Regeringsudvalg: Luk innovationsmiljøer, der støtter it- og spilindustrien

13. april 2018 kl. 12:44
Regeringsudvalg: Luk innovationsmiljøer, der støtter it- og spilindustrien
Illustration: Pe3check/Bigstock.
Et udvalg anbefaler lukning af CapNova og Danmarks tre andre innovationsmiljøer. Belægget er uoplyst ifølge CapNova selv, og en lukning vil ramme spilindustrien uforholdsmæssigt hårdt, mener talskvinde.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Danske spil som Subway Surfers med sine 1,6 mia. downloads og Inside med sine fire Bafta-priser har både bevist, at danske computerspil kan være profitable, og at danskerne kan lave fantastiske spil. Nu er innovationsmiljøet CapNova, der har været fødselshjælper på begge spil, lukningstruet.

CapNova er en af Danmarks fire innovationsmiljøer, og den eneste af dem som investerer i spilbranchen. Det såkaldte Forenklingsudvalg, som blev nedsat af Erhvervsminister Brian Mikkelsen (K), anbefaler, at CapNova og de tre andre miljøet udfases, og det vil ramme spilindustrien hårdt.

»En nedlæggelse af innovationsmiljøerne i Danmark vil efterlade et gabende hul i spilbranchens økosystem på et kritisk tidspunkt, hvor man ellers for alvor er begyndt at tiltrække store investeringer fra både ind- og udland,« skriver Sofie Filt Læntver, direktøren for spilindustri-organisationen Interactive Denmark, på LinkedIn i en reaktion på udmeldingen.

Forenkling af offentlig innovationsstøtte

Fakta: Danmarks fire innovationsmiljøer er

  • CapNova, som bl.a. investerer i digital teknologi, gaming og sundhed

  • Syddansk Innovation, som bl.a. invester i industri og big data-virksomheder.

  • PreSeed Ventures, som bl.a. investerer i apps og blandt andet har støttet GoMore.

  • Borean Innovation, der blandt andet har støttet satelit-eksportøren GomSpace.

Til sammen forvalter de fire miljøer godt 200 mio. kr. årligt, og støtter mellem 40-60 iværksætter-virksomheder om året med funding og rådgivning.

Sidste år var miljøerne medejere i omkring 312 selskaber, hvoraf 225 lå uden for København.

Miljøerne anslås at have tiltrukket mere end fem mia. kr. i private investeringer til danske start-ups på fire år.

Kilde: Berlingske

Forenklingsudvalget, som anbefaler lukningen, blev nedsat i juni sidste år for at undersøge, hvordan Erhvervsministeriet kan gøre adgangen til innovationsmidler, penge og kurser simplere og mere overskueligt.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Baggrunden for udvalget er, at iværksættere, erhvervsorganisationer og politikere ifølge Børsen mener, at de offentlige støtteprogrammer ikke leverede kvalitet for de milliarder kroner, der postes i dem,

Udvalgets rapport blev præsenteret for ministeren sidste fredag og byder på 26 anbefalinger til forenkling.

I rapporten lyder begrundelsen for lukningen af innovationsmiljøerne, at det skal gøres væsentligt nemmere for virksomhederne at overskue deres muligheder, og at en lukning kan medvirke til, at de offentlige penge gavner virksomhederne mere direkte i stedet for at gå til administration.

Useriøs analyse

CapNovas direktør, Kim Ove Olsen, er uforstående over for anbefalingen. Han kan godt se fornuften i at forenkle erhvervsstøtten, men mener, at anbefalingen om at lukke Innovationsmiljøerne er uoplyst.

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Jeg savner en seriøs analyse af betydningen af innovationsmiljøordningen. Hvad betyder vi for det regionale erhvervsliv? Hvad betyder tilstedeværelsen af ordningen i landets universitetsbyer, Aalborg, Aarhus, Odense, Roskilde og København/Lyngby? Hvad betyder det, at der er meget tålmodige penge til rådighed i markedet?« skriver Olsen i en debatartikel på iværksættermediet Bootstrapping.

Han påpeger, at CapNova valgte systematisk at investere i spilbranchen i en tid, hvor industrien blev set som en sæk lopper, og hverken private investorer, investeringsfonde eller det offentlige ville røre dem.

»Faktum er, at vi siden 2012 har tjent gode penge i den branche, og i al beskedenhed har vi selv været med til at føde forretningsområdet, så branchen i dag eksporterer for betydeligt mere end filmindustrien. Den tålmodighed findes ikke i ren kommerciel form. Og det er trist at se, hvor kort den offentlige hukommelse er,« skriver Olsen.

Regeringen vil nu vende anbefalingerne med resten af partierne på Christiansborg og arbejde mod et lovforslag, som skal forenkle systemet og muligvis lukke innovationsmiljøerne.

Ingen kommentarer endnu.  Start debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger