Regeringen skærer i Datatilsynet på finansloven

13. november 2014 kl. 15:5815
Trods ønsket om øget bevilling stemmer Enhedslisten ja til en finanslov, der indeholder nedskæringer af Datatilsynet.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Datatilsynets bevilling falder med 800.000 kroner fra 22,2 millioner kroner i dag til 21,4 millioner kroner i 2015. Det fremgår af finansloven, der i dag faldt på plads med stemmer fra regeringspartierne samt SF og Enhedslisten.

Kontorchef i Datatilsynet Lena Andersen havde ikke fået beskeden, da Version2 søgte en kommentar. Nedskæringen var forventet, lader hun forstå, men hun henviser til 'politikerne' for yderligere forklaringer.

En af dem er Pernille Skipper, der er retsordfører for Enhedslisten. Partiet kom i maj 2014 med et offensivt it-udspil, der omfattede forslag om en dataminister, en it-havarikommission og ti millioner i ekstrabevilling til Datatilsynet.

»Det er desværre ikke lykkedes, og det er rigtig ærgerligt. Men selvom man ikke kan læse det ud af finansloven, holder vi fast ved et ønske om et stærkere datatilsyn,« siger Pernille Skipper fra Enhedslisten.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Hun kalder nedskæringen 'for en mindre teknisk budgetforringelse' og sætter sin lid til, at der kan indgås en aftale ved siden af finansloven som følge af et tværpolitisk arbejde, der lige nu er i gang i retsudvalget, herunder en høring om Datatilsynets arbejde.

»Der er ingen tvivl om, at alles øjne er stift rettet mod, at der skal tjek på tilsynet med vores data,« siger Socialdemokraternes it-ordfører, Karin Gaardsted.

»Og jeg vil lige sige, at denne regering tidligere i 2012 og 2013 har hævet bevillingen til Datatilsynet. Det, vi gør nu, er en mindre besparelse,« siger hun og nævner, at stort set alle offentlige institutioner skal effektivisere.

»Jeg er sikker på, at Datatilsynet formår at fastholde et sikkert tilsyn,« siger Gaardsted.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Finansloven lander dagen efter, at Rigsrevisionen har rettet kritik mod otte myndigheder for utilstrækkelig sikkerhed i databehandlingen af borgernes oplysninger. Det drejer sig om Rigspolitiet, Skat, Forsvarskommandoen, Socialstyrelsen, Sundhedsstyrelsen, Arbejdsskadestyrelsen, Institut for Menneskerettigheder og Danmarks Statistik. Og i en høring i retsudvalget sidst i oktober rettede Datatilsynets Lena Andersen selv kritik mod flere danske kommuner for ikke at have styr på deres databehandleraftaler.

Er dette tiden til at skære ned på Datatilsynet?

»Man kan ikke sige, at alle disse sager ligger i Datatilsynet, der jo kun skal føre stikprøvekontroller. Mange af sagerne afslører jo sjusk og sløseri. Det vil der næppe blive rettet op på af Datatilsynets stikprøver. Det kræver til gengæld et stærkere fokus på opgaven i alle ministerier, regioner og kommuner, hvor jeg er sikker på, at alle sikkerhedsansvarlige i denne tid er at finde i det røde felt.«

15 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
14
14. november 2014 kl. 10:36

Jeg kan ikke lige se, at de boergelige lover IT-haverkommission. Cepos mener jo stadig og fortsat- at laverere topskatter, lavere lønninger til manden på gulvet, og det sædvandlige garneret med det sædvandlige. Og?

Det hjalp en fløjtende høstblomst, da kurven vendte?

Med alderen er jeg (indrømmet) blevet Keyenesianer, så spar op i gode tider- og brug pengene i de dårlige. Især på offentlige arbejder/infrastruktur. (I disse tider fx fiber- men det gik vi sku glip ag- hvorfor mon?)

Det var da ikke en borgerlig regering, der mente de kunne skære ned, og leane og have et skattestop - vel? Hvorfor skal en lyserød så kunne frembringe mirakler på kortere tid, og med en værre økonomisk situatuation...

Mvh Tine

12
14. november 2014 kl. 08:57

nu har de gjort deres arbejde og lavet en rapport, der viser at centraladministrationen ikke gør deres arbejde ordentligt mht. datasikkerhed.

Så skal man jo straffes. Vi kan jo ikke ha' sådan noget mytteri vel.

Bananmonarkiet Djøffistan

// Jesper

15
14. november 2014 kl. 15:08

Jurister og økonomer er også djøf'ere. Mon ikke du mente "generalister, der ikke først var specialister"?

11
14. november 2014 kl. 08:53

Der er umiddelbart 38 ansatte, så skulle mene de alle kan få en fin løn, og derudover have rigeligt med penge til at tage på inspektioner, og købe kontorartikler løbende... Med mindre der er planer om at ansætte flere syns jeg fint de kan nøjes med lidt mindre.

Selvom jeg helst så der blev ansat flere

9
13. november 2014 kl. 23:50

»Jeg er sikker på at Datatilsynet formår at fastholde et sikkert tilsyn,« siger Gaardsted.

Jeg er sikker på det modsatte....

8
13. november 2014 kl. 21:14

Valgflæask - much!!

7
13. november 2014 kl. 20:43

Jeg mener bare, at med rigsrevisionens kritik in mente, så har datatilsynet tilsyneladende kikset de fleste væsentlige opgaver gennem det seneste år. Så måske er det på tide at holde myndighederne op på, at de faktisk selv har ansvaret for at overholde både regler og god skik. Myndighederne må så selv købe sig til den fagkundskab, de måtte mangle. Undskyld, Luk l.....

6
13. november 2014 kl. 20:41

Hvorfor ikke bare skyde dyret i stedet for at det lider og vi andre blot kan kigge på... Alt skal jo være digitalt i dag! Derfor bør der jo også være et bedre tilsyn! Men at bruge Mio. og Mia. på pjat kan der godt blive penge til!

5
13. november 2014 kl. 20:36

Enhedslisten med Pernille som frontløber har længe argumenteret for at it-sikkerheden var afgørende vigtig for borgernes privatliv og retssikkerhed. Når det så kommer til stykket løber hun og partiet fra alle skåltalerne og svigter befolkningen, når det gælder. Løfterne er væk som dug fra solen. Kun den varme luft og råddenskabet blev tilbage. Statsrevisorerne kritiserer skarpt at Datatilsynet ikke har ført tilsyn i de sidste tre år med de afslørede offentlige myndigheder. Alligevel har socialdemokraterne tiltro til at Datatilsynet sagtens kan prioritere sine tilsyn, til trods for nedskæringerne, og at alt er i sin skønneste orden. Politisk selvmodsigelse og hykleri så det vil noget. Tro dem ikke, politikerne, de er "falske profeter". Tag selv affære og beskyt dig efter bedste evne.

2
13. november 2014 kl. 17:21

»Jeg er sikker på at Datatilsynet formår at fastholde et sikkert tilsyn,« siger Gaardsted. Sådan Karin, det går jo glimrende! Hvis bare de holder nuværende niveau, så er alt godt.

1
13. november 2014 kl. 16:19

Det er vel hvad man kalder prioriteringer....

Hellere noget valgflæsk - end at tage fat på en rigtig samfundsopgave (kedelig).

10
14. november 2014 kl. 08:47

Prioriteringer...</p>
<pre><code>Det er vel hvad man kalder prioriteringer....
</code></pre>
<p>Hellere noget valgflæsk - end at tage fat på en rigtig samfundsopgave (kedelig).

Ja lad os da hyle op over at en offentlig instans mister 3,6 % af sit budget. Det er jo vanvittigt! Hvordan kan man forvente, at de overhovedet kan fungere, når der kun er 96,4 % af budgettet tilbage?

...Eller også skulle man stoppe op og overveje om det måske er en temmelig indviklet øvelse, der inkluderer nogle studehandler, at balancere et nationalbudget.

13
14. november 2014 kl. 08:58

Det er ikke så meget at de har mistet lidt penge der gør udfaldet her, det er at der er mange, Pernille inkluderet, der har sagt de skal gøre det bedre.

Kombinere du så bedre, med færre midler, og flere tjenester, virksomeheder osv der skal kontrolleres. Så er lidt ligesom at sige, at man holder vandet tilbage ved at stille et hegn op med huller i, med små huller, nu er vandmængden blevet lidt højere, hullerne er lidt større, så der fosser mere ud.

Det er jo hamrende flot. Godt klaret politikere. Uanset hvem vi stemmer på, så er de jo bundrådne.

Man kan lige så godt bare lade dem køre sit eget løb, "almindelige" borgere, kan hverken gøre til eller fra, udover at æde lorten og brokke os.

4
13. november 2014 kl. 17:56

Hellere noget valgflæsk..

Men selvom man ikke kan læse det ud af finansloven, holder vi fast ved et ønske..

Datatilsyn m.fl arbejder ikke gratis Pernille, så der sker intet udover du Pernille fik din gratis omgang.

Kun valg-bjæf fra en lille hund, der ikke havde sin ejer i den anden ende af snoren.

Det stunt Pernille fik lavet her minder utroligt meget om SF i fordums tid, der larmede henne fra hængekøjen, men gav man SF en lille 'snaps', så blundede de trygt ;)