Regeringen vil spare 10.000 årsværk med teknologi: Tænketank frygter ny skatte-massakre

5. maj 2022 kl. 13:352
Ambition om kæmpebesparelser i ny digitaliseringsstrategi minder om tidligere reform af skattevæsenet - en fejlslået fremskrivning, som Danmark stadig kæmper med de negative konsekvenser af, mener tænketanken Justitia.
Artiklen er ældre end 30 dage

Regeringen har i dag spillet ud med en ny digitaliseringsstrategi for Danmark. Den indeholder 61 initiativer, som skal øge den digitale sikkerhed og understøtte danskernes og virksomhedernes digitale kompetencer – men også spare penge i den offentlige sektor.

Således skrives der i digitaliseringsstrategien:

»(...) Derfor ønsker regeringen at igangsætte en 10­-årsplan for teknologi og automatisering af den offentlige sektor, der skal frigøre mere tid til den borgernære velfærd svarende til 10.000 årsværk over 10 år.«

I det tilhørende faktaark budgetteres der med nul kroner til at gennemføre denne 10-årsplan for ny teknologi i den offentlige sektor.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Udmeldingen om de 10.000 årsværk giver bekymrede miner hos tænketanken Justitia. Vicedirektør Birgitte Arent Eiriksson udtaler i en pressemeddelelse:

»Når man på denne måde fremskriver en teknologisk effektivisering i nedbringelse af årsværk i den offentlige sektor, bringer det desværre erindringer frem om den tidligere reform af SKAT. Dengang blev der lavet en fejlslået fremskrivning, som vi mildest talt stadig kæmper med de negative konsekvenser af.«

Man skal passe på med at lade sig forblænde af digitaliseringens potentiale, således at man fjerner det menneskelige blik for skøn, kontekst og refleksion, inden de teknologiske løsninger tillader det, formaner Birgitte Arent Eiriksson.  

»Der ligger store muligheder i brug af automatisering og kunstig intelligens i den offentlige sektor, men det er helt centralt, at man fortsat fokuserer på rettigheder, retssikkerhed og gennemsigtighed i takt med, at teknologi helt eller delvist overtager sagsbehandlingen.« 

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det gælder ikke mindst på det socialretlige område, hvor der er mange sårbare borgere, som er afhængige af vores velfærdsstat, og hvor forkerte afgørelser kan få katastrofale følger for den enkelte, lyder synspunktet. 

»Vi skal passe godt på disse borgere og ikke lade dem været ufrivillige forsøgskaniner i teknologiske eksperimenter med velfærdsstaten,« slutter Birgitte Arent Eiriksson.

2 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
1
5. maj 2022 kl. 15:33

"»Når man på denne måde fremskriver en teknologisk effektivisering i nedbringelse af årsværk i den offentlige sektor, bringer det desværre erindringer frem om den tidligere reform af SKAT. Dengang blev der lavet en fejlslået fremskrivning, som vi mildest talt stadig kæmper med de negative konsekvenser af.«"

Jeg går ud fra, at vi - belært af erfaringerne fra andre lignende projekter, såsom Skat - denne gang venter med at igangsætte besparelser, indtil l..... faktisk virker? (Hahaha.....haha....host)

Spøg tilside - man kan simpelthen ikke tillade sig endnu engang at sælge skindet, før bjørnen er skudt, lægge alle sine æg i én kurv, budgettere med ti fugle på taget (og se frem til kæmpe, mørklagte partistøttebidrag). Det vil simpelthen være udtryk for forbryderisk dumhed, men jeg kan - ud fra valg af formand for Digitaliseringsråddenskaben - i dén grad frygte, at det er det, man har planlagt at gøre. Man har jo sat ræven til at vogte gæs, Ulven til at passe på Rødhætte, og ansat en fuldblods-tech-superlobbyist til at styre slagets gang. Det er så grotesk, at det er til at græde over. Die Dumme Dánen!

"»Vi skal passe godt på disse borgere og ikke lade dem været ufrivillige forsøgskaniner i teknologiske eksperimenter med velfærdsstaten,« slutter Birgitte Arent Eiriksson."

Der er kun én ting, der kan redde os nu: Fyr Microsoft-diretøren og ansæt Anders Kjærulf som direktør for Digiråddenskabet i stedet.

www.analogist.dk

2
8. maj 2022 kl. 22:02

Anne-Marie Krogsbøll skrev: Vi skal passe godt på disse borgere og ikke lade dem været ufrivillige forsøgskaniner i teknologiske eksperimenter med velfærdsstaten,« slutter Birgitte Arent Eiriksson.

Vi har da været ufrivillige forsøgskaniner gennem utallige år, så det er for sent at tænke på at låse porten, når kreaturerne allerede er løbet af stalden.

..socialretlige område, hvor der er mange sårbare borgere, som er afhængige af vores velfærdsstat..

Igen for sent ude, da denne gruppe i dag ikke kan magte den normale "digitale" mumbo jumbo, som selv en almindelig begavet borger knap forstår.

Nå.. men hvad kan man forlange fra en regering, hvor email og sms'er slettes eller "bliver væk", samt hvor medlemmernes it-niveau knap rækker til at dappe med en finger på en skærm.... ingenting.

Så digitaliseringsstrategien er blot endnu en plan over de planer, som måske eller måske ikke realiseres.. en potemkinkulisse.

Og bare rolig, det manglende resultat bliver sikkert ikke "opdaget" før om mange mange år ?