Regeringen vil have nummerpladescanning i landets fire største byer
I forbindelse med regeringens nye klimaaftale, vil regeringen indføre faste nummerpladescannere i miljøzonerne i København, Aarhus, Odense og Aalborg viser et regeringsnotat,
Det skriver Berlingske
Regeringens Klima- og luftudspil »Sammen om en grønnere fremtid« består af 38 mere eller mindre konkrete initiativer. Èt af dem omfatter at stramme og håndhæve miljøzonereglerne »gennem en digitalisering af ordningen«.
I miljøzonerne er trafikken underlagt skrappere regler, end i resten af trafikken. Eksempelvis skal »dieseldrevne lastbiler og busser over 3,5 tons overholde særligt skrappe krav til udslip af partikler.«
Ifølge et internt citat, som Berlingske er kommet i besiddelse af, vil regeringen opsætte 15 stationære nummerpladescannere og fem mobile kameraer på f.eks. taxier, politibiler eller kommunale køretøjer. De skal scanne nummerplader på køretøjer, som de kører ind i miljøzoner. Ifølge planen skal de opstilles på miljøzoner i København, Aarhus, Aalborg, Odense og på Frederiksberg i København.
»Køretøjer, der ikke lever op til kravene, vil kunne opdages ved automatisk scanning af deres nummerplader,« som der står i notatet.
It- og datasikkerheden
Ifølge notatet og et svar fra Miljø- og Fødevareministeriet, er man ikke langt i planlægningen, og regeringen har endnu ikke nærmere detaljer om nummerpladescanningen.
Jesper Lund, Formand for IT-Politisk Forening advarer imod, at data for de køretøjer, der passerer kameraerne, han komme i hænderne på andre eller anvendes til andet end at håndhæve miljøzonerne.
»De kommer til at smække en masse stationære kameraer op på steder, hvor der ikke står nogle i forvejen. På den måde opbygger de jo en infrastruktur, der selvfølgelig kan bruges til kontrol af miljøzoner, men som også kan bruges til mange andre ting. Vi ved ikke, om de f.eks. skal koordineres med politiets overvågning af nummerplader, hvem der kan få adgang til scannerne, eller om det kan bruges til andre formål. Det er der, de store risici ligger,« siger han.
Henning Mortensen, medlem af Justitsministeriets Dataråd formand for Rådet for Digital Sikkerhed er enig i, at der kan være problemer forbundet med at anvende nummerpladescanning, selvom det kan være et fint redskab.
»Hvad nu hvis der sker en forbrydelse, kunne man så forestille sig, at politiet kunne have lyst til at se i scanningerne og se, hvem der var på det her sted på hvilket tidspunkt? Så er det, at vi begynder at få problemer. Problemet er, at noget, man er begyndt på med ét formål, begynder man at bruge til et andet formål,« siger han til Berlingske.

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.
Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.
Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.
Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.