Regeringen skærer i Datatilsynet på finansloven

Illustration: leowolfert/Bigstock
Trods ønsket om øget bevilling stemmer Enhedslisten ja til en finanslov, der indeholder nedskæringer af Datatilsynet.

Datatilsynets bevilling falder med 800.000 kroner fra 22,2 millioner kroner i dag til 21,4 millioner kroner i 2015. Det fremgår af finansloven, der i dag faldt på plads med stemmer fra regeringspartierne samt SF og Enhedslisten.

Kontorchef i Datatilsynet Lena Andersen havde ikke fået beskeden, da Version2 søgte en kommentar. Nedskæringen var forventet, lader hun forstå, men hun henviser til 'politikerne' for yderligere forklaringer.

En af dem er Pernille Skipper, der er retsordfører for Enhedslisten. Partiet kom i maj 2014 med et offensivt it-udspil, der omfattede forslag om en dataminister, en it-havarikommission og ti millioner i ekstrabevilling til Datatilsynet.

»Det er desværre ikke lykkedes, og det er rigtig ærgerligt. Men selvom man ikke kan læse det ud af finansloven, holder vi fast ved et ønske om et stærkere datatilsyn,« siger Pernille Skipper fra Enhedslisten.

Hun kalder nedskæringen 'for en mindre teknisk budgetforringelse' og sætter sin lid til, at der kan indgås en aftale ved siden af finansloven som følge af et tværpolitisk arbejde, der lige nu er i gang i retsudvalget, herunder en høring om Datatilsynets arbejde.

Læs også: EL vil have en it-havarikommission, en dataminister og et styrket datatilsyn

»Der er ingen tvivl om, at alles øjne er stift rettet mod, at der skal tjek på tilsynet med vores data,« siger Socialdemokraternes it-ordfører, Karin Gaardsted.

»Og jeg vil lige sige, at denne regering tidligere i 2012 og 2013 har hævet bevillingen til Datatilsynet. Det, vi gør nu, er en mindre besparelse,« siger hun og nævner, at stort set alle offentlige institutioner skal effektivisere.

»Jeg er sikker på, at Datatilsynet formår at fastholde et sikkert tilsyn,« siger Gaardsted.

Finansloven lander dagen efter, at Rigsrevisionen har rettet kritik mod otte myndigheder for utilstrækkelig sikkerhed i databehandlingen af borgernes oplysninger. Det drejer sig om Rigspolitiet, Skat, Forsvarskommandoen, Socialstyrelsen, Sundhedsstyrelsen, Arbejdsskadestyrelsen, Institut for Menneskerettigheder og Danmarks Statistik. Og i en høring i retsudvalget sidst i oktober rettede Datatilsynets Lena Andersen selv kritik mod flere danske kommuner for ikke at have styr på deres databehandleraftaler.

Læs også: It-sikkerheden hos otte statslige myndigheder får alvorlig kritik af Rigsrevisionen

Er dette tiden til at skære ned på Datatilsynet?

»Man kan ikke sige, at alle disse sager ligger i Datatilsynet, der jo kun skal føre stikprøvekontroller. Mange af sagerne afslører jo sjusk og sløseri. Det vil der næppe blive rettet op på af Datatilsynets stikprøver. Det kræver til gengæld et stærkere fokus på opgaven i alle ministerier, regioner og kommuner, hvor jeg er sikker på, at alle sikkerhedsansvarlige i denne tid er at finde i det røde felt.«

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Følg forløbet
Kommentarer (15)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#4 Finn Christensen

Hellere noget valgflæsk..

Men selvom man ikke kan læse det ud af finansloven, holder vi fast ved et ønske..

Datatilsyn m.fl arbejder ikke gratis Pernille, så der sker intet udover du Pernille fik din gratis omgang.

Kun valg-bjæf fra en lille hund, der ikke havde sin ejer i den anden ende af snoren.

Det stunt Pernille fik lavet her minder utroligt meget om SF i fordums tid, der larmede henne fra hængekøjen, men gav man SF en lille 'snaps', så blundede de trygt ;)

 • 7
 • 4
#5 John Foley

Enhedslisten med Pernille som frontløber har længe argumenteret for at it-sikkerheden var afgørende vigtig for borgernes privatliv og retssikkerhed. Når det så kommer til stykket løber hun og partiet fra alle skåltalerne og svigter befolkningen, når det gælder. Løfterne er væk som dug fra solen. Kun den varme luft og råddenskabet blev tilbage. Statsrevisorerne kritiserer skarpt at Datatilsynet ikke har ført tilsyn i de sidste tre år med de afslørede offentlige myndigheder. Alligevel har socialdemokraterne tiltro til at Datatilsynet sagtens kan prioritere sine tilsyn, til trods for nedskæringerne, og at alt er i sin skønneste orden. Politisk selvmodsigelse og hykleri så det vil noget. Tro dem ikke, politikerne, de er "falske profeter". Tag selv affære og beskyt dig efter bedste evne.

 • 7
 • 4
#6 Ken Poulsen

Hvorfor ikke bare skyde dyret i stedet for at det lider og vi andre blot kan kigge på... Alt skal jo være digitalt i dag! Derfor bør der jo også være et bedre tilsyn! Men at bruge Mio. og Mia. på pjat kan der godt blive penge til!

 • 3
 • 2
#7 Ebbe Hansen

Jeg mener bare, at med rigsrevisionens kritik in mente, så har datatilsynet tilsyneladende kikset de fleste væsentlige opgaver gennem det seneste år. Så måske er det på tide at holde myndighederne op på, at de faktisk selv har ansvaret for at overholde både regler og god skik. Myndighederne må så selv købe sig til den fagkundskab, de måtte mangle. Undskyld, Luk l.....

 • 5
 • 1
#10 Rasmus Iversen

Prioriteringer...

Det er vel hvad man kalder prioriteringer.... 

Hellere noget valgflæsk - end at tage fat på en rigtig samfundsopgave (kedelig).

Ja lad os da hyle op over at en offentlig instans mister 3,6 % af sit budget. Det er jo vanvittigt! Hvordan kan man forvente, at de overhovedet kan fungere, når der kun er 96,4 % af budgettet tilbage?

...Eller også skulle man stoppe op og overveje om det måske er en temmelig indviklet øvelse, der inkluderer nogle studehandler, at balancere et nationalbudget.

 • 3
 • 3
#11 Henning Sonne

Der er umiddelbart 38 ansatte, så skulle mene de alle kan få en fin løn, og derudover have rigeligt med penge til at tage på inspektioner, og købe kontorartikler løbende... Med mindre der er planer om at ansætte flere syns jeg fint de kan nøjes med lidt mindre.

Selvom jeg helst så der blev ansat flere

 • 0
 • 0
#13 Tommy Bell

Det er ikke så meget at de har mistet lidt penge der gør udfaldet her, det er at der er mange, Pernille inkluderet, der har sagt de skal gøre det bedre.

Kombinere du så bedre, med færre midler, og flere tjenester, virksomeheder osv der skal kontrolleres. Så er lidt ligesom at sige, at man holder vandet tilbage ved at stille et hegn op med huller i, med små huller, nu er vandmængden blevet lidt højere, hullerne er lidt større, så der fosser mere ud.

Det er jo hamrende flot. Godt klaret politikere. Uanset hvem vi stemmer på, så er de jo bundrådne.

Man kan lige så godt bare lade dem køre sit eget løb, "almindelige" borgere, kan hverken gøre til eller fra, udover at æde lorten og brokke os.

 • 6
 • 0
#14 Tine Andersen

Jeg kan ikke lige se, at de boergelige lover IT-haverkommission. Cepos mener jo stadig og fortsat- at laverere topskatter, lavere lønninger til manden på gulvet, og det sædvandlige garneret med det sædvandlige. Og?

Det hjalp en fløjtende høstblomst, da kurven vendte?

Med alderen er jeg (indrømmet) blevet Keyenesianer, så spar op i gode tider- og brug pengene i de dårlige. Især på offentlige arbejder/infrastruktur. (I disse tider fx fiber- men det gik vi sku glip ag- hvorfor mon?)

Det var da ikke en borgerlig regering, der mente de kunne skære ned, og leane og have et skattestop - vel? Hvorfor skal en lyserød så kunne frembringe mirakler på kortere tid, og med en værre økonomisk situatuation...

Mvh Tine

 • 3
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere