Regeringen skærer i optagelsen på it-studier

Der skal færre studerende ind på studier med høj ledighed. Det mener regeringen, og det kommer også til at gå ud over kortere it-uddannelser.

Uddannelsesministeriet vil have optaget på danske uddannelser til at afspejle ledighedstallene. Det har ledt til protester fra mange humanistiske studier, der står for skud. Men også optaget på de kortere it-uddannelser bliver ramt.

Interesseorganisationen Dansk IT frygter, at det vil føre til mangel på it-arbejdskraft.

»Når man bruger denne formel på samtlige uddannelser – fra antropologi til IT - tager man ikke højde for, at samfundsudviklingen går hurtigere på nogle områder frem for andre. Der findes næppe mange, der vil være uenige i, at it-området udvikler sig ekstremt hurtigt, og at beskæringer her er forbundet med større risiko for at kunne føre til underskud af arbejdskraft,« forklarer Klaus Kvorning Hansen, der er formand for DANSK IT’s udvalg for digitale kompetencer, i en meddelelse.

Uddannelsesministeriets regnestykke bygger på ledighedstal fra 2011, som for de kortere it-uddannelser dengang lå på 13 procent. Det betyder, at over 700 studiepladeser nu skal sløjfes, og det rammer især multimedie- og datamatikeruddannelserne. Og det vækker bekymring hos Dansk IT, fordi netop Datamatikeruddannelsen levere mange studerende videre på professionshøjskolerne.

»Kapper man det led, er der alt andet lige risiko for, at der kommer færre af de højtuddannede specialister, som erhvervslivet mangler,« fortæller Klaus Kvorning Hansen.

Hos interesseorganisationen mener man, at optagelsestal burde bygges på analyse af fremtidens behov frem for historiske tal.

Man kan se listen over ramte uddannelser her.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Følg forløbet
Kommentarer (3)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
#1 Torben Mogensen Blogger

De ramte IT-uddannelser er (efter hukommelsen) Multimediedesign (Aalborg) og Design, kommunikation og medier (Aalborg og ITU). De uddanner flere hundrede kandidater, men der er væsentligt færre job, der har brug for netop de kompetencer. Så umiddelbart tror jeg ikke, at en skæring i disse uddannelsers optag vil gå specielt hårdt ud over mængden af folk med de kvalifikationer, som Dansk IT siger, de mangler. Specielt ikke, hvis studerende, der bliver afvist på disse uddannelser, i stedet tager en af de mere tekniske IT-uddannelser.

  • 6
  • 0
#2 Axel Kellermann

Det var måske en ide at nedlægge Datamatikeruddannelsen (2,5 år), således at en proffesionsbachelor/bachelor (3 år) er den korteste IT-uddannelse. For mig har det altid været en mærkelig konstruktion med Datamaikeruddannelsen ikke blev skrottet, da det blev muligt at tage en proffesionsbachelor ovenpå. At have to uddannelser der har ½ års forskel, men det koster 1-1,5 år mere hvis man kommer til at vælge datamatiker først.

  • 0
  • 0
#3 Jørn Martin Hajek

@Torben Mogensen

Artiklen handler om de kortere it-uddannelser, ikke om kandidatuddannelser. Her er tallene for multimediedesignere, it-teknologer og datamatikere slået sammen fra ministeriet, selvom uddannelserne efter manges mening er er vidt forskellige. Nogle erhversakademier skal mindske deres uddannelser enormt meget.

@Axel Kellermann

Der er en del datamatikerstuderende, der ikke tager anden videregående uddannelse og alligevel får gode jobs. Så det er ikke oplagt at nedlægge uddannelsen - specielt fordi mange datamatikere ikke er lige så boglige som fx dataloger, eller lige så interesserede i calculus og semantik, og derfor aldrig kunne finde på at læse til datalog.

En professionsbachelor på andre uddannelser tager typisk 3,5 år. At tage en PBA i fx Softwareudvikling tager 1,5 år ekstra i forhold til datamatiker, dvs 4 år i alt - men så har de studerende også fået 1 år i virksomhedspraktik.

At blive datamatiker og efterfølgende kandidat i datalogi tager et halvt år mere end hvis man starter på datalogi - men det halve år er praktik, så det mener jeg er godt givet ud.

  • 2
  • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere