Region advarer: EPJ-opdatering kan være farlig for patienterne

Opdatering giver stor risiko for, at der dokumenteres på forkerte patienter, lyder det i advarsel om Cosmic EPJ-system i Region Syddanmark

Patienterne på Region Syddanmarks sygehuse har været i risiko for at blive fejlbehandlet siden en opdatering af patientjournalsystemet Cosmic 30. november.

Systemet indeholder livsvigtige informationer om patienternes sygdomme, symptomer og medicin, skriver fyens.dk.

Det fremgår af en række interne notater, som Fyens Stiftstidende er kommet i besiddelse af, og som er sendt til alle læger og sygeplejersker på sygehusene.

Af dokumenter til mediet fremgår det, at der er fejl på 'find'-søgefunktionen, som angiveligt kan føre til, at den forkerte patient findes frem i systemet.

Der er også fejl på Ctrl+N (nyt notat) og Ctrl+J (journal) som kan betyde, at lægernes dokumentation af f.eks. diagnose og behandling gemmes på den forkerte patient.

'Stor risiko'

Den første advarsel blev som e-mail til medarbejderne i torsdags med en besked om, at der var 'fundet fejl i Cosmic, der giver stor risiko for, at der dokumenteres på forkerte patienter'.

Siden fulgte fire andre notater, hvor fejlene blandt andet kaldes 'patientkritiske', og hvor det fremgår, at fejlene indebærer en potentiel 'risiko for fejlbehandlinger' samt 'forveksling af patientdata'.

Direktør på Odense Universitetshospital Niels Nørgaard Pedersen bekræfter advarslerne til lægerne og sygeplejerskerne.

Han betegner dog risikoen for patienterne som lille og fortæller, at der nu skal foretages en større stikprøvekontrol på alle regionens sygehuse, selv om fejlene nu skulle være rettet.

»Vi har foretaget nogle stikprøver nogle steder og er også i gang med at lave en større stikprøve på alle regionens sygehuse for at sikre os, at vurderingen af, at der ikke er sket fejl, er rigtig,« siger han til Fyens Stiftstidende.

Direktøren for leverandøren CGI Danmark, Martin Pedersen, understreger, at man arbejder for at minimere fejlene. Desuden vil man forbedre testprocesserne for at sikre mod lignende fejl ved fremtidige opdateringer.

I øvrigt fortsætter regionen som omtalt på Version2 ikke med Cosmic, idet kontrakten med CGI udløber med udgangen af 2016. Derfor vil et udbud om at finde nyt EPJ-system gå i gang hurtigst muligt.

Læs også: Hospitalschef efter EPJ-forhandlingsbrud: Nej til flere udviklingsprojekter hos os

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Følg forløbet
Kommentarer (0)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Log ind eller Opret konto for at kommentere