann

Fakta er jo at regionen ikke har kunne opdatere business casen andet end med tekniske regnskabsdata. Man har simpelt hen ikke kompetencerne.
Det betyder reelt, at man ikke ved hvilken vej vinden blæser.

Igen hvis man f.eks. havde stille og roligt indført Sundhedsplatformen med en konservativ udrulnings plan, hvor man step by step gjorde et sundhedsfagligt område per hospital færdig, hvor 'leasons learned' og ændringer konstant blev taget til efterretning således at systemet langsomt men sikkert blev bedre og bedre indtil det nåede et punkt. Hvor det var godt nok til at man kunne lave en udrulning ud over hele regionen. Så havde man i dag haft et nogenlunde klart billede af hvilke effekter at systemet ville have med en total udrulning over 2 regioner.

Ved en sådan udrulning ville man også f.eks. kunne have roteret medarbejdere ind fra andre hospitaler fra samme sundhedsfaglige område på f.eks. Hospital X med sundhedsfaglige område Y hvor man havde lavet en fuld implementering af Sundhedsplatformen og hvor det kørte godt.
Disse medarbejdere kunne så efter en indkøring på sundhedsplatformen kunne være roteret tilbage til deres egne hospitaler og forberedt disse afdelinger på sundhedsplatformen og de procedure ændringer der ville ske. De ville også have kunne fungere som rigtige superbrugere og Advokater for Sundhedsplatformen.

Altså en mere organisk og iterativ udvikling.

Det der skræmmer mig er den skråsikkerhed, som embedsmændene i regionen udtaler sig med. Om et emne de faktisk har bevist, at de ikke har særlig meget forstand på. For at sige det diplomatisk.

Det man skal huske på er at det er menneskeliv man har med at gøre her.. Når et hospital ikke fungerer optimalt så påfører man mennesker unødig smerte, lidelse og man øger risikoen for unødvendige dødsfald.

// Jesper

 • 5
 • 1
Ditlev Petersen

Den megen vandren rundt i ørkenen var nu i 2. Mose, hvis jeg husker ret. Men der er også fortællingen om Dansen om Guldkalven. Så sammenligningen er ikke helt ved siden af. Og nu ofrer man så personalet, thi de har uberettiget skuet konsulenternes herlighed.

 • 3
 • 1
Jesper Springer

Jeg vil blot i al stilfærdighed, i disse beskæmmende ubåds tider, minde om at vi lever i psykopaternes tidsalder.
Efter at man de sidste 15- 20 år har og er stadig i gang med at ensrettet og centralisteret vores samfund, er de mylderet op over alt og er i fuld gang med at manipulerende og dekonstruere alle dele af vores ellers velfungerende samfund ihjel.

Man forbløffes dagligt. Det er en trist tid.

 • 2
 • 1
Louise Klint

Jeg har vanskeligt ved at se, hvordan vi har råd til regionerne, i tider som disse.

På en dag, som i dag, hvor Rigshospitalet er ude at skære i kerneydelsen
http://politiken.dk/indland/art6076429/Hospitaler-i-hovedstaden-skal-fyr...
http://politiken.dk/debat/ledere/art6077584/Allan-Riise
‐ som første led i en årelang spareplan ‐
har jeg vanskeligt ved at se, hvordan vi har råd til et så fordyrende, administrativt mellemled, som regionerne.

Her tegner sig et iøjnefaldende gevinstpotentiale, modent til realisering.
At forløse dét koster ikke konsulentbistand og drejebøger af varm luft i 1,5 mio. kroners klassen (det har vi ikke råd til!) men kan ske ved genanvendelse af eksisterende ressourcer: Efter samme princip som gevinstrealisering i SP:

Ligesom lægesekretærer skæres væk, og deres arbejde pålægges lægerne,
kan regionerne skæres væk, og arbejdet løftes af øvrige beslutningstagere.

Her ses et åbenlyst potentiale.
Implementeringsplanen kunne tilsvarende tage afsæt i Region H, et bureaukrati, der også omfatter Center for Kommunikation, hvor ydelser, som ovenstående, er blandt fremtidens gevinster.

I tider som disse, hvor ressourcerne må prioriteres knivskarpt, er regionerne
en administrativ ødselhed, parat til realisering.

Potentialet er åbenlyst.
En plukkemoden gevinst!

 • 1
 • 1
Peter Hansen

Jeg har vanskeligt ved at se, hvordan vi har råd til regionerne, i tider som disse.


1) Hvis du tror, at staten kan gøre det billigere, tager du fejl. Se eks. på Norge eller UK for eksempler på det modsatte.

2) Det er staten, der bevilger penge til regionerne og i den forbindelse (Økonomiaftale) undlader staten ikke at stille krav om årlige effektiviseringer. Tværtimod. Der er ingen tvivl om, at det er statens løbende krav om årlige effektiviseringer, der har drevet RH og RSJ til at søge at opnå effektiviseringer gennem sundhedsplatformen m. m. og hvis du tror, at disse effektiviseringskrav på magisk vis pludselig skulle forsvinde, fordi man eliminerede regionerne, så tager du grueligt fejl.

kan regionerne skæres væk, og arbejdet løftes af øvrige beslutningstagere.

Dette udsagn sagner belæg, hvis man ikke skal betragte det som enten naivt eller groft manipulerende. Det skulle interessere mig meget at vide, hvilke 1.500 administrative årsværk, det er, du forestiller dig, står klar til at tage over og "løfte arbejdet", uden at det går ud over, hvad de i øvrigt fik tiden til at gå med.

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere
IT Company Rank
maximize minimize