Når slyngler skaffer sig adgang til en borgers NemID og sætter den store svindelkarrusel i gang, hænger borgeren i dag selv på regningen. Det viser, at lovgivningen ikke matcher svindlernes nye avancerede metoder, mener Forbrugerrådet Tænk.
Det skriver Ritzau ifølge Politiken.
NemID-svindel udløst ved hjælp af eksempelvis en keylogger på en offentligt tilgængelig computer bør derimod sidestilles med eksempelvis svindel med betalingskort, hvor misbrug af kortet ved køb i butikker i gågaden og online dækkes af borgerens bank, lyder det fra organisationen.
»I lyset af de nye metoder, svindlerne bruger nu om stunder, er vi simpelthen nødt til at se på grænsen mellem, hvad der er den enkelte borgers skyld, og hvad der ikke er borgerens egen skyld«, siger Vagn Jelsøe, der er chefkonsulent i Forbrugerrådet Tænk.
Derfor ser han også positivt på, at regeringen har etableret en arbejdsgruppe med blandt andet folk fra Digitaliseringsstyrelsen og flere ministerier, der skal se på, om svindel med NemID i fremtiden skal kompenseres.
Også støttepartiet SF glæder sig over nedsættelsen af arbejdsgruppen. Her er det rets og it-ordfører Karina Lorentzen:
»Jeg er utroligt lettet over, at man også kigger på nogle af de svindelsager, der allerede er foregået og ser på, om der skal være en kompensation til de ofre. Jeg synes, det er en halv sejr og en anerkendelse af, at nogle mennesker er kommet økonomisk i klemme,« siger hun ifølge Policy Watch til Ritzau
Her på Version2 har vi skrevet metervis af artikler om problematikken med keyloggere på eksempelvis bibliotekscomputere og svindel med NemID. Senest er to brødre blevet dømt for at have svindlet med NemID for omkring 13 millioner kroner.
Det forventes, at arbejdsgruppens anbefalinger lander til efteråret.

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.
Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.
Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.
Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.