Regeringen vil have indsigt i techgiganternes algoritmer

3. februar 2022 kl. 10:394
Regeringen vil have indsigt i techgiganternes algoritmer
Illustration: Jens Honore.
I det kommende medieudspil fremgår det, at regeringen vil have techgiganterne til at dele oplysninger om deres algoritmers effekt på det danske samfund.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Google, Facebook og Amazon skal dele oplysninger om deres algoritmers effekter på det danske samfund. Det er i hvert fald regeringens ambition i det kommende medieudspil, der præsenteres i dag.

Det skriver DR.

Artiklen fortsætter efter annoncen

I forsøget på at kunne kigge med over skuldrene sætter kulturminister Ane Halsboe-Jørgensen (S) lid til techgiganternes velvilje til at dele viden om deres algoritmer.

»Jeg håber jo, at vi har med nogle kræfter at gøre, der med den meget store magt, de har i samfundet, godt kan se, at de er nødt til at spille med og være en del af det demokrati, de gerne vil fylde så meget i. Men jeg er ikke naiv og ved også godt, at det er noget af det, de har været tilbageholdende med at gøre,« siger kulturminister Ane Halsboe-Jørgensen (S).

Sideløbende med regeringens udspil forventer kulturministeren også støtte fra EU's side i bestræbelserne på at regulere techgiganters magt. Senest har Europa-Parlamentet stemt den såkaldte digitale retsakt, Digital Services Act (DSA), igennem, der har til formål blandt andet at skærme unge brugere af sociale medier mod de konsekvenser, mediernes algoritmer kan have på de unges mentale trivsel.

4 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
4
16. februar 2022 kl. 08:13

Dette skal nok få Zuckerberg til at makke ret:

"Socialdemokratiet lancerer massiv Facebook-kampagne for at genvinde tabte storbyvælgere."

"Interesserer du dig for litteratur og økologisk mad? Er du mellem 18 og 45 og bor i hovedstadsområdet? Så står du til at blive – eller er måske allerede blevet – tæppebombet med en videokampagne, hvor statsminister Mette Frederiksen forklarer sin grønne kovending og slår hårdt på regeringens grønne ambitioner."https://www.berlingske.dk/politik/socialdemokratiet-lancerer-massiv-facebook-kampagne-for-at-genvinde-tabte

(Men måske havde det været mere effektivt ift. regeringens angivelige ønsker om at betvinge tech-giganterne, hvis man havde fundet en anden måde at føre denne kampagne på....)

(Hvordan finder regeringen frem til målgrupperne? De grimme algoritmer? Når regeringen påstår at ønske indsigt i disse, er det så i virkeligheden for at kunne udnytte dem bedre - til egne formål? (disclaimer: Hvis Berlingske-journalisten har refereret forkert, så det ikke er personligt målrettede annoncer))

(Gad vide, hvad regeringen betaler facebook for den kampagne? Og hvem betaler? Forhåbentlig S selv, men man ved aldrig)

3
3. februar 2022 kl. 13:41

Tænk hvis alle regler om maskinbeskyttelse havde startet med at man spurgte B&D om maskinerne kunne volde skade og kemisk regulering med at man spurgte BASF om der kunne tænkes at være fare ved deres kemiske blandinger. Det ville være et ønskescenarie for industrien, men ville næppe lede til nogen særlig god regulering. Man er nødt til fra DK og EU at sætte sig ind i hvilke metoder, der gør noget skidt og så melde klart ud, at anvendelse af den slags (del-)algoritmer er forbudt. Det kræver selvfølgeligt at man opbygger lidt ekspertice på området, ganske som man har gjort på arbejdsmiljø- og miljøområdet. Og forbudt som i forbudt, ikke forbudt som i "så kradser vi bødepenge ind".

2
3. februar 2022 kl. 11:59

...sagde ministeren, mens hun lagde planer for hvordan hun skulle være frontkvinde i bestræbelserne på at finde legitime måder at integrere påvirknings-industriens forretningsmodel med demokratiet grundprincipper og børns psykiske velbefindende

1
3. februar 2022 kl. 11:28

...please....vil I ikke nok....please....ellers bliver vi (en lille smule) vrede på jer....og kede af det...og skuffede....please....