Regeringen undersøger om loven er gearet til avanceret NemID- svindel

På landets biblioteker har man set eksempler på, at svindlere installerer keyloggere for at få starte et svindelnummer med en borger. Illustration: Louise Olifent
Regeringen har nedsat en arbejdsgruppe, der skal undersøge, om svindel med NemID i fremtiden skal kompenseres på lige fod med svindel med betalingskort. Forbrugerrådet Tænk og SF ser positivt på tiltaget.

Når slyngler skaffer sig adgang til en borgers NemID og sætter den store svindelkarrusel i gang, hænger borgeren i dag selv på regningen. Det viser, at lovgivningen ikke matcher svindlernes nye avancerede metoder, mener Forbrugerrådet Tænk.

Det skriver Ritzau ifølge Politiken.

NemID-svindel udløst ved hjælp af eksempelvis en keylogger på en offentligt tilgængelig computer bør derimod sidestilles med eksempelvis svindel med betalingskort, hvor misbrug af kortet ved køb i butikker i gågaden og online dækkes af borgerens bank, lyder det fra organisationen.

Læs også: Digitaliseringsstyrelsen efter groft misbrug: »NemID er en meget sikker løsning«

»I lyset af de nye metoder, svindlerne bruger nu om stunder, er vi simpelthen nødt til at se på grænsen mellem, hvad der er den enkelte borgers skyld, og hvad der ikke er borgerens egen skyld«, siger Vagn Jelsøe, der er chefkonsulent i Forbrugerrådet Tænk.

Derfor ser han også positivt på, at regeringen har etableret en arbejdsgruppe med blandt andet folk fra Digitaliseringsstyrelsen og flere ministerier, der skal se på, om svindel med NemID i fremtiden skal kompenseres.

Også støttepartiet SF glæder sig over nedsættelsen af arbejdsgruppen. Her er det rets og it-ordfører Karina Lorentzen:

»Jeg er utroligt lettet over, at man også kigger på nogle af de svindelsager, der allerede er foregået og ser på, om der skal være en kompensation til de ofre. Jeg synes, det er en halv sejr og en anerkendelse af, at nogle mennesker er kommet økonomisk i klemme,« siger hun ifølge Policy Watch til Ritzau

Her på Version2 har vi skrevet metervis af artikler om problematikken med keyloggere på eksempelvis bibliotekscomputere og svindel med NemID. Senest er to brødre blevet dømt for at have svindlet med NemID for omkring 13 millioner kroner.

Det forventes, at arbejdsgruppens anbefalinger lander til efteråret.

Læs også: Efter Version2-afsløringer: Biblioteker strammer op på keylogger-sikkerheden

Læs også: Adskillige NemID-svindelsager: Bruger keylogger og fisker nøglekort op af postkassen

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Følg forløbet
Kommentarer (4)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
#1 Gert Madsen

at erkende egne fejl.

Der kan da ikke være den mindste tvivl om at der er behov for at hjælpe disse ofre for svindel.

Inden indførelsen af NemID blev der advaret mod svaghederne.

Version2/ING demonstrerede, hvor nemt der kan svindles.

Problemet er nok at det er det offentlige, og kun det offentlige, der står for at pålægge borgerne den risiko. Den bliver svær at tørre af på bankerne.

  • 13
  • 0
#3 Jonas Monk

Nemid er blevet nemmere at svindle med efter det er kommet over på telefonen da man bare kan keylogge en telefon og vupti så der adgang til nemid...

Bruger pap kort så længe jeg kan

  • 4
  • 2
#4 Mogens Bluhme

Bruger pap kort så længe jeg kan

Til rejsekort.dk og andre ting er du allerede forhindret i at bruge papkortet. Indtil videre er der en workaround som generering af password i Netbank og efterfølgende engangskode (via sms naturligvis).

Så os, som er dybt skeptiske overfor mobiltelefoncentrisme i forbindelse med sikkerhed, er ilde stedt.

Jeg har set politikere og embedsmænd udtale sig om at hvis man er modstander af mobiltelefon-fetichisme, er det fordi de pågældende er digitalt udfodrede og ikke finde ud af det.

Jeg vil godt vædde en god flaske rødvin på, at de fleste af disse politikere/embedsmænd ikke ved at mobile apps kun befinder sig på LOA 3 (Level Of Assurance), hvor FIDO2-frameworket og U2F-standard befinder sig på LOA 4 (afhængig af implementering).

  • 6
  • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere